Zelena energija i podaci

Data centri moraju se okrenuti održivosti

Data centri moraju se okrenuti održivosti

U Europi radimo sa 100 posto čistom energijom, sedam godina prije obveze samoregulacijskog okvira Climate Neutral Data Center Pact, ističe za ICTbusiness.info Lex Coors, Chief Data Center Technology and Engineering Officer u tvrtki Digital Realty i dodaje da njihova globalna pokrivenost obnovljivom energijom iznosi približno 64 posto i povećava se iz godine u godinu ovisno o dostupnosti čiste energije na tržištima na kojima posluju.

Prema njegovim riječima trenutačno 34 naša data centra, više od 10 posto ukupnog broja, imaju certifikat Energy Star i zapravo smo jedina tvrtka za data centre koju je Američka agencija za zaštitu okoliša proglasila Energy Star partnerom godine (EPA) za naše napore za energetsku učinkovitost.

Dugo ste godina bili menadžer u tvrtki Interxion, a sada nastavljate svoju karijeru u tvrtki Digital Realty. Koje ste promjene uočili u tom razdoblju, kada govorimo o pristupu održivosti data cenatra?

U Digital Realtyju održivost je na čelu našeg poslovanja i budućih proširenja. Korištenje čiste energije za ispunjavanje našeg obećanja učinkovito i na održiv način služeći poslovnim potrebama naših kupaca nešto je što shvaćamo krajnje ozbiljno.

Posljednjih godina podigli smo stvari na potpuno novu razinu, pažljivo razmatrajući mjere održivosti pri razvoju novih data centara i unoseći promjene na postojećim lokacijama imajući na umu održivost gdje su te promjene moguće i imaju poslovnog smisla.

Ovi napori rezultirali su vrlo mjerljivim rezultatima. U Europi radimo sa 100% čistom energijom, sedam godina prije obveze samoregulacijskog okvira Climate Neutral Data Center Pact. Naša globalna pokrivenost obnovljivom energijom iznosi približno 64% i povećava se iz godine u godinu ovisno o dostupnosti čiste energije na tržištima na kojima poslujemo.

Trenutačno 34 naša data centra (više od 10% ukupnog broja) imaju certifikat Energy Star i zapravo smo jedina tvrtka za data centre koju je Američka agencija za zaštitu okoliša proglasila Energy Star partnerom godine (EPA) za naše napore za energetsku učinkovitost.

U 2021. premašili smo jedan gigavat IT kapaciteta certificiranog u skladu sa standardima održive gradnje (gotovo 1,2 milijuna m2) i prvi smo pružatelj usluge data centara koji je postigao ovu prekretnicu.

Kakav je pristup održivosti u SAD-u u odnosu na EU, odnosno u odnosu na Afriku? Ima li DLR jedinstven pristup u cijeloj tvrtki ili se prilagođava zahtjevima pojedinog tržišta?

Održivost nije samo nešto o čemu govorimo. Utječe na sve što radimo, od istraživanja i razvoja do izvedbe, a tome smo dosljedni na svim tržištima na kojima poslujemo. Naravno, prilagođavamo se lokalnim uvjetima pazeći da se pridržavamo lokalnih propisa, međutim, u slučajevima kada standardi koje postavlja naša tvrtka nadmašuju one koji postoje na lokalnom tržištu, skloni smo se držati svojih standarda, premašujući ih u slučajevima kada je to moguće.

Digital Realty također podržava lokalna zelena nastojanja koja se razlikuju od tržišta do tržišta. U 2021. u Francuskoj smo, primjerice, podržali projekt kompenzacije ugljika „Prométhée-Med” koji se fokusira na povećanje površine mediteranskog morskog dna prekrivenog posidonijom (Posidonia Oceanica), koja ima ključnu ulogu u održavanju biološke i fizičke ravnoteže Sredozemnog mora. Posidonija skladišti do 1.500 metričkih tona ekvivalenta ugljičnog dioksida po hektaru – 3 do 5 puta više od tropskih šuma. Tamo gdje su lokalne inicijative uspješne, pokušavamo ih proširiti na druga tržišta na kojima poslujemo. Na primjer, prošle smo godine u Francuskoj isprobali upotrebu HVO100 – obnovljivog biodizela – u našim pomoćnim generatorima. Nakon izuzetnog uspjeha, sada ga isprobavamo u Španjolskoj i planiramo šire predstavljanje u cijelom našem portfelju u onim zemljama u kojima je HVO100 dostupan.

