DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

Foto: DepositPhotos

Svijet ima 10 godina za riješiti svoje hitne izazove ili će biti prekasno. U svojoj novoj knjizi „DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja (4. kolovoza 2020.; Berret-Koehler), Blair Sheppard objašnjava zašto je taj vremenski okvir tako presudan, koji su najhitniji izazovi i ključni elementi rješenja.

On tvrdi da je 70-godišnje razdoblje ekonomskog i društvenog napretka koje je započelo Marshallovim planom sada gotovo. Umjesto stalne priče o napretku, svijet se suočava s četiri krize:

● krizom prosperiteta, s rastućom nejednakošću, lošim životnim odlukama mladih, iscijeđenom srednjom klasom i masom ljudi koji se nalaze nadomak mirovine, ali im nedostaje ušteđevina koja im treba za život;

● krizom tehnologije, jer naš ekonomski sustav pokreće inovacije, ali ne uspijeva upravljati nenamjernim negativnim posljedicama koje onečišćuju ključne elemente za održavanje života, od naše atmosfere do naših vijesti;

● krizom institucionalne legitimnosti, jer tradicionalne institucije pokušavaju održati svoje postojeće strukture suočene s velikim globalnim silama, a umjesto prilagođavanja, one se iskrivljuju i deformiraju;

● krizom vodstva, jer se oni koji bi nam trebali pomoći upravljati tim krizama, umjesto toga usredotočuju se na uske prioritete, a ne vođenje svijeta prema holističkim rješenjima.

Oslanjajući se na nove podatke i analize koje je Sheppard proveo kao voditelj globalne strategije i vodstva za mrežu PwC-a, autor tvrdi da bi tvrtke, državne uprave i civilno društvo trebali usvojiti bitno drugačiji pristup onome koji je pokrenuo gospodarski razvoj 20. stoljeća. Zalaže se za veći naglasak na lokalnoj ekonomiji (prvo lokalno) kao i na brzom širenju inovativnih rješenja (masovno, brzo), temeljnom preoblikovanju inovacijske politike radi oblikovanja društvenih promjena u tehnološki razvoj, većem korištenju javno-privatnih partnerstava s jasnim ciljevima i inkluzivnijim mjerama uspjeha.

Radeći s globalnim liderima na različitim poljima, Sheppard tvrdi da je za ovu promjenu potreban novi pristup liderstvu koji uključuje prividno kontrastne elemente - da budu humano i tehnološki mudri, hrabri i ponizni, ukorijenjeni u tradiciji što im daje stabilnost, ali i inovativni.

Knjiga započinje pitanjem: Koja su gorući svjetski problemi i kako ih je moguće zajednički riješiti? Ono što su on i njegov tim otkrili novi je put k obnovi institucija kojima se daje novi zamašnjak, dajući novo značenje pojmu nacije ili ekonomije, kreirajući zajedničke kulturne i društvene veze i potičući društveno korisne, a ne štetne, inovacije. Kako bi ova rješenja pokrenula, dok sve na svijetu posustaje, Sheppard također želi potaknuti novu razinu mašte, suradnje i hitnosti kod svjetskih čelnika u svim sektorima i svakoj zemlji.

Još iz kategorije

10 pitanja koja si trebate postaviti kada ne možete zaključiti prodaju

10 pitanja koja si trebate postaviti kada ne možete zaključiti prodaju

26.11.2020. komentiraj

Jeste li se ikada zapitali zašto katkada ne možete zaključiti prodaju? Siguran sam da jeste. Isto tako sam siguran i volio bih to ovako javno napisati da ne postoji prodavač koji si nije postavio to pitanje. Upravo to isto pitanje si postavim svaki puta kada ne uspijem zaključiti prodaju – da, događa se – i ja sam samo čovjek.  Promatrajući ovaj fenomen kroz godine shvatio sam da je to jednostavno tako i da to ne bi smjelo biti uzrok višetjednog nespavanja, depresije i anksioznosti. Stoga, sam složio brzopotezni kontrolni popis pitanja koja si trebate postaviti kada vam se čini da ne možete zaključiti prodaju.

10 najvećih ubojica produktivnosti na radnom mjestu i savjeti kako ih riješiti

10 najvećih ubojica produktivnosti na radnom mjestu i savjeti kako ih riješiti

23.11.2020. komentiraj

Smetnje i distrakcije su jednostavno dio života. I dok postoje svaki dan i u svakom aspektu života, ometanja na radnom mjestu mogu „ubiti“ produktivnost i usporiti performanse tima. Smetnje dolaze u mnogim oblicima. Kako tehnologija postaje sveprisutna, može odvući pozornost u bezbroj različitih smjerova. Neučinkoviti unutarnji procesi, s druge strane, usporavaju timove, ostavljajući ih ranjivijima na ometanja.

EU se mora požuriti sa svojim cloud projektom ako misli sustići rivale

EU se mora požuriti sa svojim cloud projektom ako misli sustići rivale

17.11.2020. komentiraj

Europska komisija 24. rujna ove godine donijela je prijedlog odluke kojom regulira kako banke i druge financijske institucije koriste cloud usluge, što je nužan korak kako bi Europska unija bila konkurentnija Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, koje su već podosta odmakle po pitanju pružanja usluga u oblaku.