Ruski i kineski hakeri prijete svijetu cyber napadima

Ruski i kineski hakeri prijete svijetu cyber napadima
DepositPhotos

Hakeri koje sponzoriraju države posebna su prijetnja jer imaju praktički neograničene resurse i najbolju moguću opremu, nikakav strah od sankcija jer su potpuno zaštićeni u tome što rade, a dobivaju i posebne informacije o tome gdje i kako napasti. A u tom su smislu najopasniji oni iz Rusije i Kine.

Naime, prema podacima koje je predstavio Atlas VPN, Rusi su ove godine izveli 27 "sponzoriranih" hakerskih napada, a Kinezi njih 24. Najviše je pritom patila Ukrajina, na koju su izvedena 23 napada kroz prvih sedam mjeseci 2022. Tako nešto se odvilo na taj način zbog sukoba s Rusima, koji traje od kraja veljače.

Ali, još je zemalja aktivno. Primjerice, Sjeverna Koreja stoji iza devet hakerskih napada, Iran njih osam, a Palestina, Bjelorusija, Ukrajina i Indija iza njih tri. Izrael je odgovoran za dva, a preostalih devet izveli su svi ostali.

Najčešće mete su web stranice vlada ciljanih država, državne institucije i organizacije, najjače kompanije, energetski sektor i mediji.

Konkretnije, vlade su napadnute u 44 slučaja, privatni sektor u 37 slučaja, civilne organizacije u 29 slučaja i vojne mete u šest slučaja. Motivi napada najčešće su špijunaža, ali i otežavanje rada ključnih dijelova u vlasti ili društvu. Ponekad je razlog i industrijska špijunaža, što se često događa u trenucima napada kineskih hakera.

Naravno, niti jedna zemlja nikad ne priznaje takve napade, a i zanimljivo je da se Sjedinjene Američke Države ne nalaze na ovoj listi jer teško je povjerovati da uz sve resurse i mogućnosti ne pokušavaju sličnim metodama doći do vrijednih podataka ili informacija onih koji im nisu saveznici. Iako, kroz povijest se mnogo puta otkrivalo i da se ne libe "petljati" oko onih koji su im saveznici...

Ali, to su sve samo teorije, ključni problem su u trenucima iznimnih geopolitičkih napetosti Rusija i Kina.