Njemačka i Nizozemska stvaraju prvi zajednički vojni internet

Njemačka i Nizozemska stvaraju prvi zajednički vojni internet

Foto: DepositPhotos

Njemačka i Nizozemska odlučili su zajedničkim snagama stvoriti prvi zajednički vojni internet u povijest - TEN (Tactical Edge Networking). Nikad prije dvije nacije nisu udružile snage pa spojile vojne mreže u jedno kako bi učinile iskorak, no očito se stvari u prvenstveno Europskoj uniji, zatim u svijetu, itekako mijenjaju.

Jer, ovo je samo početak, plan je udružiti sve članice NATO saveza u ovako nešto. Zato je sporazum Nizozemske i Njemačke potpisan upravo u Bruxellesu, gdje su se ministri obrana članica NATO saveza susreli proteklog tjedna. Ukoliko zamisao upali, NATO bi trebao imati jednu vojnu mrežu načinjenu od naprednih i bogatih mu članica, kojom će napredovati ujedno i one manje, a u vrijeme sve većih internetskih prijetnji, svi će se osjećati sigurnije.

Sjedište TEN-a bit će u njemačkom Koblenzu, ali postojat će i centar za prototipove u nizozemskom Amersfoortu. Za početak, udružit će se komunikacije između njemačke vojske (Bundeswehr), D-LBO i strateškog komunikacijskog programa nizozemskog Ministarstva obrane pod nazivom FOXTROT. Kojeg, uzgred rečeno, koristi nizozemska vojska za svoje potrebe.

Korisnici TEN mreže imat će na raspolaganju identična računala, radio, tablete i telefone, neovisno o zemlji porijekla. Sve skupa u samom startu koštat će dva milijuna eura, što je dovoljno za opremu namijenjenu desetak tisuća vojnih dužnosnika, ali i njihovih vozila. Također, sve ovo dogovoreno je još u svibnju prošle godine, tako da nije stiglo iznenada ili bez detaljnih priprema.

Treba napomenuti i da se sve skupa požurilo jer Kina i Rusija su već krenule u slično partnerstvo, koje ih odvaja od ostatka svijeta, ali i nameće zaključak da su se odlučili izolirati, što nije dobar znak u aktualnim prilikama. Ono što je plan te dvije svjetske sile jest operativni sustav koji bi zamijenio Windows, tako da vojske obje zemlje "operiraju" sigurnije da ih se neće promatrati od strane neželjenih im pogleda. Nadalje, Rusi su najavili zamijeniti Windows s Linux distrom zvanim Astra Linux, što potvrđuje paranoju vezanu uz korištenje američkog softvera...

Stoga, NATO je morao pokazati da ima odgovor na takvo ponašanje unutar svojih redova tako da ih dodatno očvrsne.

Još iz kategorije

Pojačanje WiFi-a uz uređaj koji dolazi iz Iskona, a radi sa svim mrežama

Pojačanje WiFi-a uz uređaj koji dolazi iz Iskona, a radi sa svim mrežama

16.07.2019. komentiraj

Zanimljivo rješenje stiže iz Iskona i namijenjeno je pojačanju WiFi signala, a pritom je, kako tvrde u ovom telekomu u vlasništvu HT-a, jedno od rijetkih koje dolazi od jednog telekoma i radi kod svih drugih telekoma. Rješenje nazvano MESHtar zapravo služi pojačanju WiFi mreže što primjerice u prostorima s mnogo armiranobetonskih zidova uvelike pomaže. Ista je situacija primjerice i sa zidovima starih dalmatinskih kuća.

Hrvatska pošta izradila proširenje za najpopularniji internetski preglednik i sada možete pratiti svoje pošiljke

Hrvatska pošta izradila proširenje za najpopularniji internetski preglednik i sada možete pratiti svoje pošiljke

16.07.2019. komentiraj

Digitalizacija je, uz društveno odgovorno poslovanje, jedna od filozofija razvoja Hrvatske pošte. Osluškujući potrebe korisnika, Hrvatska pošta izradila je proširenja za Google Chrome, čime je dodatno olakšan pristup najtraženijim poštanskim informacijama – statusu pošiljaka (track&trace) te nalaženju poštanskih ureda i točnih poštanskih brojeva.

FlixBus omogućio Apple Pay uslugu plaćanja

FlixBus omogućio Apple Pay uslugu plaćanja

14.07.2019. komentiraj

FlixBus nastavlja s uvođenjem tehnoloških inovacija za svoje putnike: europski sinonim za putovanja autobusom jedan je od prvih autobusnih prijevoznika u regiji koji nudi svojim korisnicima uslugu plaćanja i putem Apple Paya, usluge koja je transformirala plaćanja mobitelom nudeći jednostavnu, sigurnu i privatnu uslugu koju odlikuje brzina i praktičnost.