Porsche će prije kupiti online oni kojima je to već treći ili četvrti 911 u garaži

Porsche će prije kupiti online oni kojima je to već treći ili četvrti 911 u garaži

Korona - kriza je za online trgovinu bila kao vremenski stroj i ubrzala digitalnu transformaciju. Ništa drugačije nisu je osjetili ni u Porscheu, njemačkom proizvođaču sportskih automobila. „Bila je ovo izazovna godina, ali je donijela i golemi rast potražnje za digitalnim rješenjima i povećala online prodaju automobila“, rekao je Jason Buckingham iz Porschea AG na Infinum Retail Talku. O konkretnim brojkama ne govori, ali otkriva koji se profil kupaca prije odlučuje za online kupnju automobila.

„Dugo se smatralo da online više voli mladi, no podaci pokazuju da su to ipak nešto stariji kupci. Kad netko zadnjih 20 godina vozi Porsche i dosad je već imao tri, četiri Porschea 911 u garaži, onda zna da će mu i sljedeći auto biti Porsche pa mu testna vožnja možda nije nužna i lakše će se odlučiti stisnuti tipku „buy“ i završiti transakciju online“, kaže J. Buckingham.

Trgovina automobilima povijesno je vezana uz mrežu distributera i prodajnih predstavništava, a u Porscheu kažu kako će prodaja automobila i formiranje cijene i dalje ostati u njihovim rukama kao integralni dio iskustva kupnje. Distributeri za Porsche imaju neprocjenjivu vrijednost jer najbolje znaju što kupac očekuje i kako mu pružiti premium iskustvo brenda, dok digitalna tehnologija samo dodatno poboljšava to iskustvo.

„U trenutku krize, nisu svi distributeri imali online rješenja i bio je velik izazov kako preseliti dio posla online. Kako Porsche prolazi digitalnu transformaciju već 15 godina, koliko na primjer imamo online konfigurator automobila, a posljednje tri intenzivno razmišljamo o online rješenjima same transakcije kupnje,  to je značilo da smo u trenutku kad je nastupila kriza imali spremna digitalna rješenja koja su našim distributerima olakšala i ubrzala transformaciju“, objašnjava Bastian Plieninger, voditelj Odjela digitalnih proizvoda u Porsche Digitalu.

Dio tih digitalnih proizvoda od rujna se razvija i u Zagrebu u tvrtki Porsche Digital Croatia koju su zajednički osnovali zagrebački Infinum i Porsche Digital.

„Digitalna tehnologija omogućava nam da proizvode i usluge oblikujemo prema potrebama kupaca, bez obzira odlučili se oni za online ili offline kupnju. Drago nam je da kroz suradnju s Porsche Digitalom možemo dati priliku stručnjacima iz područja kao što su strojno učenje i umjetna inteligencija da rade na razvoju globalnih rješenja za Porsche tu u Zagrebu“, ističe Tomislav Car, direktor Infinuma. Dosad na projektima za Porsche Digital Croatia radi 15-ak stručnjaka, a plan je kroz iduće tri godine oformiti tim od 100 ljudi.

Kupnja automobila online ili offline? U Porscheu smatraju da jedno ne isključuje drugo već da kupcima treba omogućiti da sami odluče kako će završiti svoje putovanje.

„Ne radimo razliku između onlinea i offlinea. Svjesni smo da su naši kupci već godinama online u svakom trenutku jer im je mobitel u džepu, no i da se svaki od njih razlikuje. Nekome je bitno da online može riješiti leasing i dobiti povoljnije uvjete pa će kupnju i dovršiti online, nekom drugom bitno je da se online educira i istraži sve opcije, ali će otići u zastupništvo i tek nakon testne vožnje odlučiti se na kupnju, zato smo fokusirani na omni - channel kanale“, zaključuje J. Buckingham dodajući kako rade na razvoju globalnog rješenja za prodaju, dok će kroz suradnju s lokalnim timovima poput ove suradnje u Zagrebu omogućiti prilagodbu online okruženju pojedinog tržišta.

Još iz kategorije

Mozilla priprema redizajn Firefoxa

Mozilla priprema redizajn Firefoxa

13.01.2021. komentiraj

Mozilla radi na osvježavanju dizajna Firefox internetskog preglednika i interno taj projekt naziva Photon. Nastavak je to prethodnog projekta, koji datira još iz studenoga 2017. i zvao se Proton. Dakle, tri godine se po pitanju bitnijih promjena dizajna nije ništa radilo. Stoga, vrijeme je.

Amazon Photos javlja se kao spasioc za pohranu vaših slika

Amazon Photos javlja se kao spasioc za pohranu vaših slika

11.01.2021. komentiraj

Google se prošle godine u studenome odlučio ukinuti Photos kakav poznajemo i limitirati ga na način da određene prednosti platforme više ne nudi besplatno. Tako nešto očito je odlučio iskoristiti Amazon kroz svoju Photos uslugu.

Mozilla s Firefox 85 donosi još poboljšanja za privatnost korisnika

Mozilla s Firefox 85 donosi još poboljšanja za privatnost korisnika

10.01.2021. komentiraj

Mozilla predstavlja Firefox 85 u siječnju 2021. i najznačajnija promjena svakako se tiče poboljšanja po pitanju privatnosti, izvedena kroz cache particije (client-side storage partinioning). Ova informacija netočno je interpretirana kao “mrežne particije” (network partitioning) zbog konfuzije nastale s privacy.partition.network mogućnosti koja nudi uključivanje ili isključivanje cache particije.