Jesu li korisnici DLR-a zainteresirani za održivost i jesu li spremni prihvatiti bilo kakve kompromise u usluzi kako bi povećali održivost?

Naš fokus na održivost ne ugrožava razinu usluge koju nudimo našim klijentima i naši su kupci toga potpuno svjesni. Kao vodeći u industriji, imamo odgovornost usmjeriti svoje napore na pružanje podrške rastućim potrebama naše globalne korisničke baze, pomažući im da ostvare rast, istovremeno potičući održive inovacije za dekarbonizaciju naše industrije.

U kakvoj su korelaciji povećanje energetske učinkovitosti podatkovnog centra i operativni troškovi podatkovnog centra? Je li podatkovni centar motiviran za povećanje učinkovitosti jer smanjuje troškove?

Po svojoj definiciji, učinkovitije korištenje energije smanjuje operativne troškove (naravno, pod uvjetom da cijena energije ostane ista).

Naši timovi za globalnu održivost i nabavu energije pomažu u postavljanju godišnjih ciljeva smanjenja energije i rade zajedno na poboljšanju učinkovitosti korištenja energije (PUE) naših objekata na globalnoj razini. Premašili smo naš cilj da smanjimo PUE našeg kolokacijskog portfelja u SAD-u za 10 % u 2022. (u odnosu na osnovnu vrijednost iz 2017.) postizanjem smanjenja od 16 % u 2021. Premašili smo i naš cilj da dodatno poboljšamo PUE našeg poslovanja u Europi za 10 % za naš portfelj do 2021. (u odnosu na početnu vrijednost iz 2020.).

Naš operativni tim proveo je energetske revizije na više od trećine našeg globalnog upravljanog portfelja (po kvadratnim metrima) u posljednje tri godine ciljajući na nekretnine kod kojih je moguće pružiti značajnu učinkovitost i uštedu troškova. Projekti provedeni 2021. rezultirali su procijenjenim 50.150 MWh i 3,2 milijuna dolara uštede energetske učinkovitosti, što je ekvivalentno potrebama za električnom energijom 4.200 domova tijekom jedne godine.

Koje su mogućnosti kupnje energije od alternativnih Izvora za data centre, obzirom na potrebu stabilnosti dotoka energije?

Već kupujemo obnovljivu energiju kad god je to moguće, a na nekim lokacijama pokrivamo i dio svojih energetskih potreba solarnim instalacijama na licu mjesta. Nedavno smo sklopili desetogodišnji Ugovor o kupnji električne energije (PPA) s Engiejem za udio od 116 MW u novom solarnom parku od 154 MW. Ovakvi potezi pomažu nam da održimo 100 % pokrivenost obnovljivom energijom u našem europskom portfelju, kao i našem kolokacijskom portfelju u SAD-u.

Kao što sam već spomenuo gore, nema kompromisa u dostupnosti i pouzdanosti naše usluge dok nastavljamo naš put do nulte emisije.

Postoje li buduće tehnologije koje su na pomolu, ali još nisu u upotrebi, a za koje mislite da će podatkovne centre učiniti zelenijima?

Vjerujemo da će vremenom zeleni vodik kao velika/dugoročna pohrana energije pronaći svoj put u industriju data centara. Za sada se Europska komisija fokusira na dekarbonizaciju postojeće elektroenergetske mreže s raspoloživim vodikom, koji u većini slučajeva još nije zeleni vodik. Vjerujemo da će za to biti potrebno procijenjenih dodatnih 8 – 10 godina prije nego što zeleni vodik postane financijski prihvatljiv i široko dostupan.

Jedna od ostalih tehnologija koja kratkoročno najviše obećava je hlađenje tekućinom. Nedavno smo objavili da smo naš centar u Parizu – jedan od mnogih naših data centara spremnih za hlađenje tekućinom – opremili sustavom izravnog tekućeg hlađenja (DLC) za podršku računalne opreme visokih performansi – poput umjetne inteligencije – koju naši klijenti diljem svijeta sve više prihvaćaju. S DLC-om korisnici će vjerojatno doživjeti smanjenje troškova obrade podataka – u usporedbi s tradicionalnim metodama zračnog hlađenja – zbog sposobnosti tehnologije da učinkovito odvodi toplinu i smanjuje potrošnju energije, kao i napredovati prema smanjenju našeg opsega 1 i 2 emisije ugljika.

