Kolumne

Digitalna agenda EU preambiciozna za jedan mandat

Digitalna agenda EU preambiciozna za jedan mandat

22.04.2013.

Digitalna Agenda je već par godina "buzzword" u Briselu. Ambiciozni projekt potpredsjednice Europske komisije Neelie Kroes, postavila je visoke ciljeve u 7 područja, definirajući 100-njak konkretnih akcija za razdoblje 2010-15.

Dosta je – zdravstvo košta

Dosta je – zdravstvo košta

22.04.2013.

Ponukan različitim raspravama oko toga zašto su bolnice završile u sanaciji mora se jednom reći „Dosta je – zdravstvo košta“ i koštat će. I nije problem kako neki misle cijena rada, odnosno kako ga neki nazivaju hladni pogon nego sve drugo iz sustava jer kako sam već jednom napisao – tone poput torpediranog broda.

Društvenom mrežom u glavu – nisu svi novinari

Društvenom mrežom u glavu – nisu svi novinari

22.04.2013.

Bomba u Bostonu, uhvaćen bombaš, lažne optužbe, krivi ljudi, najnoviji je pokazatelj kolika je stvarna odgovornost medija i koliku u konačnici imaju moć. s tom moći treba znati, stoga blogere, tviteraše i sve druge koji „šire“ najrazličitije informacije na društvenim mrežama nikako ne smijemo zvati novinarima.

Kako spaliti pet milijardi kuna, a gdje curi?

Kako spaliti pet milijardi kuna, a gdje curi?

20.04.2013.

Ministrima Slavku Liniću i Rajku Ostojiću trebalo bi dodijeliti Nobelovu malinu za ekonomiju, nagradu za najbrže spaljivanje novca u povijesti i to za 5 milijardi kuna koliko će biti potrošeno za sanaciju kliničkih bolnica i bolnica od općeg značaja (dječja i zarazna), te općih i županijskih bolnica te još nekih znanstvenih institucija.

NLP u rješavanju stresa - to kako VIDIM stres, čini stres

NLP u rješavanju stresa - to kako VIDIM stres, čini stres

19.04.2013.

Scenarij situacija zbog kojih reagiramo kroz stres u modernom svijetu svugdje je isti: Ogroman broj zahtjeva i zadataka na poslu, kolege s kojima se ne može razgovarati niti dogovarati, (pre)glasne pritužbe nezadovoljnih kupaca, nesigurnost vremena u kojem živimo, hrpa neopeglanih košulja, beskonačne obaveze oko djece, koji kilo-GRAM previše i koji minus previše? Možemo li tome stati na kraj, osim pobjeći na drugi kraj svijeta i na trenutak odahnuti od zahtjeva postavljenih prema nama...

Ponekad i

Ponekad i "ne" vrijedi više od "možda"

18.04.2013.

Možda je ovo gore pojednostavljeno gledanje na potrebu da se donose odluke, pa premda one i ne bile onakve kakve očekujemo. Ali idemo vidjeti može li se društvo natjerati u zonu donošenja odluka. Ili što bi rekao naš bivši nogometni izbornik, legendarni Slaven Bilić:  "Moraš jednom i pucat, nemoš samo dodavat!".

Malo svjetionika na domaćoj IT sceni, Liniću odriješi kesu

Malo svjetionika na domaćoj IT sceni, Liniću odriješi kesu

18.04.2013.

Zamislite hrvatsko tržište, ne samo ono informatičko, kao jedno veliko dobro uzburkano more jakim ili orkanskim jugom, a tek nekoliko je na tržištu svijetlih točkica, bolje rečeno svjetionika koji pokazuju u kojem se smjeru i na koji način može ići. Pad domaćeg IT tržišta izraženo u dolarima prema IDC-u stvarno je stanje, u kunama se još držimo tek mrvicu iznad vode. Nismo se još nagutali, ali samo što nismo.

Znanje i konkurentnost u znanju ključni za investicije

Znanje i konkurentnost u znanju ključni za investicije

17.04.2013.

Ove ćemo godine na WinDaysima ugostiti 127 vodećih predavača iz Hrvatske i svijeta, a Microsoft WinDays13 Business održat će se, tradicionalno, posljednja dva dana konferencije, 25. i 26. travnja. Naglasak ćemo staviti na podizanje konkurentnosti radne snage, stvaranje novih radnih mjesta i ubrzan rast domaćeg gospodarstva u cilju što uspješnije integracije u europsko i globalno gospodarstvo.

