Kolumne

KOMENTAR Optima je povukla očekivan potez, samo dva realna scenarija

KOMENTAR Optima je povukla očekivan potez, samo dva realna scenarija

12.02.2013. komentiraj

Stanje na domaćem telekomunikacijskom tržištu koje se prema nekim procjenama vrednuje na razini od ukupno 2 milijarde eura, odnosno oko 17 milijardi kuna nije nimalo lako za niti jednog operatera bio on iz mobilnog ili fiksnog segmenta, stari operater poput HT-a, mobilni Vipnet s B.Netom, Tele 2, ili pak alternativni operateri poput Optima Telekoma, H1 Telekoma, Metroneta.

Znamo li mi stvari napraviti do kraja?

Znamo li mi stvari napraviti do kraja?

11.02.2013. komentiraj

Moram priznati da me na ovu temu direktno potaknuo članak kolege Damira Ravlića, "Vještina pisanja dobrog pisma", a neizravno iskustvo s uporabom aplikacije za putno osiguranje koje nudi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

More i broadband - H2O & LTE – spajaju se na jednom mjestu

More i broadband - H2O & LTE – spajaju se na jednom mjestu

07.02.2013. komentiraj

Srijeda, popodne, pada kiša, koji apsurd, prošlu sezonu suša je trajala 8 mjeseci, svi smo gledali u nebo, navečer prognoze Vakule i ekipe, a pod borom u mjestu slagali smo teorije o nabavci desalinizatora i trenutka kada će na moj škoj Ravu, u Malu Ravu, mjesto napućeno s 30-tak duša zimi, kada večina mladih odlazi u Zadar, udaljen 2 i pol sata riječnim m/b Lara naše Jadrolinije, brodom kojim osim posade i stalnih putnika za Iž i Ravu za malo jačeg juga zaziru svi slučajno ukrcani putnici.

Infrastrukturu treba pokrenuti! Logično, zar ne?

Infrastrukturu treba pokrenuti! Logično, zar ne?

05.02.2013. komentiraj

Prilično je zanimljiva priča oko "Projekta objedinjavanja svjetlovodne infrastrutkure u trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske". Dug naslov, za sada kratak dokument. Većina to smatra iznenađenjem iako su osnove za to postavljene prije nekoliko godina. Kapaciteta ima, to znamo, samo neznamo gdje i kako ga možemo povezati. Tim slijedom mogu samo reći: objedinjavanje je dobar put za početak rješenja broadband problema u Hrvatskoj. Mislite da povezujem kruške i jabuke?

Državna optika - pogled iznutra

Državna optika - pogled iznutra

04.02.2013. komentiraj

Kad je bilo para za ceste, plinovode i pruge – u našu potrošačku košaricu javnog duga, ubacili smo još malo optike. Kad je bal nek' je maskenbal. Tako su se Hrvati prekapacitirali optikom da bi danas mogli služiti pola Europe svojim backbone kapacitetima. Međutim, netko bi trebao osvijetliti taj naš dark fiber.

Vladari poslovnog umrežavanja

Vladari poslovnog umrežavanja

04.02.2013. komentiraj

Jedne zime prije 13 godina opljačkan sam u Austriji. Dok sam samo skočio na 15 minuta kupiti nešto klincu u H&M-u nepoznati netko provalio je u moj auto i odnio mi torbu s laptopom i Palm peticom. U trenu sam ostao bez gotovo 800 kontakata koje sam kao mladi voditelj projekata tako marljivo sinkronizirao između ova dva uređaja. Loša sreća i vlastita nepažnja odnijeli su u vjetar sav trud.