U 2021. detektiran rekordan broj mjesta curenja podataka

U 2021. detektiran rekordan broj mjesta curenja podataka

Foto: DepositPhotos

Tehnologija je toliko napredovala da je malo tko može ignorirati, što znači da većina ljudi s pristupom internetu čuva u digitalnom smislu podosta osobnih podataka, a tako nešto itekako je primamljivo hakerima. I brojke napada koji se tiču „curenja“ podataka ili „data leak site“ (DLS) to itekako dobro otkrivaju.

Donosi ih Atlas VPN, a prikupljeni su od strane Group-IB i ukazuju na ogroman problem jer sve se više DLS-a pojavljuje na "dark webu". I, ono što je značajno, ransomware napadi su ono što donosi uspjeh hakerima.

Konkretnije, u drugoj polovici ove godine nastalo je 18 novih web stranica na "dark webu" posvećenih isključivo podacima koji su procurili iz neke od kompanija. Dakle, riječ je o vrijednim informacijama za sve koji ih se domognu.

U prvoj polovici bilo ih je 15, što znači da se u cijeloj 2021. kreirali 33 takve web stranice. U Prošloj je bilo 12 kroz prvih i 13 kroz drugih šest mjeseci. Ili, ukupno osam manje. U 2019. je kroz drugu polovicu bila samo jedna jedina takva web stranica i vjerojatno to govori apsolutno sve o rastu hakerskih aktivnosti i ransomware napada u cijelosti.

Kad pak gledamo samo kompanije, u trećem kvartalu ove godine, kompromitirano ih je 713, u drugom 683 i prvom 570. Prošla godina bila je samo u drugom dijelu na toj razini. U posljednjem kvartalu kompromitirano je 617 kompanija, u trećem 501, a u drugom i prvom situacija je bila bitno skromnija - 176 i 41.

Dakle, potrebno je na adekvatniji način boriti se protiv organiziranog kriminala, što ovo uistinu jest. I zato se razina uspjeha i prijetnji toliko povećala. Ono što kompanijama preostaje jest ojačati na sve moguće načine sigurnost, educirati zaposlene i, ako se radi u većoj mjeri na daljinu, ništa ne prepustiti slučaju. To podrazumijeva izbjegavanje ušteda na sigurnosti jer u konačnici može ispasti mnogo skuplje nego što se prvotno uštedjelo.

Još iz kategorije

Stručnjaka za kibernetičku sigurnost potrebno je više nego ikad

Stručnjaka za kibernetičku sigurnost potrebno je više nego ikad

27.05.2022.

Tijekom dvodnevne Cyber Expo 2022 konferencije usmjerene na trendove i izazove iz područja kibernetičke sigurnosti, na Algebrinom novom kampusu u Zagrebu održana su brojna stručna predavanja, panel rasprava „Kako privući i zadržati stručnjake za kibernetičku sigurnost“ te Microsoftov trening na temu sigurnosti, usklađenosti i identiteta, koji polaznike priprema za stjecanje certifikata, odnosno polaganje ispita Microsoft SC-900.

Microsoft Edge dobiva besplatni VPN, ali postoji kvaka

Microsoft Edge dobiva besplatni VPN, ali postoji kvaka

26.05.2022.

Microsoft u internetski preglednik Edge dodaje besplatnu virtualnu privatnu mrežu ili VPN (virtual private network), ali uz jednu podosta bitnu napomenu - postoji ograničenje njegova korištenja u smislu prometa.

Usluga Street View slavi 15. rođendan

Usluga Street View slavi 15. rođendan

26.05.2022.

Još 2007. godine Google je objavio prve Street View fotografije San Francisca, New Yorka, Las Vegasa, Miamija i Denvera. Od tada, prepoznatljivi Street View automobili opremljeni kamerama fotografirali su više od 220 milijardi Street View fotografija i prešli više od 16 milijuna km - što je jednako obilasku oko zemaljske kugle više od 400 puta! Uz fotografiranje na razini ulice, Street View fotografije zabilježile su unutar kulturnih znamenitosti, svemira i duboko u ocean.