Kako izabrati dobru strategiju BI - business intelligencea

Kako izabrati dobru strategiju BI - business intelligencea

16.04.2013.

Nedavno sam prisustvovala predavanju na kojem se povela zanimljiva diskusija o jednom američkom maloprodajnom lancu kojem softver omogućava da blagajnica u trenutku dok ste na blagajni dobije informaciju o tome koji proizvod tom prilikom niste kupili, a uobičajeno se nalazio u vašoj košarici tijekom prijašnjih kupnji.

O WinDaysima, ali ispod haube

O WinDaysima, ali ispod haube

15.04.2013.

Vjerujem da je dobar dio vas, čitatelja, imao priliku sudjelovati na nekom od Microsoftovih događanja. Za vas, koji ste imali tu sreću, to je bila jedna od prethodnih 12 WinDays konferencija. I vjerujem da osjećaji mogu biti podijeljeni. Možda vam se svidjela hrana, možda i nije, možda je koji dan i pala kiša i upropastila predivno proljetno jutro uz šum mora i kavu na terasi Opatijskog hotela Millenium ili pak nekog od Rovinjskih kafića uz obalu.

U potrazi za … informatičarom u Hrvatskoj ili inozemstvu

U potrazi za … informatičarom u Hrvatskoj ili inozemstvu

14.04.2013.

Prošli tjedan obilježio je e-skills week, tjedan e-vještina, potrage za pravim modelom informatičkog obrazovanja, pokretanja firme, poslovanja, rasprava postoji li ili ne ICT industrija ili je to informatička industrija u smislu proizvodnje hardvera i softverska industrija kao druga njezina grana.

Ajme! “ICT industry” uopće ne postoji na guglu. Što sad?

Ajme! “ICT industry” uopće ne postoji na guglu. Što sad?

12.04.2013.

Baš mi jučer kaže jedan prijatelj – „ma vi ste meni svi isti - kompjuteraši“. Kad moju mamu pitaju čime joj se bavi sin, ona odgovori – „kompjuterima“. Predlažem da joj najprije još jednom svi zajedno glasno izgovorimo ime – SOFTVERSKA INDUSTRIJA. Ne vjerujete mi? Okej, ajmo pokušati ovako > google.com, Search: ICT Industry.... Što dobijemo? Nema je!? Moguće ste kao jedan od rezultata dobili neki link u kojem se spominje termin „ICT Industries“, dakle množina, više različitih industrija, a ne jedna jedina ICT industrija.

Krizni stožer za obranu hrvatskog informatičkog društva (KSOHID)

Krizni stožer za obranu hrvatskog informatičkog društva (KSOHID)

12.04.2013.

Za one koji su propustili, a vjerujem da jeste mnogi, jučer je Nacionalno vijeće za konkurentnost izbacilo rezultate (zapravo, prepisalo iste) koji su objavljeni kroz najnovije istraživanje Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, po kojem se eto nalazimo na 51. mjestu. Dobro? Loše? Po komentarima u članku, rekao bih loše, ali osim kratkog obraćanja predsjednika vijeća, g. Mudrinića, nema ničeg zanimljivog što bi mogli o tome pročitati u tekstu.

Dinosauri u modi i informatici

Dinosauri u modi i informatici

11.04.2013.

U drugoj polovici devedesetih radio sam kao programer u tvrtki koja je razvijala knjigovodstveni software. Razvijao sam modul za salda conti i jedan od najvećih problema bio mi je naći zajednički jezik s knjigovođom, jednim starijim i iskusnim gospodinom koji je te moje kompjutere razumio gotovo manje nego sam ja shvaćao njegove cesije i asignacije. Problem mi je bilo i održavanje za postojeće korisnike.

10 savjeta za studente koji planiraju IT karijeru

10 savjeta za studente koji planiraju IT karijeru

10.04.2013.

Dani su nacionalnog  ICT tjedna, nastavak prošlogodišnjeg Tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija – eSkills Week. Lani je težište bilo na općim informatičkim znanjima i vještinama koje su nesumnjivo potrebne svima, jer ako danas još i postoje poslovi koji ne zahtijevaju informatičku pismenost, u doglednoj ih budućnosti sigurno neće biti. Žao mi je stoga što se ove godine suzio fokus samo na ICT industriju i profesionalce, ako sam dobro shvatio poruke s otvaranja.

Svetsko, a naše

Svetsko, a naše

09.04.2013.

