Počela je online nastava uz CARNET-ove e-Škole digitalne sadržaje

Počela je online nastava uz CARNET-ove e-Škole digitalne sadržaje

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Da neki predmeti poput fizike i matematike ne moraju uvijek biti teški i nerazumljivi dokazuju e-Škole digitalni sadržaji. Izrađeni su kako bi učenicima i nastavnicima olakšali učenje i poučavanje te ga učinili zanimljivijim i kreativnijim.

E-Škole digitalni sadržaji za učenje i poučavanje razvijeni su u sklopu CARNET-ovog programa “e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće“. Oni su besplatni i  dostupni svima - učenicima i nastavnicima, roditeljima i drugim zainteresiranim korisnicima, a nalaze se u Edutoriju na adresi https://edutorij.e-skole.hr/share/page/home-page.

Iako se mogu koristiti kao dopuna učioničkoj nastavi, idealni su i za uspješnu organizaciju te provođenje nastave na daljinu u novim okolnostima, kao i učenje kod kuće. Nastavnicima pomažu u pripremi i provedbi inovativnih nastavnih aktivnosti. Učenicima omogućavaju učenje na lagan i zabavan način potičući ih na istraživanje, samostalno zaključivanje i povezivanje nastavnog gradiva sa svakodnevnim životnim situacijama dok roditelji uz pomoć digitalnih sadržaja lakše mogu motivirati djecu na učenje i pomoći im pri savladavanju gradiva izvan učionice.

Za učenje 15 različitih nastavnih predmeta, od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda opće gimnazije, učenicima je dostupno 47 e-Škole DOS-ova - digitalnih obrazovnih sadržaja koji omogućavaju samostalno učenje i samoprovjeru znanja kod kuće, ali se mogu koristiti i uz podršku učitelja ili nastavnika na nastavnom satu.

e-Škole DOS-ovi sadrže interaktivne i multimedijalne elemente, a njihova dodatna prednost je što se mogu koristiti u punom opsegu, za cijeli predmet i razred, ali i u manjim samostalnim dijelovima, odnosno modulima. Moduli su podijeljeni na još manje logičke cjeline - jedinice. Tako koncipiran DOS ostavlja slobodu učenicima i nastavnicima da ga koriste na različite maštovite načine omogućujući im da odaberu dio sadržaja koji prati gradivo ili im je pak najzanimljiviji.

Nastavno gradivo je tako u e-Škole DOS-u prikazano sustavno i didaktički primjereno, na učeniku razumljiv način s naglaskom na multimediju, interakcije, simulacije i vizualizacije procesa koristeći prednosti digitalnih tehnologija.

E-škole scenariji poučavanja nude brojne ideje, ali i konkretne alate, poveznice i primjere dobre prakse. Oni štede vrijeme nastavnicima, koji obično sami traže dodatne i kreativne materijale za osuvremenjivanje i podizanje kvalitete svoje nastave.

Naglasak je pri tome uvijek na ideji odnosno aktivnosti, a nastavniku i učenicima ostavlja se sloboda u njihovoj primjeni na različite i maštovite načine, kako uživo u učionici, tako i u online nastavi.

Digitalni alati se u scenarijima poučavanja koriste svrhovito i u funkciji su ostvarivanja ishoda poučavanja nastavnog sadržaja. Osnovni je cilj scenarija poučavanja staviti učenika u središte nastavnoga procesa i potaknuti ga na aktivno sudjelovanje, kritičko razmišljanje, rješavanje problema te povezivanje nastavnog gradiva s prethodno stečenim znanjima ili doživljajima.

Do sada je u sklopu programa e-Škole izrađeno ukupno 440 scenarija poučavanja za općeobrazovne predmete te 7 međupredmetnih tema, od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda gimnazije. Scenariji poučavanja za općeobrazovne predmete sadržajno se nadovezuju na e-Škole DOS-ove kroz ostvarivanje istih odgojno-obrazovnih ishoda te nude brojne ideje za njihovu primjenu u nastavi. Scenarije poučavanja za međupredmetne teme prate i interaktivni sadržaji. Oni su namijenjeni učenicima za samostalno ili vođeno korištenje u sklopu nastave ili samostalno korištenje kod kuće.

U izradi e-Škole digitalnih sadržaja, koji se temelje na kurikulumima nastavnih predmeta i međupredmetnih tema, sudjelovali su brojni stručnjaci iz različitih područja.

Iznimna pažnja je posvećena i digitalnoj pristupačnosti i inkluzivnosti pa su svi sadržaji izrađeni tako da ih je moguće prilagoditi učenicima s teškoćama. Korisnici mogu povećavati ili smanjivati veličinu slova, jednim klikom sav tekst prebaciti u font  pogodan za osobe s disleksijom ili podesiti kontrast.

Još iz kategorije

Započeo virtualni sajam poslova u turizmu i sezoni Sezonac.hr

Započeo virtualni sajam poslova u turizmu i sezoni Sezonac.hr

26.02.2021.

Započeo je novi Sajam poslova u turizmu i sezoni – Sezonac.hr, u organizaciji portala za zapošljavanje MojPosao.net, i traje do 05. ožujka u ponoć. Virtualni sajam poslova dostupan je 24 sata tijekom 9 dana, sadržaju Sajma možete pristupiti putem svih uređaja (računala, tableta, mobitela), a prijava na oglase je izuzetno jednostavna i odvija se putem kratkog obrasca.

Ransomware kriza se zahuktava

Ransomware kriza se zahuktava

26.02.2021.

Ransomware kriza ne prestaje i samo će se dodatno zahuktavati, pokazuju analize koje se temelje na situaciji posljednjih nekoliko godina. To nije nimalo dobra vijest jer sugerira da su korisnici i dalje previše neoprezni.

Infobip dobitnik globalne nagrade MEFFYS za COVID-19 chatbot rješenje

Infobip dobitnik globalne nagrade MEFFYS za COVID-19 chatbot rješenje

25.02.2021.

Infobip je osvojio globalnu nagradu za najbolje mobilno rješenje u kategoriji COVID-19 Mobile Response na ovogodišnjoj dodjeli MEFFYS nagrada koju organizira Mobile Ecosystem Forum. Vodnjanska IT kompanija nagrađena je zahvaljujući vlastitom chatbot rješenju koje je tvrtka besplatno implementirala za preko 45 ministarstava zdravstva u zemljama diljem svijeta.