Njemačka i Nizozemska stvaraju prvi zajednički vojni internet

Njemačka i Nizozemska stvaraju prvi zajednički vojni internet

Foto: DepositPhotos

Njemačka i Nizozemska odlučili su zajedničkim snagama stvoriti prvi zajednički vojni internet u povijest - TEN (Tactical Edge Networking). Nikad prije dvije nacije nisu udružile snage pa spojile vojne mreže u jedno kako bi učinile iskorak, no očito se stvari u prvenstveno Europskoj uniji, zatim u svijetu, itekako mijenjaju.

Jer, ovo je samo početak, plan je udružiti sve članice NATO saveza u ovako nešto. Zato je sporazum Nizozemske i Njemačke potpisan upravo u Bruxellesu, gdje su se ministri obrana članica NATO saveza susreli proteklog tjedna. Ukoliko zamisao upali, NATO bi trebao imati jednu vojnu mrežu načinjenu od naprednih i bogatih mu članica, kojom će napredovati ujedno i one manje, a u vrijeme sve većih internetskih prijetnji, svi će se osjećati sigurnije.

Sjedište TEN-a bit će u njemačkom Koblenzu, ali postojat će i centar za prototipove u nizozemskom Amersfoortu. Za početak, udružit će se komunikacije između njemačke vojske (Bundeswehr), D-LBO i strateškog komunikacijskog programa nizozemskog Ministarstva obrane pod nazivom FOXTROT. Kojeg, uzgred rečeno, koristi nizozemska vojska za svoje potrebe.

Korisnici TEN mreže imat će na raspolaganju identična računala, radio, tablete i telefone, neovisno o zemlji porijekla. Sve skupa u samom startu koštat će dva milijuna eura, što je dovoljno za opremu namijenjenu desetak tisuća vojnih dužnosnika, ali i njihovih vozila. Također, sve ovo dogovoreno je još u svibnju prošle godine, tako da nije stiglo iznenada ili bez detaljnih priprema.

Treba napomenuti i da se sve skupa požurilo jer Kina i Rusija su već krenule u slično partnerstvo, koje ih odvaja od ostatka svijeta, ali i nameće zaključak da su se odlučili izolirati, što nije dobar znak u aktualnim prilikama. Ono što je plan te dvije svjetske sile jest operativni sustav koji bi zamijenio Windows, tako da vojske obje zemlje "operiraju" sigurnije da ih se neće promatrati od strane neželjenih im pogleda. Nadalje, Rusi su najavili zamijeniti Windows s Linux distrom zvanim Astra Linux, što potvrđuje paranoju vezanu uz korištenje američkog softvera...

Stoga, NATO je morao pokazati da ima odgovor na takvo ponašanje unutar svojih redova tako da ih dodatno očvrsne.

Još iz kategorije

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

23.09.2019. komentiraj

Firefox je napokon omogućio svim korisnicima mjeru zaštite protiv trackinga, najavljenu još u listopadu prošle godine. Naime, s verzijom Firefox 69 stigla je obrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

23.09.2019. komentiraj

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.