Tamo negdje, sredinom davnih 80-ih godina prošlog stoljeća, djed me odlučio povesti u kupovinu novog auta. Dobro, ne baš potpuno novog, ali u svakom slučaju novijeg od starog malog Pežoa 104 koji je vozio skoro 10 godina. Došla je i ta nedjelja, obukao sam svoju traper jaknu pa sam krenuo u pola 7 (jer dobri auti dolaze ranije ujutro) put Jakuševca s djedom.

Igrališta naše djece

Igrališta naše djece

08.04.2013.

Imam brdo prijatelja na Facebook stranici a među njima puno mladih i djece. Vole oni mene pa me stalno negdje pozivaju a ja prihvaćam. Tako imam ljubimca u Pet Society-ju, farmu na FarmVille-u 2, rješavam slučajeve u Criminal case-u,  uzgajam zmaja u Dragoncity-ju, igram poker a od nedavno sam preko neta počela igrati i Play station igru Mortal Kombat.

Bauštela s tipkovnicom ispod ruke

Bauštela s tipkovnicom ispod ruke

07.04.2013.

Trbuhom za krugom pa u pečalbu, nije preko oceana, ali je ipak nekoliko stotina kilometara od Lijepe naše. Ne idu više samo građevinci, idu sad i informatičari, na modernu bauštelu jer eto samo Njemačka potražuje nekoliko desetaka tisuća informatičara, ne sutra, nego baš sada na otvorenim natječajima. I krenut će mnogi, ne baš s tipkovnicom, ali s prijenosnikom ispod ruke, neće kupiti kartu za brod kao nekad za obećanu zemlju Ameriku, već jeftinu aviokartu preko nekog niskobudžetnog prijevoznika.

Vrijeme poplava, informatičko društvo, optika i kaznene prijave

Vrijeme poplava, informatičko društvo, optika i kaznene prijave

05.04.2013.

Mnogi će se zapitati kakve veze imaju poplave kojih smo ovih dana svjedoci i informatičko društvo. Imaju itekakve jer dokazuju u kakvom društvu živimo. Informatika je kao poplava kod nas, dođe i prođe i ništa se ne dogodi ili tek vrlo malo. Informatika ne može bez ljudi, koji će koristiti usluge, koji će implementirati usluge, koji će „proizvoditi“ nove usluge. Možda malo grubo, ali često činjenično iznimno točno. Uspješan primjer informatizacije je fiskalizacija, provedena druga faza, smišljena, provedena i izvršena – na svima razina – od poslovne do informatičke.

Informatička cehovština i ostavštine braće neimara

Informatička cehovština i ostavštine braće neimara

03.04.2013.

Znam da naslov izgleda čudno, ali razmišljao sam o tome kako ga raspisati a da izgleda onako, povijesno udaljeno. Ne samo udaljeno, nego i kao da ga je izgrizao zub vremena i da se na njemu više vidi trag rđe i soli nego što se vidi boja i čelik. No, nisam pjesnički raspoložen (mada bi se i moje umijeće u stihoklepstvu uvijek moglo dovesti po pitanje, što zahvaljujem matematičko tehničkim korijenima) nego sam u zadnje vrijeme čuo za, prisustvovao pa i bio član raznih inicijativa za "vrijeme je da se stvari dovedu na mjesto i da se uvede red u informatičku struku". I to ne u Zimbabveu (čast njihovoj informatici) nego ovdje, u bespućima informatičke zbilje braće mi po tipkovnici i čigrastom velepamtilu, u lijepoj našoj Hrvatskoj.

Fiskaliziraj me nježno – zalijepi mi znak - Fiskaliziran sam!

Fiskaliziraj me nježno – zalijepi mi znak - Fiskaliziran sam!

03.04.2013.

Novi val fiskalizacije osim sređivanja stanja naplate PDV-a, kako reče netko, najviše će obradovati ministra Slavka Linića, ali uz njega mislim i krojače. Naime, slobodna zanimanja koja su morala biti fiskalizirana i izdavati račune prema važećem zakonu morat će za svako mjesto izdavanja računa imati označeno.

Postoje dva ICT-a  - bolje međusobno razumijevanje

Postoje dva ICT-a - bolje međusobno razumijevanje

02.04.2013.

Prošli tjedan sam imao prilike sudjelovati na jednom okruglom stolu pod nazivom Hrvatska 2020. Glavna tema je bila uloga ICT-a u razvoju države. Kako to inače biva na okruglim stolovima, priča se brzo preokrenula u pitanje kako izaći iz ove socijalno-gospodarske katastrofe u kojoj smo se našli.

Nije šala raditi pred praznik do podneva, a kamo se tek šaliti na 1. travnja

Nije šala raditi pred praznik do podneva, a kamo se tek šaliti na 1. travnja

02.04.2013.

