5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

Foto: Antonio Jularić

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Naime, udar na sve tri bio je žestok, s tim da se Amerikanci još uvijek bore kako bi smirili epidemiju. Korejci su nešto bezbrižniji, a u Kini se virus ponovno počeo širiti, iako daleko slabijim intenzitetom no početkom godine.

Ali, posljedice se osjećaju na raznim razinama, pa tako i onoj vezanom za 5G. Razvoj se usporio, širenje podosta zaustavilo i sad je pitanje hoće li infrastruktura biti spremna za sve izazove koji slijede. Jer, uređaji koji omogućavaju rad s 5G signalom zapravo su spremni, rokovi su ispoštivani te je sad sve na poslužiteljima usluge.

Nažalost, oni bi mogli biti u povećim problemima, barem kad pogledamo aktualnu situaciju. Naime, iako se najavljuju "blaga kašnjenja", čini se da baš i neće biti blaga. Veći dio zemalja članica Europske unije odgodio je aukcije za frekvencijski opseg, što usporava sami tijek razvoja 5G priče.

Slično je i u Kini, gdje potražnja za 5G pametnim telefonima i modemima ne jenjava, ali odgovorni ne mogu zadovoljiti te potrebe. Isto tako, u SAD-u će doći do kašnjenja po pitanju 5G iPhonea, koji možda uopće neće stići s ovom godinom, što znači da milijuni potencijalnih 5G korisnika ostaju "na čekanju". Također, Qualcommov 5G sustav QTM527 kasni i bit će dostupan eventualno ove jeseni, kako je Verizon javno priopćio.

Proizvođači pametnih telefona pak nemaju slične probleme jer su sve za 5G uređaje pripremili unaprijed, osim Applea. Ali, ta kompanija ionako gleda situaciju na "domaćem terenu" i ne žuri se s novom tehnologijom.

Dakle, u konačnici će zbog koronavirusa 5G razvoj ponešto stati, barem u smislu širenja na veći broj korisnika, ali već s početkom 2021. će se situacija više nego normalizirati.

Još iz kategorije

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

03.07.2020. komentiraj

Svijet ima 10 godina za riješiti svoje hitne izazove ili će biti prekasno. U svojoj novoj knjizi „DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja (4. kolovoza 2020.; Berret-Koehler), Blair Sheppard objašnjava zašto je taj vremenski okvir tako presudan, koji su najhitniji izazovi i ključni elementi rješenja.

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

25.06.2020. komentiraj

Kako funkcioniraju tržišta Srednje Europe? Poslovni stručnjak Andreas Schwabe, viši ekonomist u Raiffeisen Bank International AG (RBI) i diplomant MBA programa Global Executive na poslovnoj školi WU Executive Academy, analizirao je utjecaj koronavirus krize na regiju CEE s posebnim fokusom na ekonomije Hrvatske, Rusije, Rumunjske i Bugarske.

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

24.06.2020. komentiraj

Rad na daljinu postao je potreba kao nikad prije u trenucima pandemije koronavirusa pa su se zaposlenici morali prilagođavati, što je podrazumijevalo nabavku ključnih “alata” za kvalitetan rad. A jedan od njih za neke je svakako printer.