INOVACIJA … „by example“

INOVACIJA … „by example“

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Od izlaska prethodne kolumne mi je poslana „inovativna ideja“: „Zašto ne biste kolumne objavili kao knjigu?“.  Za takvu ideju je bilo dovoljno ukupno pet minuta, a sada, kad sam je počeo realizirati, izgleda da će za to trebati pet godina! To je dobar primjer omjera između uloženog u ideju i ostvarenju inovacije : 5 minuta / 5 godina = 1/100.000!  Ako u tom kontekstu iskoristimo uzrečicu:

„Ideja je sjeme inovacije!“

onda je lubenica dobar primjer: koštica teži 2 grama, a cijela lubenica može biti i 20 kg, pa je omjer „samo“ 1/10.000!

Pretočiti članke kolumne s Interneta u knjigu ima jednu „kvaku“: na Internetu je lako upućivati čitatelja na izvore, referenciranjem pomoću linkova. To u klasičnoj tehnologiji na papiru nije moguće, a niti je za očekivati da će čitatelji utipkavati dugačke linkove kako bi pristupili izvoru.

Oni su navikli na to da se digitalizirani podaci koriste učinkovito, tako da su izvori raspoloživi danas na daljinu i to praktički odmah, „u realnom vremenu“. U e-knjizi se pristup povezanom izvoru ostvaruje jednim klikom.

Primjer kako dugački link izgleda u bibliografiji neke tiskane knjige može se vidjeti ovdje:

Ako bismo ovdje primijenili metodu „Design Thinkinga“, prvo načelo se odnosi na „empatiju“! Uistinu bismo trebali suosjećati  prema čitatelju koji bi bez greške trebao ukucati ovih stotinjak znakova kao internetsku adresu, bez prava na pogrešku ma i u jednom znaku. Suočen s ovim manjkavostima u citiranju internetskih linkova, pokušao sam pomiriti papirnati medij s modernom internetskom tehnologijom. Rješenje bi mogao biti „QR code“ koji sadrži internetsku adresu! Mogući prigovor tome je, da sam otkrio ste toplu vodu, jer je korištenje QR kodova u knjigama već odavno poznata stvar!“. Primjer i rasprava o tome se može vidjeti klikom na ovaj QR-code:

Ovdje u kolumni na Internetu „QR-komplikacija“ je nepotrebna: samo kliknete na link https://www.commoncraft.com/qr-codes-books-do-they-work i nema potrebe za QR kodom. Za moju knjigu o inovaciji u kojoj će biti na stotine ovakvih linkova predvidio sam korištenje QR koda. Tu čitatelj treba s aplikacijom QR čitača na smartphone-u „samo“ skenirati QR-code.

(Kratica „QR“ označava „Quick Response“ ili „Brzi odgovor“, što je upravo cilj prikaza linkova u knjizi čime čitatelj za nekoliko sekundi dolazi do željene reference. Kad QR primjenjujemo u knjizi o inovaciji, po ne znam koji put moramo spomenuti Toyotu, odnosno njene podružnice Denso-Wave, koja je izmislila takav način kodiranja informacija. )

Bilo koja instalirana aplikacija za skeniranje QR koda na pametnom telefonu nakon 1-2 klika pokazuje link i slijedno nudi pristup i pregled istoga u pretraživaču:

Za one koji nemaju instaliran app za QR kod, ovdje je prikazan primjer  „Čitač QR kodova“ skinut s „Green Apple Studio“. Postoje desetci sličnih aplikacija za Android i iOS operacijske sustave.

Jeste li znali ... da QR kodove možete besplatno i jednostavno generirati sami? Postoji velik broj generatora QR koda, besplatnih i licenciranih. U ovom primjeru sam koristio QRickit generator: https://qrickit.com/qrickit_apps/qrickit_qrcode_creator_url.php

Ovaj se besplatni alat za generiranja QR kodova može koristiti ne samo za internetske adrese nego i za tekst, mailove, vizit kartice, GoogleMaps lokacije i mnogo drugih informacija za koje je prikladno trenutno skeniranje iz tiskanog materijala.

To je također dobar primjer kako i kopiranje može biti inoviranje: QR kodovi se u Hrvatskoj koriste vrlo malo. Svaki poduzetnik ili ustanova javnog sektora pa i privatna osoba koja krene u korištenje toga treba se  smatrati „inovatorom“.

Iz QRickit naslovne stranice je vidljiv dijapazon mogućih QR-kodova. Na korisniku je samo da odredi vrstu akcije za svoj QR kod, obilježi ga nekim tekstom vidljivim na slici i dizajnom (veličina, boja koda i pozadine). Web aplikacija isporučuje QR kod koji se ukopira bilo gdje. Za standardno korištenje, kao URL adrese, cijeli postupak generiranja i stavljanja na mjesto korištenja ne traje dulje od pola minute.

Iako je generiranje QR koda jednostavno ono ne rješava jedan drugi problem koji se javlja s internetskim URL adresama, e-mailovima i sličnime u tiskanom materijalu. To je moguća situacija da vlasnik adrese promijeni istu ili da posve ukine mogućnost njezinog korištenja. Što je knjiga starija, to je takva mogućnost veća. U primjeru bibliografije koji smo naveli u ovoj kolumni, knjiga je stara već 10 godina i natuknica:

Centar za poduzetništvo Osijek (2009). Poduzetništvo u brojkama. Preuzeto 28. 11 2009. iz http://www.razvoj.biz/resursi.htm .

sadrži link na internetsku adresu koja ne vodi nikamo. U bibliografiji te iste knjige (ne navodim je, jer za problem ne treba kriviti autora!), imamo i referencu na sljedeće:

http://stage-gate.net/downloads/working_papers/wp_29.pdf

Situacija je u ovom slučaju još gora: te domene više uopće nema, uslužni centar nudi čitatelju da je „povoljno kupi“:

Čitatelj je izgubljen, autor to ne može popraviti. No i za takve situacije ima lijeka, pokazat ću uskoro u sljedećem članku ove kolumne.

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

25.07.2019. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma pokazuju stabilnost s obzirom na vrlo izazovnu tržišnu utakmicu, ali i dokazuju da će doći do promjena koje dolazi s novim predsjednikom Uprave Konstantinos Nempisom koji je kompaniju preuzeo na početku drugog kvartala ove godine.

RFID – temelj uredske sigurnosti?

RFID – temelj uredske sigurnosti?

24.07.2019. komentiraj

Bili svjesni toga ili ne, svi smo u nekom trenutku u životu koristili RFID. Prvi radioodašiljači korišteni tijekom Drugog svjetskog rata pokrenuli su razvoj te tehnološke grane. Kroz stalnu evoluciju ona je u međuvremenu narasla tako da obuhvaća moderne često korištene ID kartice koje se oslanjaju na radiofrekvencijsku identifikaciju i daljinske ključeve na baterije. U ne tako dalekoj budućnosti možda će ljudi čak koristiti mikročipove ugrađene u tijela da bi se prijavljivali na računala i plaćali na aparatima za kavu i pića. Sveprisutnost RFID-a znači da se njegove prednosti često uzimaju zdravo za gotovo, no ne treba ih podcjenjivati.

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.