Kolumne

Što ćemo kad dođu Windows 8 SP1

Što ćemo kad dođu Windows 8 SP1

27.05.2013.

Microsoft je obznanio urbi et orbi kako će u skoroj budućnosti svi korisnici Windows 8 sustava moći nadograditi svoj OS na verziju 8.1. Korisnici će tako moći uživati u, kako tvrdi Tammy Reller, CMO Microsofta, “operacijskom sustavu koji svakog dana postaje sve bolji”. Koliko je u tome istine vidjet ćemo na Microsoft Build konferenciji u lipnju, kada će službeno biti predstavljen novi (ne tako) stari OS.

Pajdaši, kokošari i ostali fazani i CISEx

Pajdaši, kokošari i ostali fazani i CISEx

25.05.2013.

Kada se na jednom mjestu okupi krema domaće izvozne softverske industrije ili onih koji to tek žele postati jasno je da toliko pozitivne atmosfere na jednom mjestu dugo nije bilo. Kao pravi pajdaši, jednog petka navečer umjesto na janjetini u nekom opskurnom restoranu nisu dogovarali poslove ispod stola, već su se oni se okupili u Zagreb City na samom krovu nebodera na središnjem trgu glavnom nam grada Republike Hrvatske.

Zašto je introvertima sve teže, a trebat ćemo ih sve više?

Zašto je introvertima sve teže, a trebat ćemo ih sve više?

23.05.2013.

Obzirom da je ovo već treća kolumna izgleda da sam ipak prihvatio Draženov izazov, pa na tragu prošle, evo i konteksta u kojoj ih pišem. Radim kao profesor, točnije viši predavač, na studiju Informatike Tehničkog veleučilišta u Zagrebu gdje također vodim i Centar za karijerno savjetovanje NetAkademije, TVZ-ovog centra za cjeloživotno učenje. Dakle posao (i veliko zadovoljstvo) mi je pripremati i savjetovati mlade ljude za karijeru u IT industriji.

Moć našeg uma - snaga osjećaja straha - RazMISLITE pozitivno

Moć našeg uma - snaga osjećaja straha - RazMISLITE pozitivno

22.05.2013.

Bilo da nešto zamišljamo, ili da se to uistinu događa, naš um stvara predodžbu. Naša neurologija na biokemijskom nivou ne poznaje tu razliku. Naše tijelo reagira čak i na najmanju misao. Kako to da onda tako malo koristimo pozitivne misli, pozitivno razmišljanje i predočavanje? Kako biramo radije brinuti se, strahovati i razmišljati o najgorem!? Moramo li uopće o ičemu razmišljati?

Jedinstveno telekom tržište u Europi?

Jedinstveno telekom tržište u Europi?

21.05.2013.

Slušam već nekoliko mjeseci velike najave Europske komisije o konačnom uspostavljanju jedinstvenog telekomunikacijskog tržišta u Europskoj uniji. Čitava priča počiva na tri temeljna prijedloga: uspostava jedinstvenog sustava autorizacije za obavljanje usluga ("EU passport"), usklađivanje korištenja frekvencija i omogućavanje svima koji to žele da mogu pristupati mrežama postojećih davatelja usluga pod jednakim uvjetima na veleprodajnoj razini.

Trebaju li nam novi karizmatični vođe?!

Trebaju li nam novi karizmatični vođe?!

20.05.2013.

Karizma - osobni magnetizam zahvaljujući kojemu se povezujemo s drugima na emocionalnoj, intelektualnoj, pa i duhovnoj razini, kvaliteta je koja otvara mnoga vrata, stoga bitno olakšava uspjeh i provođenje ideja u djelo. Karizmatični vođe posebno su poželjni u teškim i izazovnim vremenima, jer zbog svoje sposobnosti da među ljudima stvore jedinstvo, da ih inspiriraju i pokrenu, mogu cijelo društvo izvući iz krize. No ako je njihova svijest, skupa sa sviješću društva niska, mogu biti vrlo opasni.

Zrakoplovom među noge – izvozna avantura počinje

Zrakoplovom među noge – izvozna avantura počinje

17.05.2013.

