Njemačka i Nizozemska stvaraju prvi zajednički vojni internet

Njemačka i Nizozemska stvaraju prvi zajednički vojni internet

Foto: DepositPhotos

Njemačka i Nizozemska odlučili su zajedničkim snagama stvoriti prvi zajednički vojni internet u povijest - TEN (Tactical Edge Networking). Nikad prije dvije nacije nisu udružile snage pa spojile vojne mreže u jedno kako bi učinile iskorak, no očito se stvari u prvenstveno Europskoj uniji, zatim u svijetu, itekako mijenjaju.

Jer, ovo je samo početak, plan je udružiti sve članice NATO saveza u ovako nešto. Zato je sporazum Nizozemske i Njemačke potpisan upravo u Bruxellesu, gdje su se ministri obrana članica NATO saveza susreli proteklog tjedna. Ukoliko zamisao upali, NATO bi trebao imati jednu vojnu mrežu načinjenu od naprednih i bogatih mu članica, kojom će napredovati ujedno i one manje, a u vrijeme sve većih internetskih prijetnji, svi će se osjećati sigurnije.

Sjedište TEN-a bit će u njemačkom Koblenzu, ali postojat će i centar za prototipove u nizozemskom Amersfoortu. Za početak, udružit će se komunikacije između njemačke vojske (Bundeswehr), D-LBO i strateškog komunikacijskog programa nizozemskog Ministarstva obrane pod nazivom FOXTROT. Kojeg, uzgred rečeno, koristi nizozemska vojska za svoje potrebe.

Korisnici TEN mreže imat će na raspolaganju identična računala, radio, tablete i telefone, neovisno o zemlji porijekla. Sve skupa u samom startu koštat će dva milijuna eura, što je dovoljno za opremu namijenjenu desetak tisuća vojnih dužnosnika, ali i njihovih vozila. Također, sve ovo dogovoreno je još u svibnju prošle godine, tako da nije stiglo iznenada ili bez detaljnih priprema.

Treba napomenuti i da se sve skupa požurilo jer Kina i Rusija su već krenule u slično partnerstvo, koje ih odvaja od ostatka svijeta, ali i nameće zaključak da su se odlučili izolirati, što nije dobar znak u aktualnim prilikama. Ono što je plan te dvije svjetske sile jest operativni sustav koji bi zamijenio Windows, tako da vojske obje zemlje "operiraju" sigurnije da ih se neće promatrati od strane neželjenih im pogleda. Nadalje, Rusi su najavili zamijeniti Windows s Linux distrom zvanim Astra Linux, što potvrđuje paranoju vezanu uz korištenje američkog softvera...

Stoga, NATO je morao pokazati da ima odgovor na takvo ponašanje unutar svojih redova tako da ih dodatno očvrsne.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Python i dalje najpopularniji programski jezik

INFOGRAFIKA: Python i dalje najpopularniji programski jezik

05.06.2020. komentiraj

Python programski jezik ostao je najpopularniji i u ovoj godini, prema podacima koje nude GitHub i Google Trends. Time je iza sebe ostavio Java i JavaScript programske jezike, koji su godinama dominirali na ovakvim ljestvicama.

Chrome će od idućeg mjeseca blokirati spam notifikacije

Chrome će od idućeg mjeseca blokirati spam notifikacije

05.06.2020. komentiraj

Google je najavio planove za omogućenje sustava kojim bi Chrome blokirao neželjene notifikacije te ih tretirao kao spam. Time se misli na sve one korisnike koji automatski po dolasku na neku web stranicu označe da ne žele primati daljnje obavijesti ili se pretplatiti na newsletter te web stranice.

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

04.06.2020. komentiraj

Glazbeni streaming servis Spotify dozvoljavao je dosad preuzimanje i čuvanje do 10.000 pjesama po korisničkom računu na do pet uređaja, ali taj nelogični limit napokon je podignut u smislu da ga više nema, pretplatnici mogu neometano preuzimati, čuvati i preslagivati pjesme na koje god načine žele. I u količini kojoj žele.