Ruski i kineski hakeri prijete svijetu cyber napadima

Ruski i kineski hakeri prijete svijetu cyber napadima

Foto: DepositPhotos

Hakeri koje sponzoriraju države posebna su prijetnja jer imaju praktički neograničene resurse i najbolju moguću opremu, nikakav strah od sankcija jer su potpuno zaštićeni u tome što rade, a dobivaju i posebne informacije o tome gdje i kako napasti. A u tom su smislu najopasniji oni iz Rusije i Kine.

Naime, prema podacima koje je predstavio Atlas VPN, Rusi su ove godine izveli 27 "sponzoriranih" hakerskih napada, a Kinezi njih 24. Najviše je pritom patila Ukrajina, na koju su izvedena 23 napada kroz prvih sedam mjeseci 2022. Tako nešto se odvilo na taj način zbog sukoba s Rusima, koji traje od kraja veljače.

Ali, još je zemalja aktivno. Primjerice, Sjeverna Koreja stoji iza devet hakerskih napada, Iran njih osam, a Palestina, Bjelorusija, Ukrajina i Indija iza njih tri. Izrael je odgovoran za dva, a preostalih devet izveli su svi ostali.

Najčešće mete su web stranice vlada ciljanih država, državne institucije i organizacije, najjače kompanije, energetski sektor i mediji.

Konkretnije, vlade su napadnute u 44 slučaja, privatni sektor u 37 slučaja, civilne organizacije u 29 slučaja i vojne mete u šest slučaja. Motivi napada najčešće su špijunaža, ali i otežavanje rada ključnih dijelova u vlasti ili društvu. Ponekad je razlog i industrijska špijunaža, što se često događa u trenucima napada kineskih hakera.

Naravno, niti jedna zemlja nikad ne priznaje takve napade, a i zanimljivo je da se Sjedinjene Američke Države ne nalaze na ovoj listi jer teško je povjerovati da uz sve resurse i mogućnosti ne pokušavaju sličnim metodama doći do vrijednih podataka ili informacija onih koji im nisu saveznici. Iako, kroz povijest se mnogo puta otkrivalo i da se ne libe "petljati" oko onih koji su im saveznici...

Ali, to su sve samo teorije, ključni problem su u trenucima iznimnih geopolitičkih napetosti Rusija i Kina.

Još iz kategorije

Zašto ne bi trebali koristiti Instant aplikacije na Android telefonima

Zašto ne bi trebali koristiti Instant aplikacije na Android telefonima

29.01.2023.

Google je još 2016. predstavio instant aplikacije, koje omogućavaju njihovo korištenje na Android uređajima bez potrebe instalacije. Zvučalo je inovativno i zanimljivo, ali posljednji godina stvara poveće probleme u sigurnosnom smislu.

Kreće projekt Fiskalizacija 2.0

Kreće projekt Fiskalizacija 2.0

27.01.2023.

Projekt Fiskalizacija 2.0 - Implementacija sustava za bezgotovinsko plaćanje putem eRačuna s integriranom e-arhivom te naprednog online knjigovodstva u sustavu PDV-a, novi je projekt Ministarstva finacija i Porezne uprave koji treba promijeniti način poslovanja u Hrvatskoj.

Benefiti i rizici korištenja password managera za čuvanje online identiteta

Benefiti i rizici korištenja password managera za čuvanje online identiteta

26.01.2023.

Lozinke su u današnje digitalno doba jednako bitne kao što su bile i prije 30 godina, što znači da je ključno izabrati one koje će se teško 'probiti' i ne koristiti jedne te iste na više, što nije lako. Srećom, postoje upravitelji lozinkama ili password manageri. No, u ovom tekstu donosimo i drugu stranu priče.