Razvoj agencije

Notchu predstoji nova interna reforma i nastavak rasta od najmanje 30 posto u 2023.

Notchu predstoji nova interna reforma i nastavak rasta od najmanje 30 posto u 2023.
Ivan Belić, član Uprave Notcha

Zahvaljujući brzom rastu Notch je doveo Ivana Belića na mjesto člana Uprave i kako sam ističe isporuka rješenja na kojima rade je stvarno izvrsna, ali u ostala dva stupa organizacijskog upravljanja, a to su planiranje i kontrole postoji još puno posla za napraviti, što je apsolutno normalno za ovakav brzi rast. "No, to su za mene i tim slatke muke, znamo što trebamo napraviti i zasukali smo rukave da bi se taj reformski dio odradio što ranije tako da nam se svi potencijali što prije otvore", pojašnjava Belić.

Iza Notcha je uspješna godina, prošle godine ste doživjeli i rebranding. Kakvi su planovi za ovu godinu?

Strategija, odnosno strateška mapa kao finalni produkt je gotova. Radili smo ju baš minuciozno kroz nekoliko iteracija Uprave i Nadzornog odbora i na kraju završili sa 14 strateških ciljeva, 18 mjera kojima ćemo mjeriti uspješnost ostvarenja ciljeva i 24 inicijative, odnosno mini projekta koji će pomoći da se strateški ciljevi ostvare.

Obzirom na novu fazu rasta i razvoja kompanije, redefinirali smo i misiju i viziju, te definirali kompanijske vrijednosti kao temelje kojima ćemo se voditi u svim našim odlukama i operativnim aktivnostima.

To je jako velik zalogaj za cijeli management team, izuzetno ambiciozan, ali je nužno provesti strateške inicijative ukoliko želimo ostvariti naše planove.

Ciljevi su posloženi u četiri perspektive: rast ljudskog kapitala, interna organizacija i procesi, odnosi s kupcima i financijski ciljevi. Nema dominantne perspektive ili cilja, svi oni međusobno pridonose rastu i razvoju i ne smijete se fokusirati samo na jedan jer će ostali podbaciti. U svakom slučaju, osvajat ćemo nova tržišta i kupce, bit ćemo još bolji našim zaposlenicima, sustavi i procesi će pratiti naš rast i biti od pomoći u upravljanju, a sve bi trebalo rezultirati minimalnim rastom kompanije od 30 posto, svake godine, iz perspektive prihoda.

Po čemu se Notch najviše razlikuje od vaših prijašnjih pozicija i što vas je najviše iznenadilo u vezi Notcha?

Iskreno sam oduševljen kulturom kompanije i ljudskim potencijalom koji imamo, a to je ustvari najbitniji dio svake kompanije, posebno ovog tipa koja nema strojeve i zgrade već je sve u intelektualnoj sferi. Dijeljenje znanja je nevjerojatno, recimo, kao jedan od primjera,  imamo Learn@Lunch koji se organizira baš svaki četvrtak i na kojem svi zaposlenici imaju priliku obraditi i prezentirati neku temu koja je aktualna i zanimljiva ostatku kompanije. Ovdje ljudi stvarno mogu učiti i rasti jako brzo, i zbog takve kulture a i zbog super zanimljivih međunarodnih projekata. Možda mali spoiler – kako se svi L@L snimaju, počet ćemo objavljivati neke teme i na našem webu i ostalim platformama tako da ćemo znanje dijeliti i izvan Notcha.

Drugo, u hibridnom načinu rada smo se toliko ispraksirali da mu više ne vidimo alternativu. Vidim da se IT industrija polako vraća u urede, nekad i nasilno, ali kod nas se to neće dogoditi. Ostat ćemo fleksibilni za mjesto rada jer je to dobro i za zaposlenike i za kompaniju. Zaposlenici ne troše vrijeme čekajući na semaforima i u tramvajima a mi imamo daleko veće mogućnosti nalaženja talenata bez kojih ne možemo rasti.

U IT-u ste već više od 20 godina, kako komentirate rast i razvoj tech scene u Hrvatskoj i što predviđate za narednih par godina?

Tech scena u Hrvatskoj nikad nije bila bolja i nikad joj nije bilo bolje, to nam svi pokazatelji govore. Dobro je da Zagreb više nije središte bez kojeg se ne može dobiti kvalitetan posao u IT-u, Split i Osijek imaju izuzetno jaku scenu, a vidimo i da se drugi veći gradovi bude i to nas veseli. Postali smo jako interesantni svjetskim igračima i konstantno možete čitati objave kako je neka IT kompanija otvorila svoj ured u Hrvatskoj. Isto se događa i u M&A svijetu gdje je postalo praktički već uobičajeno svaki mjesec u medijima vidjeti objavu o akviziciji neke IT kompanije. Velika vijest za sve nas je Googleova akvizicija Photomatha, to će upaliti i dodatne reflektore za sve naše IT kompanije koje imaju visoku vrijednost i potencijal.

Što se tiče narednog razdoblja, postoje limiti rasta koji su kod nas definirani brojem i kvalitetom stručnjaka što, nažalost, naš službeni obrazovni sustav ne može osigurati. Zato koristimo i vlastite snage, pa IT tvrtke redovito organiziraju različite oblike škola programiranja, koje nam služe kao platforme za regrutiranje novih snaga. Naš Summer school koji je rebrandiran u Devcademy je izuzetna prilika za mlade ljude da besplatno dobiju vrijedna znanja, pa i priliku da se kod nas zaposle.

Mislim da je bitno spomenuti i različite oblike AI-a koji je u posljednjih par mjeseci postao vruća i kontroverzna tema i već postoje različite teorije o tome kako će neki poslovi nestati, uključujući programiranje, ali u skoroj budućnosti sigurno neće – IT-u će AI samo biti dodatni alat da postanemo brži i bolji i da naši klijenti dobiju dodatnu vrijednost za isti novac.

U svakom slučaju, siguran sam da ćemo i u narednih par godina rasti brže od drugih industrija jer bez IT-a i digitalizacije nema napretka i jednostavno ne postoji alternativa.