DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

Foto: DepositPhotos

Svijet ima 10 godina za riješiti svoje hitne izazove ili će biti prekasno. U svojoj novoj knjizi „DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja (4. kolovoza 2020.; Berret-Koehler), Blair Sheppard objašnjava zašto je taj vremenski okvir tako presudan, koji su najhitniji izazovi i ključni elementi rješenja.

On tvrdi da je 70-godišnje razdoblje ekonomskog i društvenog napretka koje je započelo Marshallovim planom sada gotovo. Umjesto stalne priče o napretku, svijet se suočava s četiri krize:

● krizom prosperiteta, s rastućom nejednakošću, lošim životnim odlukama mladih, iscijeđenom srednjom klasom i masom ljudi koji se nalaze nadomak mirovine, ali im nedostaje ušteđevina koja im treba za život;

● krizom tehnologije, jer naš ekonomski sustav pokreće inovacije, ali ne uspijeva upravljati nenamjernim negativnim posljedicama koje onečišćuju ključne elemente za održavanje života, od naše atmosfere do naših vijesti;

● krizom institucionalne legitimnosti, jer tradicionalne institucije pokušavaju održati svoje postojeće strukture suočene s velikim globalnim silama, a umjesto prilagođavanja, one se iskrivljuju i deformiraju;

● krizom vodstva, jer se oni koji bi nam trebali pomoći upravljati tim krizama, umjesto toga usredotočuju se na uske prioritete, a ne vođenje svijeta prema holističkim rješenjima.

Oslanjajući se na nove podatke i analize koje je Sheppard proveo kao voditelj globalne strategije i vodstva za mrežu PwC-a, autor tvrdi da bi tvrtke, državne uprave i civilno društvo trebali usvojiti bitno drugačiji pristup onome koji je pokrenuo gospodarski razvoj 20. stoljeća. Zalaže se za veći naglasak na lokalnoj ekonomiji (prvo lokalno) kao i na brzom širenju inovativnih rješenja (masovno, brzo), temeljnom preoblikovanju inovacijske politike radi oblikovanja društvenih promjena u tehnološki razvoj, većem korištenju javno-privatnih partnerstava s jasnim ciljevima i inkluzivnijim mjerama uspjeha.

Radeći s globalnim liderima na različitim poljima, Sheppard tvrdi da je za ovu promjenu potreban novi pristup liderstvu koji uključuje prividno kontrastne elemente - da budu humano i tehnološki mudri, hrabri i ponizni, ukorijenjeni u tradiciji što im daje stabilnost, ali i inovativni.

Knjiga započinje pitanjem: Koja su gorući svjetski problemi i kako ih je moguće zajednički riješiti? Ono što su on i njegov tim otkrili novi je put k obnovi institucija kojima se daje novi zamašnjak, dajući novo značenje pojmu nacije ili ekonomije, kreirajući zajedničke kulturne i društvene veze i potičući društveno korisne, a ne štetne, inovacije. Kako bi ova rješenja pokrenula, dok sve na svijetu posustaje, Sheppard također želi potaknuti novu razinu mašte, suradnje i hitnosti kod svjetskih čelnika u svim sektorima i svakoj zemlji.

Još iz kategorije

Managed Cloud Solutions i podatkovni centri - tehnologije koje pobjeđuju recesiju

Managed Cloud Solutions i podatkovni centri - tehnologije koje pobjeđuju recesiju

28.07.2020. komentiraj

Svjedoci smo jednog od najvećih ekonomskih izazova modernog poslovanja uzrokovanog pandemijom COVID-19. Potreseni su uz poslovanje i naši životi, gotovo pa nema niti jedne grane gospodarstva koja nije zahvaćena krizom u većem ili manjem obimu. Cjelokuopno tržište je u padu, a sukladno tome u padu je i tržište ICT-ja. Međutim ako pogledamo tržište cloud tehnologija i podatkovnih centara predviđa se rast u 2020-oj godini iako će taj rast biti nešto manji nego li je bio u 2019.

Cijene mobitela su se udvostručile u zadnjih 5 godina. Zašto?

Cijene mobitela su se udvostručile u zadnjih 5 godina. Zašto?

27.07.2020. komentiraj

Cijene pametnih telefona postale su previsoke, prelaze 10.000 kuna posljednjih godina za top modele, a nekako je uobičajeno da se oni slabiji modeli “vrte” na oko 5000 kuna. Za taj se novac može kupiti sjajno računalo ili televizor, što dodatno sugerira apsurd do kojeg smo stigli.

KOMENTAR:  HT nastavlja ulaganja bez obzira na krizu

KOMENTAR: HT nastavlja ulaganja bez obzira na krizu

24.07.2020. komentiraj

Mnogima je kriza uvijek bila prilika za izlike i smanjenja, čak i ona koja su možda prilično ishitrena. Neka od tih su zapravo skrivena iz vrlo medijski popraćenih poslovnih poteza posljednjih tjedana jer se pokazalo da je nekima dovoljno malo da se krene u negativnom smjeru. Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma usprkos tome pokazuju kako su se othrvali tom jednostavnom načinu poslovanja u kojem je najjednostavnije reći „kriza je, loše je i usporavamo ulaganja, razvoj“.