Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Foto: DepositPhotos

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.

Naime, kompanija Marka Zuckerberga je tijekom skupa održanog od 12. do 15. svibnja ove godine predstavila viđenje budućnosti, u kojoj NVMe mijenja SATA i SAS sučelja za SSD diskove, klasične diskove, pa i magnetske vrpce. Dakle, obuhvaćalo bi apsolutno sve tehnologije, od onih aktualnih do onih starijih i najstarijih. Pa na čemu Facebook temelji svoje prognoze?

Pa krenimo redom s nekoliko ključnih stavki. Prije svega, NVMe je protokol dizajniran posebno za PCI sučelje kako bi dodatno ubrzao njegove performanse. No, prosječnim korisnicima uistinu nije toliko bitan NVMe, što im kao izbor sugerira SATA, najpopularnije sučelje u ovom trenutku.

Brzina je iznimno bitna i u tom pogledu NVMe je uvjerljivi pobjednik pred SATA rješenjima, što ne čudi s obzirom da je SATA tehnologija dostupna posljednjih 19 godina i doseže maksimalnih 600 MB/s. Primjerice, PCI Express 3.0 doseže 984,6 MB/s, generacija 4.0 gotovo 2000 MB/s, a generacija 5.0 bit će još dvostruko brža. Dakle, spora nema.

S obzirom da činjenicu da SATA sučelje ima svojih limita, jasno je da se NVMe nameće kao očiti pobjednik i po pitanju performansi. Ujedno, skalabilnost je na strani NVMe, ponovno jer je riječ o novijoj tehnologiji. Ali, SATA je 11 posto jeftiniji ili tek 50 kuna jeftiniji ako se govori o 256 GB kapaciteta. Za organizacije to predstavlja uštedu, pojedincima ne.

Zaključak cijele priče je jasan, NVMe bi trebao biti logičan izbor zbog činjenice da ta tehnologija tek treba ispuniti potencijal i u Facebooku su toga svjesni pa žele biti lideri tog ispunjenja potencijala...

Još iz kategorije

Kuharica informacijske sigurnosti

Kuharica informacijske sigurnosti

17.06.2021.

Prošlo je skoro pola godine od prošlog članka Sigurnost je kombinacija procesa, tehnologija i ljudi. Porast security konzultantskih poslova je osjetan. Najvjerojatniji je uzrok količina nemilih događaja na lokalnoj, a još više na svjetskoj razini, koja je dobila ogroman medijski prostor (koliko je to moguće pored još uvijek aktualne pandemije i njenog utjecaja na život i ekonomiju).

Kako vidjeti sebe onako kako nas drugi vide

Kako vidjeti sebe onako kako nas drugi vide

28.05.2021.

Vidjeti sebe same onako kako nas vide drugi iznimno je važno u svakom dijelu života, pa tako i onom poslovnom. Jer, na taj način lakše se znamo postaviti, lakše znamo odrediti sljedeće korake i manje griješimo. Svaki uspješni poduzetnik željet će vidjeti sebe kako ga vide i drugi bez obzira na ego koji ga možda krasi ili ne krasi.

U skupim laptopima više nije prihvatljivo samo 8GB RAM

U skupim laptopima više nije prihvatljivo samo 8GB RAM

26.05.2021.

Prijenosna računala su podosta napredovala, ali navika proizvođača u jednom ne baš hvalevrijednom detalju nikako da se promijeni. Riječ je o količini radne memorije koju nude, a nije zadovoljavajuća unatoč cijenama koje ne padaju.