Mnoge su državne institucije, javne ustanove, lokalna uprava i samouprava i drugi koji dobivaju novac iz proračuna lijepo na Veliki petak radno vrijeme skratili do podneva, neki malo dulje, ali svakako skraćeno. Istovremeno su prodavačice u Konzumu radile do kasno navečer, pa čak i na državni blagdan u ponedjeljak na Uskrsni ponedjeljak do 13 sati.

Napokon spas za Optimu

Napokon spas za Optimu

29.03.2013.

Objava načina izvlačenja iz krize Optima Telekoma svakako je najvažniji trenutak ovoga tjedna jer to znači da je i formalno postignut sporazum s vjerovnicima i da ovaj drugi po veličini domaći telekom operater neće u stečaj. Neke već na telekom tržištu zabrinjava činjenica da u vlasništvo ulazi i HT i to s 6,8 posto je to predstavlja nakon kupovine Iskona za njih problem jer ima jedan od najvećih pojedinačnih udjela nakon Zagrebačke banke.

Hakerski napad, svađa ili nešto sasvim treće?!

Hakerski napad, svađa ili nešto sasvim treće?!

28.03.2013.

Pazite dogodio se najveći hakerski napad u povijesti, računalo vam nije usporeno, Internet je pao, vrištali su jučer naslovi na portalima, a poslije se ispostavilo da je riječ o običnoj svađi dviju firmi, jedne organizacije i jedne firme koje, što je mnogo strašnije pokazalo svu ranjivost interneta.

Data centri u Hrvatskoj - 2018. godine

Data centri u Hrvatskoj - 2018. godine

27.03.2013.

Predviđanje budućnosti je općenito nezahvalan posao i rijetki sretnici, poput recimo Vidovitog Milana, uspjeli su iz tako nečeg napraviti uspješan posao. Čak i meteorolozi, koji za svoja predviđanja koriste superračunala i nagađaju samo nekoliko dana unaprijed, često bivaju izloženi kritici. Jer prorok je kriv i ako pogodi, a pogotovo ako je iz našeg sela. No, neke stvari se ipak daju zaključiti unaprijed, najlakše ako živite i radite posao koji na tržištu na kojem jeste kaska godinama za svjetskim trendovima. Recimo, ako se bavite data centrima.

Pozitivno negativni ROI: Kako su nam računala došla glave

Pozitivno negativni ROI: Kako su nam računala došla glave

25.03.2013.

Ako ste već čitali moje kolumne, znate da se najbolje nadahnjujem dnevnim događanjima koje pročitam ili ne daj bože, iskusim na vlastitoj koži. Ova kolumna srećom pripada ovoj prvoj kategoriji, no koliko je sretna za inspiraciju toliko je buduće navedeno događanje poraz razmišljanja i promišljanja, a pobjeda ... zaključite sami koga i čega.

Kada se liječnici zaigraju informatičara

Kada se liječnici zaigraju informatičara

23.03.2013.

Na znam za vas ali ja svakako ne bih volio završiti u rukama informatičara koji si je iz nekog razloga umislio da je kirurg, pa iako to bio i najmanji mogući zahvat jer peani, pincete, Mayo iglodržači ili bilo koji drugi kirurški instrumenti nisu njegov radni alat.

Bankrot bolnica - zdravstvo u stečaju može spasiti samo informatizacija

Bankrot bolnica - zdravstvo u stečaju može spasiti samo informatizacija

22.03.2013.

Pomalo nezapaženo prošla je vijest kako je hrvatska Vlada na svojoj jučerašnjoj sjednici donijela odluke o sanaciji bolnica kojima je osnivač država i zapravo proglasila STEČAJ, BANKROT zdravstvenog sustava. Bit će zanimljivo vidjeti kako će zaustaviti da se to ponovi, ali i konačno saznati o kakvim je dugovima riječ. Prema odluci Vlade u sanaciju ulaze samo obveze do 31.12.2012.

Svijet se dijeli na budale i na one koji trpe

Svijet se dijeli na budale i na one koji trpe

20.03.2013.

Negdje tamo sredinom veljače sam listao vijesti na našim portalima i između standardne ponude politike, estrade, sporta, golotinje i Internetskih neobičnosti, ugledao sam i članak na večernjem o posjetu HDZ-ovih čelnika u Njemačku, točnije Frankfurt. Da, baš u taj naš "Vrankvurt", koji je valjda uz Beč i Miken, glavna oaza naše iseljeničke zajednice.