Idući put kad me netko presretne na ulasku u avion i postavi nagradno pitanje „zar idete s ovim ruksakom“ morat će se malo pomučiti pokušavajući mi dati odgovor da ja to ne mogu uzeti sa sobom jer eto postoje pravila. Ali postoje i druga pravila i to snažnija po kojima se foto i video oprema smije unositi u zrakoplov jer nitko ne želi snositi štetu od nekoliko tisuća, pa i desetaka tisuća eura jer se koferi na aerodromu bacaju, nestaju stvari iz njih, ali nestaju i koferi. Rijetki će vjerovati što mi je netko maznuo sad na putu u Dublin i to najvjerojatnije baš u Irskoj - cigarete jer eto tamo one koštaju 9,3 eura i nekome se to učinilo zgodno.

O slagalicama, o projektima, o informatici i dijelovima koji nedostaju

O slagalicama, o projektima, o informatici i dijelovima koji nedostaju

16.05.2013.

Vjerujem da ste barem jednom u životu slagali puzzle. Pišem onako kako se piše, možda bih mogao koristiti slagalica, ali razumijete o čemu pričam. Možda ste krenuli s jednostavnim, dok ste još bili dijete - tada vam je 9 ili 15 dijelova bilo dovoljno jednostavno.

Lider novog doba

Lider novog doba

15.05.2013.

Mnogi se zasigurno pitaju kakav to treba biti lider novog doba, koji su njegovi izazovi? Jedno je sigurno, lideri 21. stoljeća moraju se hvatati u koštac sa stalnim promjenama u društvu i okruženju. Moraju svjesno poticati i utjecati na promjene te usklađivati poslovne i društvene interese. Više nego ikada ranije moraju se usredotočiti na kreativnost i inovativnost kao bi stvarali inspirativne vizije koje će druge ljude poticati na odgovorne akcije.

Zašto Balkan?

Zašto Balkan?

14.05.2013.

Iako je situacija na domaćem tržištu Hrvatske, kao i generalno zemalja u regionu, očajna (uz tendenciju pogoršavanja), nije sve tako crno. Kompanije i pojedinci sa naših prostora su više nego konkurentni globalno, što kao izvršitelji radova (outsourcing), što po vlastitim proizvodima.

Moć nemoćnih

Moć nemoćnih

13.05.2013.

Koliko često vam se desi da vas nazove prijateljica da pita kako ste, vi se razveselite pažnji i interesu a onda niti za minutu shvatite da razgovor nije o vama, da po ne znam koji puta slušate njezine probleme, rješavate njezine nedoumice, razgovarate o njezinoj bolesti, sinu, majci, partneru, obvezujete se nešto provjeriti ili napraviti umjesto nje…

OMG iliti kako je IT postao centralna vijest

OMG iliti kako je IT postao centralna vijest

10.05.2013.

Nakon nekoliko poprilično napornih dana, konačno sam u nedjelju ispijao kavicu u svojoj kuhinji. Nedjeljni ritual obuhvaća fini dupli espreso, kroasane jednog domaćeg proizvođača (svi moramo podupirati domaću industriju!) i „listanje“ jednog dnevnog lista na njegovom on-line izdanju.

Što je sljedeće za telekom industriju?

Što je sljedeće za telekom industriju?

09.05.2013.

Europska komisija radi planove za reviziju trenutnog regulatornog okvira u području telekomunikacija (a i medija ali o tome drugom zgodom). Puno se pisalo u Briselu u posljednjih 6 mjeseci o pan-Europskim operatorima, smanjivanju ukupnog broja operatora, dodjeli radiofrekvencijskog spektra putem EU dražbi.

Horror priča za geekove

Horror priča za geekove

08.05.2013.

U svibnju 2009. data centar Queensland Health ostao je bez napajanja - razlog nestanka električne energije bila je poplava koja potopila dvije transformatorske stanice lokalne energetske kompanije. Srećom, UPS sustavi su funkcionirali normalno, tako da je data centar nastavio svoj rad. Automatska dojava informirala je tehničare o ovom ispadu pa je zaposlenik data centra obišao sva postrojenja i ustanovio kako je sve u najboljem redu.

Reklame – potiču li  na akciju, ili stvaraju iritaciju?

Reklame – potiču li na akciju, ili stvaraju iritaciju?

07.05.2013.

