Najbolji internet preglednici za čuvanje privatnosti u 2021.

Najbolji internet preglednici za čuvanje privatnosti u 2021.

Chrome je daleko najdominantniji internetski preglednik na svijetu, ali korisnici sve više traže zaštitu privatnosti dok surfaju pa se ili okreću alternativnim browserima ili ekstenzijama koje “pretvore” Chrome u nešto što Google sam po sebi za njega ne nudi.

Tehnologija je po tom pitanju uvelike napredovala pa se u ponudi može naći uistinu sve za apsolutno svačije potrebe. Pa krenimo redom s najboljim rješenjima za privatnije surfanje.

NoScript ekstenzija

Prednosti: besplatan za Chrome i chromium-bazirane browsere, štiti od najpoznatijih prijetnji na internetu, ne prikuplja povijest.

Negativnosti: kompliciran za podesiti.

Nekad se tvrdilo da je rješenje za sigurnije surfanje isključiti JavaScript, ali to ne stoji jer bez te mogućnosti ne može se normalno surfati, ne može se ni prijaviti na Googleov račun. Rješenje je NoScript ekstenzija i radi na Chrome, Firefox ili Edge browserima. Uz tu mogućnost nudi se selektivniji način ophođenja prema agresivnim skriptama i malwareom koji se veže uz JavaScript. Ukratko, NoScript ostavlja JavaScript uključen, ali ga limitira na zadovoljstvo korisnika, tako da neometano može surfati kako god želi.

Brave internetski preglednik

Prednosti: unaprijed postavljen kako bi brinuo za privatnost, nije u tradicionalnom oglašivačkom poslovnom modelu, brzo iskustvo.

Negativnosti: u prošlosti je bio podosta nestabilan, ali to se poboljšava.

Fokus kreatora ovog browsera jest privatnost, tako da je u ovom trenutku vjerojatno najbolji po tom pitanju. U veljači je stigao do 25 milijuna aktivnih korisnika i koristi posebne "unutarnje mehanizme" za zaštitu privatnosti. Ponajprije kroz plaćanje provjerenih oglasa, ne samo oglašivačima nego i korisnicima koji ih gledaju i klikaju. To se odvija kroz program BAT (Basic Attention Tokens). Svakako zgodan browser za isprobati.

Firefox

Prednosti: Mozilla je mnogo uložila u Enhanced Tracking Prevention, ne postoji interes u ostvarivanju profita od online oglašavanja, 220 milijuna korisnika ima povjerenja u Firefox.

Negativnosti: gubi korisnike bez obzira na sve prednosti i Mozila "gura" pomalo agresivno svoju Pocket uslugu kroz browser.

Zasigurno najbolji "mainstream" browser po pitanju zaštite privatnosti u ovom trenutku. Mozilla je "posudila" Tor tehike kako bi osigurala privatnost korisnika i to sve govori. A uz to, Enhanced Tracking Prevention mogućnost nudi zaštitu od trackinga i to je veliki plus. Za naprednije korisnike tu je i mogućnost podešavanja privatnosti na načine koji im odgovaraju. Nažalost, bez obzira na napore, poboljšanja i novitete, Mozilla je unazad godinu dana pala s 250 milijuna na 220 milijuna aktivnih korisnika.

DuckDuckGo ekstenzija

Prednosti: podrška za Chrome i chromium-bazirane preglednike, iznimna predanost prema zaštiti privatnosti, ako ne volite FLoC, blokira ga automatski.

Negativnosti: to je ekstenzija pa postoji mogućnost sigurnosnih propusta.

Primarni posao za DuckDuckGo jesu internetske pretrage, ali idu u suprotnom smjeru od Googleovih, što znači da se štite privatnost i sigurnost korisnika, zbog čega je u siječnju postignut uspjeh od stotinu milijuna pretraga dnevno. Sad tu privatnost za korisnika "prelijevaju" kreatori i na ekstenziju za internetske preglednike bazirane na chromiumu. Vrijedi probati!

Microsoft Edge

Prednosti: nije Chrome, doiva nove mogućnosti iz dana u dan.

Negativnosti: ima želju za profitom od online oglašavanja, Microsoftov stav oko FLoC-a je dvosmislen.

Iako Microsoft nikad nije obznanjivao važnost privatnosti korisnika, transparentno prikazuje kako prikuplja podatke, koje i kamo idu. Ali, iako ne nudi podršku za Googleov FLoC, Microsoft radi na svojoj alternativi za uvođenje podrške za otiske prstiju - PARAKEET.

Još iz kategorije

Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

26.09.2021.

Kibernetički napadi na Internet stvari (IoT) izvedene uređaje porastao je za više od sto posto kroz prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, otkrio je analizom Kaspersky.

Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

25.09.2021.

Firefox i Edge vode žestoku bitku za treće mjesto najkorištenijeg internetskog preglednika na svijetu, a čini se da je i dalje u vodstvu Microsoftov “prvak”, no jedva. Naime, prema Statcounteru, u kolovozu ove godine je Firefox bio na 3,55 posto udjela, a Edge na 3,57 posto.

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

24.09.2021.

Google je predstavio Chrome 94 i predstavio cijeli niz noviteta, ali neki od njih izazivaju sumnju da baš nisu prijateljski naklonjeni korisnicima, na što upozoravaju u Mozilli, koja stoji iza konkurentskog Firefoxa.