VELIKA ULAGANJA U SADRŽAJ

Netflixovi originali čine manje od 40 posto gledanja na ključnim tržištima

Netflixovi originali čine manje od 40 posto gledanja na ključnim tržištima
Depositphotos

Orginali su postali od još veće strateške važnosti za Netflix dok gradi svoj svjetski otisak i suočava se s konkurencijom vlasnika najvećih kataloga sadržaja na svijetu (američki studiji) i duboko ukorijenjenih lokalnih igrača. Nova Omdijina analiza podataka PlumResearch otkriva važnost originala u SAD-u i drugim ključnim Netflix tržištima.

U SAD-u, 35,6 posto ukupnih sati gledanja u prva tri mjeseca 2023. bili su Netflixovi originali. SAD je bio njegovo najveće tržište, s ukupno 14,8 milijardi sati streamanja u 1. kvartalu 23. Izvornici su činili najveći udio u ukupnim satima gledanja u Poljskoj - nešto ispod 40 posto. Na drugom kraju ljestvice su Japan (20,6 posto) i Južna Koreja (25,4 posto). Iako se čini da su ovi postoci niski, s obzirom na golema ulaganja koja je Netflix napravio u originalni sadržaj, Omdia procjenjuje da je prošle godine velika većina Netflixovih originala proizvedena u SAD-u: 403 naslova od ukupno 935 naslova lansiranih 2022.

Analiza gledanja lokalnih Netflixovih originala (tj. originala proizvedenih u dotičnoj zemlji) nudi primjetno drugačiju perspektivu o uspjehu streamera u lokalnoj produkciji. Od svih originalnih sati gledanja u Južnoj Koreji, lokalni naslovi činili su gotovo 68 posto. SAD je također imao visok postotak od 61,4 posto, a obje su zemlje bile vrlo daleko ispred sljedeće zemlje, Japana. Gledanje njemačkih originala u Njemačkoj bilo je samo 2,7 posto.

“S obzirom na sve veći naglasak na originalima i velikim ulaganjima, udio gledanja koji zapravo ide na te naslove čini se iznenađujuće niskim,” rekao je Tim Westcott, viši glavni analitičar u Omdiji.

“Razlozi za to mogu uključivati kontinuiranu snažnu izvedbu određenih neoriginalnih sadržaja, posebno kazališnih filmova, ali i nekih TV serija koje je preuzeo Netflix. Filmovi i TV serije o Harryju Potteru kao što su Brooklyn Nine-Nine i Rick and Morty među najboljim su naslovima u drugim zemljama poput Italije i Njemačke. Drugi razlog je dubina kataloga: Netflix postoji od 2012., ali još uvijek nema volumen Walta Disneya, WB Discoveryja ili Paramounta“, zaključuje Westcott.