Naša pozornost, to jest mentalna i emocionalna energija koju usmjeravamo prema određenom proizvodu, usluzi, trgovačkoj marki i slično gorivo je koje pokreće gospodarstvo. Za nju se bore svi tržišni subjekti, jer od nje žive. No ta borba, bitno pojačana globalizacijskim procesima razlog je općem poremećaju pozornosti, koji često paralizira tržište.

Uberbrand naš svagdašnji: svi za jednog, jedan za sve

Uberbrand naš svagdašnji: svi za jednog, jedan za sve

06.05.2013.

Znam da nisam počeo s dobrom, hrvatskom riječju. No u poplavi rasprava oko ispravnog hrvatskoj jezika i pisma, nekako mi je najjednostavnije je držati se one famozne "radio je živa stvar, on se mora mijenjati, prilagođavati" prof. Sapunara tamo još iz dana "obrane" Radija 101 te ne brinuti o tome kako se što piše i upotrebljava, već se koncentrirati na poruku i razumijevanje iste. Uberbrand nije neka udomaćena riječ, ali ako ju uglavite u google ili ajde, bing, dobit ćete niz marketinških agencija širom svijeta koji njeguju ovu riječ.

Poduzetnik detektor – naplatim ti proizvodnju kisika

Poduzetnik detektor – naplatim ti proizvodnju kisika

03.05.2013.

I dok neki s radija već vrište „Petak je dan za metak“, možda mi se danas učinilo da tako i jest ali u glavu ili kako bi rekli u Top listi nadrealista hrkljuš je igra za nas s onim „udri se beno“, a za poduzetnike treba uvesti ne nacional detektor iz te iste Top liste već poduzetnik detektor jer kao da su poduzetnici postali pokretne mete države.

Internet na TV-u, TV na Internetu: konvergencija audiovizualnog prostora

Internet na TV-u, TV na Internetu: konvergencija audiovizualnog prostora

02.05.2013.

Europska komisija u svojem neumornom radu objavila je 24. travnja takozvanu Zelenu knjigu – Priprema za potpuno konvergentni audiovizualni prostor: rast, kreiranje i vrijednosti ("Green Paper - Preparing for a Fully Converged Audiovisual World: Growth, Creation and Values").

HT izdržava krizu

HT izdržava krizu

30.04.2013.

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma HT-a pokazuju koliko je zapravo duboka kriza, jer i u gospodarskoj grani koja je oduvijek odlično stajala i ostvarivala rast sada ne cvjetaju ruže. Kada uskoro izađu poslovni rezultati ostalih telekom operatera za prvi kvartal bit će jasnije u kakvim je stvarnim problemima domaća telekomunikacijska industrija.

Na što paziti pri izboru IT karijere

Na što paziti pri izboru IT karijere

30.04.2013.

Opet su dani posvećeni tehnologiji, s blagim uvažavanjem businessa i opet na Draženovu molbu da objavimo nešto za mlade, ali i one koji nisu na Windaysima, evo još jedna kolumna. I opet nevoljko pišem, „jer za svaku napisanu riječ moram višestruko paziti na kontekst, brinuti kako i tko bi sve mogao nešto krivo protumačiti, a nemam vas tu, da vam iz očiju i reakcije vidim jesmo li se dobro razumjeli“, ali sam se dosjetio, pa težište cijele ove kolumne neka bude o kontekstu. I to kontekst u kontekstu izbora IT karijere.

Kako lajk pretvoriti u glas na lokalnim izborima?

Kako lajk pretvoriti u glas na lokalnim izborima?

29.04.2013.

Dobar naslov a? Pa da odmah odgovorim –skoro pa nikako na ovim lokalnim izborima:-( Nema automatizma. Kampanja na društvenim mrežama ne razlikuje se puno od stvarne kampanje, dapače mora se voditi po istim pravilima kao i velike kampanje.

Tko je ovdje lud? Država, poduzetnici ili netko treći, mogu li unijeti mozak kao kapitalnu imovinu?

Tko je ovdje lud? Država, poduzetnici ili netko treći, mogu li unijeti mozak kao kapitalnu imovinu?

29.04.2013.

