Većina gamera potvrđuje da su bili metom hakerskih napada u kojoj su izgubili novac

Većina gamera potvrđuje da su bili metom hakerskih napada u kojoj su izgubili novac

Foto: DepositPhotos

Sigurnost na internetu jedna je od bitnijih stavki u današnje vrijeme jer ukoliko se naruši, pojedinci, organizacije pa i kompletne države mogu doživjeti značajniju štetu. Ipak, gameri su populacija koja je spremna riskirati, sve da ostvare prednost pred drugima.

Norton, kompanija specijalizirana za kibernetičku sigurnost, provela je anketu nad 702 američka gamera i došla do zanimljivih saznanja, koja u konačnici zbog premalog uzorka ne moraju biti potpuno točna. Ali, mogu biti itekako dobra smjernica.

Naime, čak 76 posto ispitanih je potvrdilo da su bili žrtvama neke vrste napada, u kojima su ostali bez novca. Prosječno, riječ je o 744 američkih dolara, što ne djeluje puno, ali ako su brojke ovog istraživanja točne, možemo samo računati koliko je štete počinjeno na uzorku od 702.000 gamera diljem svijeta.

Jer, možda su i u nekom širem obujmu gameri spremni na rizik u zamjenu za što bolje rezultate unutar igre. Primjerice, dok nije sporno da će 44 posto ispitanih platiti pretplatu kako bi imali prednost, spornije je što će ih 40 posto spremno iskoristiti bug ili ranjivost u igri, bez da to prijave.

Nadalje, njih 37 posto platit će softver koji će pomoći u modifikaciji igre, njih 34 posto će ići korak dalje i platiti za "cheatove", 29 posto spremno će preuzeti tuđi korisnički račun, ako se ponudi mogućnost, njih 27 posto će hakirati korisnički račun nepoznatog ima igrača, a 27 posto bit će spremno hakirati i korisnički račun prijatelja, člana obitelji ili ljubavnog partnera, sve da ostvare korist.

Samim time, neće ni prijaviti ako u tim pokušajima sami budu izigrani, prevareni, pokradeni... Barem u tom smislu vlada neki kodeks.

A kad se priča već o gamerima, treba navesti i u listu deset igara u kojima se sve ovo odvija u najvećoj mjeri.

1. Grand Theft Auto V

2. Minecraft

3. Counter-Strike: Global Offensive

4. Fortnite

5. Call of Duty: Modern Warfare

6. Battlefield 4

7. League of Legends

8. Diablo II: Resurrected

9. World of Warcraft

10. Valorant

Još iz kategorije

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

12.08.2022.

Vivaldi je internetski preglednik, kalendar, RSS „feed reader“, a po novome i e-mail klijent. Upravo tako, developeri su integrirali pravi i potpuni e-mail klijent unutar internetskog preglednika, što znači da se korisnici više ne moraju zamarati oko preuzimanja posebne desktop aplikacije.

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

11.08.2022.

Kompanija Snap, koja stoji iza popularnog Snapchata, je najavila pokretanje novog premium paketa za korisnike koji žele malo više značajki i bržu podršku nego što je ona u besplatnom 'paketu'.

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

11.08.2022.

Neprofitna organizacija Cloud Security Alliance je uz pomoć 700 stručnjaka iz industrije vezane za cloud računalstvo i kibernetičku sigurnost napravila istraživanje o najvećim prijetnjama za cloud u ovom trenutku.