Gdje je to moguće, pokušavamo iskoristiti prirodne resurse Zemlje za hlađenje naših objekata. Od 2006. godine naši projekti za nove podatkovne centre u EMEA-i uključuju mogućnosti slobodnog hlađenja. Također gledamo na rješenja izvan okvira kao što je hlađenje vodonosnika u Nizozemskoj i nekim dijelovima Nordije. Godine 2012. postavili smo nagrađivano, inovativno rješenje za hlađenje u Marseilleu, čija je izgradnja trajala dvije i pol godine i uključuje više od tri kilometra ukopanih mreža i 27 izmjenjivača topline. Djeluje tako da preusmjerava podzemnu vodu iz bivšeg industrijskog pogona s kraja 19. stoljeća, 'La Galerie de la Mer'. Struktura prikuplja i kanalizira kišnicu koja curi iz starih rudnika Gardanne u Grand Port Maritime de Marseille. Održavana na 15 °C tijekom cijele godine, voda se kanalizira putem ukopane mreže i crpne stanice u blizini data centara Interxion, koja se zatim koristi za njihovo hlađenje izmjenom topline. Rješenje za hlađenje vrijedno 15 milijuna eura, koje je do 30 puta energetski učinkovitije od tradicionalnih rashladnih sustava, rezultirat će uštedom do 18.400 megavat sati (MWh) godišnje, uz istovremeno smanjenje emisije od 795 tona CO2, što je ekvivalentno tome da se svake godine posadi 5.560 stabala.

Osim hlađenja tekućinom, također koristimo softver za termičku optimizaciju i analitiku performansi kako bismo podržali naše poslovne korisnike u prepoznavanju potencijalnog protoka zraka i neučinkovitosti hlađenja. Smanjio je potrošnju energije našeg rashladnog sustava na jednoj od naših ključnih lokacija u Londonu za 20 % tijekom prve godine. Rješenje smo učinili dostupnim našoj široj bazi kupaca kako bismo pridonijeli našim globalnim ciljevima i to je izvrstan primjer kako možemo iskoristiti tehnologiju da napravimo pozitivnu razliku.

Vidjeli smo primjer Beča, gdje DLR opskrbljuje bolnicu viškom topline za potrebe grijanja. Namjeravate li krenuti u tom smjeru i na drugim tržištima?

Naš kampus data centra u Beču isporučivat će otpadnu toplinu susjednoj bolnici Floridsdorf. Zagrijana voda koristit će se za grijanje zgrade i zadovoljiti 50-70 % potreba bolnice za toplom vodom. Očekuje se da će projekt postati aktivan 2023. i uštedjeti 4.000 tona CO2 godišnje nakon što bude potpuno u funkciji. Osim u Beču, već imamo nekoliko takvih implementacija u upotrebi ili u razvoju diljem EMEA i Sjeverne Amerike.

Od 2015. hlađenje i povrat topline za naš data centar STO6 osigurava postrojenje za povrat topline Stockholm Exergi u Akalli, a isporučuje se putem mreže gradskog hlađenja. Višak topline iz data centra se obnavlja i vraća u Stockholm Exergi gdje ulazi u velike dizalice topline koje proizvode gradsko grijanje za tisuće domova.

U Amsterdamu, naš data centar AMS5 osigurava višak topline poslovnim parkovima u području Schiphol-Rijk.

Toplina koju generiraju naši data centri MRS2 i MRS3 dovodit će se u urbanu mrežu grijanja u četvrtima Euroméditerranée u Marseilleu, podržavajući dio potreba za grijanjem do 500.000 m2 stambenih i poslovnih zgrada, već 2025. godine.

Naš ZUR1 dana centar u Zürichu odvodi otpadnu toplinu od poslužitelja i osigurava toplu vodu toplinskoj pumpi koja je spojena na sustav centralnog grijanja zgrade. Data centar osigurava toplu vodu za grijanje susjednih ureda i zajedničkih prostorija zgrade. Osim toga, očekuje se da će naš novi ZUR3 objekt biti dio novog projekta gradskog grijanja u općinama Opfikon i Rümlang. Otpadna toplina podatkovnog centra koristit će se za zagrijavanje domova u regiji EnergieVerbund Airport City.

Naš data centar Westin Building Exchange u Seattleu opskrbljuje toplinom susjedni Amazonov korporativni kampus putem lokalnog "Ecodistricta". Ohlađena voda iz Amazonovih zgrada zatim se vraća u rashladnu infrastrukturu zgrade Westin kako bi se ponovno upotrijebila.

Razmotrit ćemo slične projekte u našim drugim data centrima tamo gdje su izvedivi.