ICTbusiness TV: Gaming nastavlja rast, a Novska postaje važan dio tog svijeta

ICTbusiness TV:  Gaming nastavlja rast, a Novska postaje važan dio tog svijeta
Dražen Tomić / Tomich Productions

Industrija videoigara nastavila je rasti tijekom 2021. godine s procjenom da sada vrijedi 178,73 milijardi američkih dolara što je rast od čak 14,4% u usporedbi s 2020. godinom. Ovo je velika razlika od očekivanja iz 2016. godine kada se procjenjivalo da će u ovom periodu vrijediti oko 90 milijardi.

Kampus za gaming industriju je jedinstven projekt u ovom dijelu Europe. Gradio bi se u Novskoj i pružati će sve mogućnosti budućim studentima kako bi jednog dana bili vrhunski u gaming industriji, industriji koja je stalnom uzlazu i gdje se uložena sredstva višestruko vraćaju. Izgradnja kampusa industrije videoigara PISMO u Novskoj vrijedna je 375,5 milijuna kuna, pojašnjava Mario Čelan, direktor razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije.

Prema njegovim riječima imaju 67 novootvorenih poduzeća koja generiraju stotinjak radnih mjesta, dok u kampusu očekuju otvorenje 80 radnih mjesta i još minimalno 250 start up-ova, kao i brojne investicije iz U planu je imati petogodišnji visokoobrazovni program s 50 studenata godišnje te srednjoškolski program i razrede s 24 učenika godišnje.

Svi kapaciteti bit će na bazi od 400 osoba s osiguranim smještajem u domovima, a od sadržaja planirana je i  konferencijska dvorana, menza, sportska dvorana i sav drugi sadržaj za profesore i prateću službu. inozemstva. Kampus će se graditi na površini od oko 8 hektara zemljišta kojeg je darovao grad Novska.

O kampusu, ali i europskoj orijentaciji na moderne tehnologije i korištenje umjetne inteligencije razgovarali smo s Karlom Resslerom, zastupnikom u Europskom parlamentu (EPP). Naime, Europska potrošnja na sustave umjetne inteligencije porast će sa 17,3 milijarde američkih dolara u ovoj na više od 50 milijardi dolara u 2025. godini, navodi kroz posljednju prognozu IDC.

Postojeći inkubator, ali i školovanje novih game developer, kao niti gradnja kampusa nije moguća bez moderne infrastrukture o čemu smo razgovarali s Ivom Ančić, rukovoditeljica branda i marketinških komunikacija A1 Hrvatska.