Ako je točna informacija koju prenose mediji da je Vlada odlučila hitno mijenjati Zakon o trgovačkim društvima s ciljem da se natjera tvrtke na povećanje temeljnog kapitala s 20 tisuća kuna za društvom s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) na 100 tisuća kuna, odnosno s 200 tisuća kuna na milijuna kuna za dionička društva (d.d.) postavlja se pitanje kome je to u interesu.

HT i struja, WinDays13 i Oracle pokleknuo

HT i struja, WinDays13 i Oracle pokleknuo

27.04.2013.

Iako se o tome spekulira već dulje vrijeme HT je najavio da ulazi na različita nova tržišta. Mnogi će reći pa to smo naslućivali, pričalo se u kuloarima, međutim činjenica je da postoji nekoliko više-manje izglednih scenarija. Dolazak pametnih brojila, ulazak većeg broja distributera električne, pa i svake druge energije, sustavi za naplatu prilika su gdje bi se HT mogao pozicionirati.

Identity priča – kompleksno, a opet tako jednostavno

Identity priča – kompleksno, a opet tako jednostavno

25.04.2013.

Otvoriti neku web stranicu koja me uz registraciju e-mail adrese traži definiranje korisničkog imena i lozinke, danas znači samo jedno - zatvorit ću browser prije nego se učita formular do kraja. Jednostavno, tom scenariju ne zanima me vaš servis, koliko god bio zanimljiv.

3D printeri kao spas Magme?

3D printeri kao spas Magme?

24.04.2013.

U svojem nedavnom intervjuu jednom dnevnom listu Goranko Fižulić, bivši ministar gospodarstva i vlasnik posrnule Magme, izjavljuje kako će se boriti za svoju tvrtku u stečaju i, što je nama ovdje zanimljivije, spominje tehnologiju 3D ispisa kao jednu od ključnih stvari koje bi uspješno pogonile novu Magmu.

BYOD: IT je u pokretu, ponesi svoj vlastiti uređaj

BYOD: IT je u pokretu, ponesi svoj vlastiti uređaj

23.04.2013.

IT, pa čak i u velikim, „ozbiljnim“ i često konzervativnim organizacijama sve se više i više koristi u pokretu. Dobar pokazatelj za to je upotreba tableta (iPada) koja raste preko 70 posto godišnje, a očekuje da će se broj novo isporučenih uređaja sa 116 milijuna u 2012. porasti na čak 468 milijuna u 2017. godini, što predstavlja povećanje od čak četiri puta.

Digitalna agenda EU preambiciozna za jedan mandat

Digitalna agenda EU preambiciozna za jedan mandat

22.04.2013.

Digitalna Agenda je već par godina "buzzword" u Briselu. Ambiciozni projekt potpredsjednice Europske komisije Neelie Kroes, postavila je visoke ciljeve u 7 područja, definirajući 100-njak konkretnih akcija za razdoblje 2010-15.

Dosta je – zdravstvo košta

Dosta je – zdravstvo košta

22.04.2013.

Ponukan različitim raspravama oko toga zašto su bolnice završile u sanaciji mora se jednom reći „Dosta je – zdravstvo košta“ i koštat će. I nije problem kako neki misle cijena rada, odnosno kako ga neki nazivaju hladni pogon nego sve drugo iz sustava jer kako sam već jednom napisao – tone poput torpediranog broda.

Društvenom mrežom u glavu – nisu svi novinari

Društvenom mrežom u glavu – nisu svi novinari

22.04.2013.

Bomba u Bostonu, uhvaćen bombaš, lažne optužbe, krivi ljudi, najnoviji je pokazatelj kolika je stvarna odgovornost medija i koliku u konačnici imaju moć. s tom moći treba znati, stoga blogere, tviteraše i sve druge koji „šire“ najrazličitije informacije na društvenim mrežama nikako ne smijemo zvati novinarima.

Kako spaliti pet milijardi kuna, a gdje curi?

Kako spaliti pet milijardi kuna, a gdje curi?

20.04.2013.

Ministrima Slavku Liniću i Rajku Ostojiću trebalo bi dodijeliti Nobelovu malinu za ekonomiju, nagradu za najbrže spaljivanje novca u povijesti i to za 5 milijardi kuna koliko će biti potrošeno za sanaciju kliničkih bolnica i bolnica od općeg značaja (dječja i zarazna), te općih i županijskih bolnica te još nekih znanstvenih institucija.