Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Foto: DepositPhotos

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.

Naime, kompanija Marka Zuckerberga je tijekom skupa održanog od 12. do 15. svibnja ove godine predstavila viđenje budućnosti, u kojoj NVMe mijenja SATA i SAS sučelja za SSD diskove, klasične diskove, pa i magnetske vrpce. Dakle, obuhvaćalo bi apsolutno sve tehnologije, od onih aktualnih do onih starijih i najstarijih. Pa na čemu Facebook temelji svoje prognoze?

Pa krenimo redom s nekoliko ključnih stavki. Prije svega, NVMe je protokol dizajniran posebno za PCI sučelje kako bi dodatno ubrzao njegove performanse. No, prosječnim korisnicima uistinu nije toliko bitan NVMe, što im kao izbor sugerira SATA, najpopularnije sučelje u ovom trenutku.

Brzina je iznimno bitna i u tom pogledu NVMe je uvjerljivi pobjednik pred SATA rješenjima, što ne čudi s obzirom da je SATA tehnologija dostupna posljednjih 19 godina i doseže maksimalnih 600 MB/s. Primjerice, PCI Express 3.0 doseže 984,6 MB/s, generacija 4.0 gotovo 2000 MB/s, a generacija 5.0 bit će još dvostruko brža. Dakle, spora nema.

S obzirom da činjenicu da SATA sučelje ima svojih limita, jasno je da se NVMe nameće kao očiti pobjednik i po pitanju performansi. Ujedno, skalabilnost je na strani NVMe, ponovno jer je riječ o novijoj tehnologiji. Ali, SATA je 11 posto jeftiniji ili tek 50 kuna jeftiniji ako se govori o 256 GB kapaciteta. Za organizacije to predstavlja uštedu, pojedincima ne.

Zaključak cijele priče je jasan, NVMe bi trebao biti logičan izbor zbog činjenice da ta tehnologija tek treba ispuniti potencijal i u Facebooku su toga svjesni pa žele biti lideri tog ispunjenja potencijala...

Još iz kategorije

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

25.06.2020. komentiraj

Kako funkcioniraju tržišta Srednje Europe? Poslovni stručnjak Andreas Schwabe, viši ekonomist u Raiffeisen Bank International AG (RBI) i diplomant MBA programa Global Executive na poslovnoj školi WU Executive Academy, analizirao je utjecaj koronavirus krize na regiju CEE s posebnim fokusom na ekonomije Hrvatske, Rusije, Rumunjske i Bugarske.

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

24.06.2020. komentiraj

Rad na daljinu postao je potreba kao nikad prije u trenucima pandemije koronavirusa pa su se zaposlenici morali prilagođavati, što je podrazumijevalo nabavku ključnih “alata” za kvalitetan rad. A jedan od njih za neke je svakako printer.

Što sve tehnološki giganti znaju o vama

Što sve tehnološki giganti znaju o vama

13.06.2020. komentiraj

Velike tehnološke kompanije znaju puno o svima nama, u što se uvjeravamo kad god surfamo pa vidimo oglase ispred nas. Uvijek se tiču nečega o čemu smo se interesirali neposredno prije, što znači da se jako dobro prate mnogi detalji. No, koliko mi znamo o njima?