Ako je borba na tržištu rat – startup scenom vladaju ratni profiteri

Ako je borba na tržištu rat – startup scenom vladaju ratni profiteri

Foto: Dražen Tomić

U doba kad je Hrvatskoj najteže, kad se gotovo svaki Hrvat pribojava za svoje sutra, baš sad kad kao uvijek u povijesti kad nam je bilo najteže do izražaja dolazi, sramim se to reći, hrvatska snalažljivost. Ne ona koja će nam omogućiti bolje sutra, nego ona najgora vrsta snalažljivosti pojedinaca, a reći ću pomalo već i organiziranih skupina, koje u tuđoj nesreći i muci vide poslovnu priliku za sebe i svoje suradnike, da ne kažem – jatake.

Oni danas pod krinkom pomoći zarađuju na onima na kojima bi trebala počivati hrvatska budućnost – vlasnicima startupa, mladim ljudima sa dobrim idejama. Tim mladim ljudima punim energije i entuzijazma koji ne napuštaju brod koji tone već su unatoč tome što nemaju blage veze o businessu, spremi 110% sebe uložiti u ostvarenje svoje poslovne ideje! Ta je skupina laka meta sumnjivih tvrtki koje svoj poslovni model grade na specijaliziranoj pomoći mladim poduzetnicima. Ima tu svega. Cijeli je niz usluga pažljivo skrojenih kako bi se mladim i neiskusnim poduzetnicima uzelo i ono malo novaca koje su uspjeli skupiti za ostvarenje svog životnog sna. Zato, evo nekoliko savjeta.

O financiranju startupa – 4 preduvjeta

Prvo: odlična ideja. Drugo: Sposobnost provođenja ideje u djelo. Treće: sposobnost ostvarivanja tržišnog uspjeha. Četvrto: održivost.

Ovo su četiri preduvjeta za uspjeh startupa. Ako samo jedno od toga nedostaje, najbolje je ponovo dobro razmisliti o pokretanju businessa. Ako sve to imate, neće vam trebati tuđa pomoć. Ako vam samo jedna komponenta nedostaje, morat ćete osmisliti način rješavanja ovog izazova. Ideje su jeftine. Svatko ima brdo ideja koje mu se čine odličnima. Vjerujem da se u poduzetništvo gotovo uvijek ulazi sa vlastitom idejom. To je neka početna točka. Da li je možete provesti u dijelo? Možda. Ako ne možete sami, možda uvjerite nekoga tko može u to da vam pomogne. Ako će to učiniti bez ikakvog financijskog ulaganja s vaše strane u zamjenu za udio u vlasništvu, to znači da je ideja dobra i da ste u stanju dobro je prezentirati, odnosno kako se to su startup svijetu kaže – pitchati. To vjerojatno znači i da ste mu objasnili kako ćete proizvod prodati i kako će se business održati na dulje vrijeme jer bez toga pitch ne bi bio uvjerljiv. Ako ste pak tražili investitora koji će uložiti novac, njega će biti znatno teže uvjeriti. Ozbiljni investitor ulaže u firmu koja već ima uspješan proizvod koji se dobro prodaje. I znajte, sve ispod 250k$ nije investicija. Normalni startup sa desetak zaposlenih ima mjesečne troškove od 30-50k$ a investiciju traži radi proširenja businessa  - ne radi pokretanja. Sve bolje od toga je sumnjivo.

Tvrtke specijalizirane za EU fondove

San je gotovo svakog svježeg poduzetnika ubrati lovu iz fondova. Uz svu tu reklamnu kampanju nije ni čudo. Ovo se čini idealnim izvorom financiranja no treba znati da je i kod konkuriranja za ovu vrstu nepovratne pomoći nekoga potrebno uvjeriti u održivost vaše ideje. Bez toga, nema novaca. Drugo, nema novaca ni bez vlastitog učešća koje nije beznačajno, jer ako ni sami ne vjerujete u svoju ideju, zašto bi onda EU vjerovala? Hrvatsku su doslovce preplavile tvrtke za savjetovanje u području EU fondova. Često ove tvrtke imaju malo ili nikakvo iskustvo, a svoje usluge naplaćuju unaprijed bez obzira na uspjeh.

Reality check!

Sve potrebne informacije i obrasci za traženje ovakve bespovratne pomoći su dostupni na internetu. Ministarstva koja daju ovakvu pomoć intenzivno organiziraju besplatne edukacije za poduzetnike. Glavni dio dokumentacije koju treba priložiti je objašnjenje vašeg poslovnog plana koje možete napisati jedino sami. Ostatak se svodi na popunjavanje obrazaca i prikupljanje dokumentacije koje može riješiti svaki knjigovođa. I tako dolazimo do slijedećeg problema.

Specijalizirani knjigovodstveni servisi za startupe

Kako bi se mlade poduzetnike moglo dodatno oguliti, pojavljuju se i knjigovodstveni servisi «specijalizirani» za pružanje usluga startupima. Često su takvi servisi zapravo specijalizirani za prodavanje magle neiskusnim poduzetnicima. Oni će pored usluge vođenja knjigovodstva nuditi i uslugu financijskog savjetovanja. Gotovo redovito će nuditi neku uslugu knjigovodstva prilagođenu startupu. Nudit će vam i poseban popust jer je njihova misija pomoći mladim ljudima u ostvarivanju njihovih poslovnih ideja.

Reality check!

