Čarobni trik: kako krizu pretvoriti u priliku?

Čarobni trik: kako krizu pretvoriti u priliku?

Jednostavnije je reći nego učiniti: krize donose promjenu, a promjena može otvoriti nove poslovne mogućnosti. Ali kako uočiti i iskoristiti prilike? Profesor Nikolaus Franke, akademski direktor Professional MBA-a na WU Executive Academy, proveo je empirijsku studiju među 130 međunarodnih menadžera u kojoj je istraživao čimbenike koje su oni smatrali odlučujućima za prevladavanje krize tijekom lockdowna. Otkrio je da su posebno važne dvije komponente: zaposlenici i inovacijski orijentirane strukture.

Počnimo s iskustvom tvrtke BüBa, srednje velikog njemačkog poduzeća specijaliziranog za usluge čišćenja ureda i komercijalnih nekretnina koje je 2019. godine dobilo nagradu TOP 100 za inovaciju. Dolaskom koronavirusa u ožujku 2020. godine praktički se preko noći stvorila ogromna potražnja za dezinficijensima. Tvrtke, liječničke ordinacije i privatna kućanstva: odjednom su svi posvuda željeli doći do dispenzera za dezinfekcijska sredstva za učinkovito dezinficiranje ruku. Ali nije dovoljno samo uočiti priliku. Također ju morate iskoristiti.

Kao pružatelj usluga čišćenja, tvrtka je imala veliku rezervu dezinficijensa - svoju osnovnu "sirovinu". Međutim, nedostajale su im dozatorske pumpe potrebne za posve novo tržište. U prvom koraku BüBa je kontaktirala svoje redovne dobavljače. Ali njihovi kapaciteti nisu bili ni približno dovoljni. Pa što učiniti? Gnjaviti tvrtke? Sjesti i opustiti se? Pomiriti se sa sudbinom? Napokon se jedan zaposlenik dosjetio: nije li IKEA prodavala dozatore? Odmah su kontaktirali sva prodajna mjesta IKEA-e u Njemačkoj i susjednoj Francuskoj.

BüBa je kupila sve dozatore koje je mogla dobiti. Ali kako što brže dostaviti toliku količinu dozatora u sjedište tvrtke? Konvencionalne logističke tvrtke nisu bile dovoljno brze. Ponovno su zaposlenici udružili mozgove kako bi riješili zagonetku i došli na ideju da za prijevoz koriste car-pooling uslugu. BüBa je također morala razviti nove načine punjenja i isporuke. Sveukupno gledano, pružatelj usluga pretvorio se u uspješno proizvodno poduzeće u samo nekoliko dana. Pristupili su novom tržištu tako što su bili vrlo fleksibilni, a u velikoj mjeri profitirali su od poduzetničkog razmišljanja svojih zaposlenika.

 

Riznica koju već posjedujete

Radi sustavne analize ovog obrasca 130 menadžera povezanih s WU Institute for Entrepreneurship and Innovation anketirano je o tome kako doživljavaju koronavirusnu krizu. Čini se da je BüBa prototipski slučaj. Analiza je otkrila da su postojeći dobavljači bili relevantni za prevladavanje krize samo u 16% slučajeva među tvrtkama 130 menadžera  koji su sudjelovala u studiji. Također relativno malu ulogu su imali kupci (24%), suradnici (29%) i država (20%). Sa 70% inovativna snaga zaposlenika tvrtke identificirana je kao neosporan ključni čimbenik. Kreativnost i predanost zaposlenika očito su učinili razliku.

Osiguravanje odgovarajućeg ‘plodnog tla’

Sveobuhvatno istraživanje također je potvrdilo koliko su značajne agilne i inovacijski- orijentirane strukture. Sa 66% ovaj se faktor najčešće spominje kad se ispitanike upita za najvažnija saznanja iz krize uzrokovane koronavirusom, daleko ispred "ulaganja u IT" koje je zauzelo drugo mjesto s 27%. Ravne hijerarhije, decentralizacija i brz, fleksibilan dizajn procesa usmjeren na učenje omogućuju tvrtkama da se prilagode promjenjivim okolnostima na način da krizu mogu pretvoriti u priliku.

Što ovi rezultati znače za tvrtke

Iz važnosti koja se pridaje zaposlenicima i inovacijski orijentiranim strukturama mogu se izvući dvije pouke:

1. Tvrtke bi trebale nastaviti ulagati u kvalificiranje svog osoblja. Oni su inicijatori i pokretačke snage koja stoji iza iza reakcija vezanih uz prilagodbu - ili ometači takve promjene.

2. Kako bi se osiguralo da se taj potencijal može realizirati, potrebne su agilne i inovacijski orijentirane strukture. Kad se ovi čimbenici objedine, tvrtke mogu krizu pretvoriti u stvarnu poslovnu priliku. Istraživanje je pokazalo da je čak 91% tvrtki identificiralo nove prilike, a njih blizu 10% razvilo je drastično nove modele koji mogu prouzročiti disrupciju.

 

Nikolaus Franke, akademski direktor Professional MBA-a na WU Executive Academy

Još iz kategorije

Kako izbor oblaka prilagoditi poslovanju

Kako izbor oblaka prilagoditi poslovanju

21.10.2020. komentiraj

Razmišljanje o prebacivanju informacijskih sustava u cloud kod većine korisnika i dalje stvara nedoumice. Kolokacija, privatni oblak, javni oblak, hibridno okruženje modeli su koji stoje na raspolaganju korisnicima. Svaki od navedenih modela za korisnike ima određenih prednosti.

KOMENTAR: Rezultati pod utjecajem krize, ali i cijelo tržište

KOMENTAR: Rezultati pod utjecajem krize, ali i cijelo tržište

20.10.2020. komentiraj

Bilo je za očekivati da će rezultati biti pod utjecajem krize, treći kvartal je pokazao prvo pravo stanje zbog tog virusa. A četvrti kvartal mogao biti i gori. I dok čekamo rezultate Hrvatskog Telekoma, jer Tele2 nećemo vidjeti do godišnjih rezultata, jasno je da se A1 Hrvatska našao na udaru krize. Neki će reći puno, neki će reći malo, a realno očekivan pad prihoda i dobiti i na kvartalnoj i devetomjesečnoj razini.

Još malo u pričanju priča – II dio

Još malo u pričanju priča – II dio

20.10.2020. komentiraj

U prvom djelu priče o pričanju priča pozabavio sam se osnovnim postulatima oko pričanja priče gdje sam pojasnio što veliku priču čini velikom te kako odabrati pravu priču za ispričati. U ovom djelu ću zaroniti malo dublje te pojasniti gdje možete pronaći velike priče, odnosno kako ih tražiti te koja struktura priče bi bila idealna za pričanje priča u prodaji.