5G: budućnost, sadašnjost i mogućnost kanala

5G: budućnost, sadašnjost i mogućnost kanala

Bilo je jedno vrijeme, ne tako davno, kada se o 5G mreži govorilo samo u kontekstu „budućnost“. Međutim, kako su prve 5G mreže postavljene diljem svijeta, i to sa sve većom propusnošću i većim brzinama, aplikacije kao što su video sadržaji visoke rezolucije, igre s ultra niskim kašnjenjem i napredna telemedicina već su bile omogućene. Takozvani "kanal" predstavlja nekoliko novih mogućnosti, a pod kanalom mislimo na put do tržišta koji uključuje suradnju s dobavljačima, partnerima i prodavačima. Koje se mogućnosti pojavljuju u takvim kanalima i što pri tome trebamo imati na umu?

COVID-19 pandemija promijenila je velik dio svakodnevnice, ali u slučaju našeg odnosa s tehnologijom - pogotovo u IT kanalima - taj odnos bio je više čimbenik ubrzanja nego direktnog uzroka. Shodno tome, vidimo potražnju za sofisticiranijim proizvodima, za više sustava koja se prilagođena u svojoj naravi, više aplikacija za edge uporabu, kao i prefabricirana edge ili podatkovna rješenja za podatkovne centre. Kanal je upravo za to idealan jer može obuhvatiti širu regiju kako bi povećao i iskoristio distribuciju materijala te napravio korak naprijed. Ipak, čak i edge-ready rješenja imaju mnogo pokretnih dijelova koji zahtijevaju od partnera da bliže surađuju s dobavljačem i koriste prednosti alata, konfiguratora i praktične podrške koju partnerstvo moraju ponuditi.

Što to znači za uvođenje 5G mreže u svijetu? Recimo, Ericsson je spreman ponuditi sigurnu
on-site povezanost sa svojom privatnom 5G mrežom
, a Deutsche Telekom i partneri uspješno su isprobali prvi svjetsku 5G glasovnu tehnologiju putem novog radijskog (VoNR) poziva. No, ako već vidimo opipljive primjere primjene 5G -a, to je zapravo tek površina cijele priče.

Ako pogledamo edge računarstvo i 5G tehnologije, slučajevi uporabe gotovo su beskrajni što je prikazano u white paperu tvrtke Vertiv: Uključivanje 5G: Korištenje rubnih arhetipova za identifikaciju najzrelijih slučajeva uporabe. Gotovo sve tehnologije, od pametne sigurnosti do pametnih gradova, digitalnog zdravlja, automatiziranih automobila, dronova, proširene stvarnosti - svi imaju potencijal postati efikasniji putem 5G mreže. Kao glavno sredstvo koje omogućuje 5G mreže, edge računarstvo može se slobodno smatrati jednom od najvažnijih tehnologija sljedećeg desetljeća.

5G će u svojem potencijalu postati temelj za mnoge nastajuće tehnologije. Umjetna inteligencija (AI), posebno, namjerava pokrenuti poslovanje u doba svijesti o podacima, a 5G će imati ključnu ulogu u ostvarenju te vizije. Ipak, da bi poduzeća u potpunosti iskoristila prednosti ove tehnologije, AI ne može se nalaziti samo u podatkovnom centru. Umjesto toga, mora se nalaziti na mjestu gdje se podaci generiraju unutar tvrtke. Kao rezultat, povećala se potražnja za sigurnim, privatnim 5G mrežama kako bi se osigurao suverenitet podataka i privatnost potrebna za učinkovito daljinsko poslovanje.

No, implikacije za 5G idu dalje. Srećom, kao globalna zajednica sve smo svjesniji održivosti i utjecaja koji imamo na planet. Ovdje, 5G je nadaleko prepoznat kao energetski učinkovitijom mrežom od 3G ili 4G standarda kada uzmemo u obzir snagu potrebnu za prijenos podataka. Prema našem novom istraživanju sa STL partnerima, 5G mreže mogu biti do 90% učinkovitije po jedinici prometa od svojih 4G prethodnika. Međutim, 5G razvoj će se povećati kako bi se u potpunosti proširila tehnologija, što znači da će se ukupna potrošnja energije povećati i da će telekomunikacijske tvrtke biti pod pomnom kontrolom izvora energije i upravljanja njome.

5G je ujedno i važan poslovni segment za partnerske kanale. Doista, kako se tvrtke decentraliziraju i kreću prema manjim, više lokalnim podatkovnim centrima, nastojat će iskoristiti 5G kako bi povećale brzinu obrade podataka i smanjile kašnjenje mreža. Za partnere to znači da postoji značajan prostor za prodaju kritične infrastrukture za podršku obrade podataka na lokalnoj razini i za ponudu pojednostavljenih, modularnih i samoupravnih rješenja za smještaj 5G mreža. Edge pristup kroz tri vrste aplikacija koje kategoriziramo kao legacy geographic i dynamic, bit će u ovom području ključ.

Nevjerojatnije, potaknut vlastitim nedavnim uspjehom, Ericsson predviđa da će 5G prodrijeti na svako tržište svijeta do 2026. godine i priznao je da je 5G ekspanzija bila brza. Osobito su 5G pretplate koje uključuju uređaje s podrškom toj mreži porasle za više od 70 milijuna u prvom tromjesečju 2021. godine, dosegavši 290 milijuna. Štoviše, Ericsson predviđa da će do kraja godine biti 580 milijuna 5G pretplata. No, bez odlučuje li fokus analize postaviti na broj ili potencijal implementacije 5G tehnologija, jedno je sigurno: mogućnost kanala je velika i mora se iskoristiti na održiv način. Vrijeme je da IT tvrtke kanalima prednjače, angažiraju tržište i grade svoje poslovanje na ekosustavu u suradnji sa stručnim partnerima kako bi upravljale i nadzirale distribuiranu računalnu revoluciju.

 

Giordano Albertazzi, predsjednik tvrtke Vertiv u Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA)