Univerzalni prevoditelj kakvog se sjećamo iz Star Treka sve je bliže realnosti

Univerzalni prevoditelj kakvog se sjećamo iz Star Treka sve je bliže realnosti

Foto: Antonio Jularić

Google AI može prevesti jezike kao što je mandarinski, a sada ima sposobnost prevođenja između dva jezika iako nije obučen za to. U znanstvenom radu, Google je otkrio kako koristi svoj „interlingua“ da bi interno predstavio fraze, bez obzira na jezik.

Nastaje "zero-shot" duboko učenje koje zatim omogućuje prevesti jezični par sa "razumnom" točnosti, dok god je taj jezični par moguće prevesti na neki drugi zajednički jezik. Inače, Google je nedavno prebacio svoju Translate značajku za deep-learning u Google Neural Machine Translation (GNMT) sustav.

To je "end-to-end okvir za učenje koji uči iz milijune primjera", napominju iz Googlea i dobije se drastično poboljšana kvaliteta prijevoda. Nakon obuke sustava s nekoliko jezičnih parova kao što su engleski-na-japanski i engleski-na-korejski , znanstvenici su se zapitali može li sustav prevesti jezični par koji još nije naučio.

Drugim riječima, može li sustav napraviti "zero-shot" prijevod između japanskog i korejskog? Odgovor je – da.  Čak i sami znanstvenici nisu sto posto sigurni kako sve to radi, jer duboke mreže za učenje izuzetno je teško razumjeti. Prema njima, najvjerojatnije je da je sustav razvio automatski način grupiranja rečenica s istim značenjem iz tri različita jezika.

Još iz kategorije

Sezonac.hr nudi više od 180 oglasa za posao

Sezonac.hr nudi više od 180 oglasa za posao

27.01.2020. komentiraj

Do 29. siječnja u ponoć održava se virtualni Sajam poslova u turizmu i sezoni u organizaciji vodećeg hrvatskog portala za zapošljavanje, MojPosao.net. Virtualni sajam poslova dostupan je 0-24 korištenjem svih uređaja (računala, tableta, mobitela), a prijava na oglase je posve jednostavna putem kratkog obrasca.

INFOGRAFIKA: Dosad od kriptomjenjačnica ukradeno preko 11 milijardi dolara

INFOGRAFIKA: Dosad od kriptomjenjačnica ukradeno preko 11 milijardi dolara

27.01.2020. komentiraj

Kriptovalute nisu donijele bogatstvo samo onima koji su vjerovali u njih od prvog dana, već i onima koji su krali od svih ti vrijednih ljudi punih povjerenja. Jer, od 2011. do danas kroz razne hakerske napade, ukradeno je kriptovaluta koje se procjenjuju na više od 11 milijardi američkih dolara! Te brojke, analizu i kratku kronologiju zbivanja donio je InsideBitcoins.com.

INFOGRAFIKA: Najveće društvene mreže na svijetu

INFOGRAFIKA: Najveće društvene mreže na svijetu

26.01.2020. komentiraj

Facebook je najveća društvena mreža na svijetu i čini se da će takvom ostati još jedno duže vrijeme, što potvrđuju podaci koje su o aktivnim korisnicima dale sve kompanije na tom tržištu.