Cijena dobrog knjigovodstvenog servisa u Zagrebu za startup mora biti ispod 100EUR mjesečno. Kao startup nemate gotovo nikakvih ulaznih ni izlaznih faktura pa time ni posla za knjigovodstvo. Probat će vam objasniti kako danas mnogi iz kuhinje rade knjigovodstvo u fušu, da oni ne znaju svoj posao i sl. Ako vam nude cijenu usluge 150 ili više EUR za mali startup, znajte da vas deru. Želite li se prijaviti na neki natječaj za EU fondove ili trebate savjet vezan uz knjigovodstvo a oni vam bilance, informacije ili bilo što vezano uz knjigovodstvo pokušaju posebno naplatiti – deru vas. Knjigovodstveni servis je dužan objasniti vam zašto se nešto knjiži onako kako se to radi, dogovoriti se s vama i biti vam na raspolaganju. Dužan je i preuzeti odgovornost za svoj rad. Pa kome onda vjerovati? I to nas pitanje dovodi do slijedeće karike u lancu.

Specijalizirane ustanove za pomoć poduzetnicima

Razne ustanove i «neprofitne» udruge specijalizirale su se za pomoć startup zajednici. Ovakve se organizacije ponekad čak financiraju od strane EU. Za svoj su rad u pomaganju poduzetnicima dobile sredstva iz EU ili nekih sličnih fondova a za simboličnu će vam naknadu omogućiti svašta. Od poslovnog prostora, mentora, specijalnih edukacija, druženja s drugim poduzetnicima poput vas za koje će vas uvjeravati da je upravo to nedostajuća karika vašem uspjehu. I naravno na kraju, obećat će vam ruku spasa, svijetlo na kraju tunela, upravo ono što vam treba – kontakt s investitorima. Ponekad će čak i sami investitori biti osnivači ovakvih ustanova. Saslušat će vašu ideju, naučiti će vas kako pitchati, i kako podići kredit za njeno ostvarenje.

Reality Check!

Za to ćete platiti simboličnu cijenu koja je samo nešto viša od tržišne cijene najma podjednakog poslovnog prostora. Poduzetničkog znanja ćete dobiti ništa ili vrlo malo. Isto toliko i investicija.  Taman dovoljno za neprimjerenu dozu samopouzdanja potrebnog da se odlučite na podizanje kredita. Kredita koji morate vratiti a ne znate kako. Krediti i investicija nisu ista stvar, no uz svu tu poticajnu atmosferu vi ćete to smetnuti s uma. Kad vam banka odobri kredit osjećat ćete se k'o da su vam te novce poklonili. Kredit naravno morate vratiti bez obzira na uspjeh ili neuspjeh vašeg startupa.

Kako onda uspjeti?

Samo su četiri preduvjeta za uspjeh. Krenete li u startup bez da su oni ispunjeni, šanse da uspijete su, kako je jedan moj dobar prijatelj rekao, «otprilike jednake kao da iz aviona iskočite bez padobrana i na putu do zemlje tražite slučajnog padobranca za kojeg ćete se uhvatiti».

Danas je jako popularno pokretati startupe temeljene na izradi aplikacija. Mladi ljudi računaju da će svoj uspjeh ostvariti nekom super aplikacijom.

Reality Check!

Da bi bi se bavili informatikom, morate poznavati samo informatiku. Da bi se bavili bilo čim drugim morate znati to drugo – i informatiku. Razvoj aplikacije je uvjerljivo najjednostavniji način pokretanja businessa. Vama, i milijardama drugih. Postavite letvicu malo više. Što je letvica viša, to će konkurencija biti manja. U svojim proizvodima kombinirajte razna znanja i ekspertize. Tehnologiju koristite za poboljšanje nečeg drugog. Ne sebe same radi. Ako ikako možete, razvoj financirajte sami. Ako vaš startup ne može uspjeti bez vanjske investicije ili poticaja vjerojatno ne može ni s njima. Investitore tražite tek kad ste u praksi pokazali da ste ispunili sva četri preduvjeta. Ne krećite u projekt ako ne znate kako svoj proizvod prodati. Kad to znate, navalite i dajte sve od sebe. Držimo fige!

Još iz kategorije

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

17.10.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekomunikacijski telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je odlične rezultate u prvih devet mjeseci ove godine uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja od rasta prihoda od 8 posto i bruto dobiti, odnosno dobit s kamatama, amortizacijom, deprecijacijom i porezom (EBITDA) od čak 71 posto. To su odlični rezultati na vrlo zasićenom tržište gdje nas očekuju neki od ključnih događaja za domaće telekomunikacijsko tržište. I dok se čekaju konačne odluke regulatora i to prije svega Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja oko prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi na telekom tržištu se sve više govori i o tome tko će kupiti Optima Telekom.

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

15.10.2019. komentiraj

A1 Hrvatska sada se fokusira na investicije i pripreme za dolazak 5G mreže, ulažu u nove tehnologije, a prošlogodišnja dobit bila im je pod velikim pritiskom rebrendinga koji baš i nije bio jeftin, stoga uz rast prihoda i dobiti može se slobodno reći kako su rezultati ovog drugog po veličini domaćeg telekom operatera sasvim solidni.

Zašto su korporativna preuzimanja dobra za zajednicu otvorenog koda

Zašto su korporativna preuzimanja dobra za zajednicu otvorenog koda

15.10.2019. komentiraj

Prošla su vremena u kojima bi velike tehnološke kompanije činile što god mogu kako bi onemogućile open soruce projekte, zajednice i startupe da “dišu punim” plućima, u što smo se uvjerili prošle godine kad je IBM za 34 milijarde američkih dolara preuzeo Red Hat, a Microsoft za 7,5 milijardi dolara GitHub. I koliko god se nekome to činilo lošim u globalu, nije tako.