5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

Foto: Antonio Jularić

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Naime, udar na sve tri bio je žestok, s tim da se Amerikanci još uvijek bore kako bi smirili epidemiju. Korejci su nešto bezbrižniji, a u Kini se virus ponovno počeo širiti, iako daleko slabijim intenzitetom no početkom godine.

Ali, posljedice se osjećaju na raznim razinama, pa tako i onoj vezanom za 5G. Razvoj se usporio, širenje podosta zaustavilo i sad je pitanje hoće li infrastruktura biti spremna za sve izazove koji slijede. Jer, uređaji koji omogućavaju rad s 5G signalom zapravo su spremni, rokovi su ispoštivani te je sad sve na poslužiteljima usluge.

Nažalost, oni bi mogli biti u povećim problemima, barem kad pogledamo aktualnu situaciju. Naime, iako se najavljuju "blaga kašnjenja", čini se da baš i neće biti blaga. Veći dio zemalja članica Europske unije odgodio je aukcije za frekvencijski opseg, što usporava sami tijek razvoja 5G priče.

Slično je i u Kini, gdje potražnja za 5G pametnim telefonima i modemima ne jenjava, ali odgovorni ne mogu zadovoljiti te potrebe. Isto tako, u SAD-u će doći do kašnjenja po pitanju 5G iPhonea, koji možda uopće neće stići s ovom godinom, što znači da milijuni potencijalnih 5G korisnika ostaju "na čekanju". Također, Qualcommov 5G sustav QTM527 kasni i bit će dostupan eventualno ove jeseni, kako je Verizon javno priopćio.

Proizvođači pametnih telefona pak nemaju slične probleme jer su sve za 5G uređaje pripremili unaprijed, osim Applea. Ali, ta kompanija ionako gleda situaciju na "domaćem terenu" i ne žuri se s novom tehnologijom.

Dakle, u konačnici će zbog koronavirusa 5G razvoj ponešto stati, barem u smislu širenja na veći broj korisnika, ali već s početkom 2021. će se situacija više nego normalizirati.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Odlični rezultati u iščekivanju 5G mreže

KOMENTAR: Odlični rezultati u iščekivanju 5G mreže

13.07.2021.

Nakon početka epidemiološki i poslovno izazovne 2021., A1 Hrvatska konsolidirala je poslovanje, tvrde u drugom po veličini domaćem telekom operateru, komentirajući poslovne rezultate na upit ICTbusiness.info.

Kuharica informacijske sigurnosti

Kuharica informacijske sigurnosti

17.06.2021.

Prošlo je skoro pola godine od prošlog članka Sigurnost je kombinacija procesa, tehnologija i ljudi. Porast security konzultantskih poslova je osjetan. Najvjerojatniji je uzrok količina nemilih događaja na lokalnoj, a još više na svjetskoj razini, koja je dobila ogroman medijski prostor (koliko je to moguće pored još uvijek aktualne pandemije i njenog utjecaja na život i ekonomiju).

Kako vidjeti sebe onako kako nas drugi vide

Kako vidjeti sebe onako kako nas drugi vide

28.05.2021.

Vidjeti sebe same onako kako nas vide drugi iznimno je važno u svakom dijelu života, pa tako i onom poslovnom. Jer, na taj način lakše se znamo postaviti, lakše znamo odrediti sljedeće korake i manje griješimo. Svaki uspješni poduzetnik željet će vidjeti sebe kako ga vide i drugi bez obzira na ego koji ga možda krasi ili ne krasi.