Možete li ikada u potpunosti ukloniti svoje tragove s Interneta?

Možete li ikada u potpunosti ukloniti svoje tragove s Interneta?

Foto: Fotolia

Prodorom Interneta u poslovnu i privatnu svakodnevicu sve veći broj korisnika postaje svjestan činjenice da njihove privatne informacije sve više i više gube na privatnosti. Iako brojne internetske stranice, servisi i web aplikacije transparentno iznose svoje izjave o korištenju i dijeljenju privatnih podataka svojih korisnika te navode za što će se sve informacije koristiti, još veći broj to jednostavno – ne radi.

Što ukoliko vam jednoga dana svega postane dosta? Što ako poželite ukloniti svoj online identitet i izbrisati sve tragove koje ste ostavili diljem Interneta? Da li je istina kada se kaže da se bilo koja informacija, kada se jednom pojavi na Internetu, više nikada ne može ukloniti?

U svemu tome je sigurna jedna stvar – da ne postoji univerzalni gumb koji na jednostavan način omogućuje brisanje svih vaših podataka. Primjerice, čak i kada izbrišete svoj Facebook profil, u društvenoj će mreži ostati dio podataka o vama, a što se navodi i u izjavi o privatnosti podataka korisnika Facebooka. Što se u takvom slučaju uopće može učiniti? Na raspolaganju je nekoliko procedura:

  • Proučite Googleov alat za predavanje zahtjeva za uklanjanje aktualnih i povijesnih (cache) rezultata pretraživanja za vašim informacijama. Na taj način svoje podatke možete ukloniti iz rezultata pretraživanja najpopularnije internetske tražilice na svijetu, što je svakako velik prvi korak.
  • Kada uklanjate korisnički račun s internetskog servisa (npr. Facebook, Instagram i sl.) provjerite da li se o uklanjanju govori kao o „deaktivaciji“. Ako je tomu tako, prije deaktivacije ručno obrišite svoj cjelokupni sadržaj s navedenog servisa, zamijenite kontaktnu e-mail adresu nekom novom „potrošnom“, a koju ste napravili za tu prigodu i tek onda deaktivirajte račun.
  • Ako gornji savjet ne uspije, svakako direktno kontaktirajte sporni internetski servis te uljudno zamolite da uklone vaše podatke.
  • Koristite „Do not track“ (izuzimanje od praćenja) opciju u vašem internetskom pregledniku (i/ili protuvirusnom programu). Na taj će način suvremeni preglednici koji imaju navedenu opciju – poput Internet Explorera, Google Chromea i Mozilla Firefoxa – isključiti funkcionalnost kojom se prati vaše korištenje internetskih sadržaja.
  • Štitite svoj identitet. Ukoliko posumnjate da se vaš identitet koristi za ilegalne radnje obavezno se prijavite na neki od dostupnih servisa za zaštitu od krađe identiteta. Servis će vas tako moći obavijestiti ako primijeti da je došlo do njegove krađe i ilegalnog korištenja.

Ako se želite služiti Internetom i pri tome sačuvati svoju privatnost jedina opcija koja vam je na raspolaganju jest da pažljivo čitate izjave o zaštiti privatnih podataka na stranicama i servisima koje namjeravate koristiti te na temelju toga odlučite da li ćete im ukazati povjerenje. Sve dok ne postoji univerzalni sustav koji bi na jednom mjestu objedinio potpunu kontrolu svih aspekata zaštite privatnosti korisnika, od izuzetne je važnosti da budete svjesni u što se upuštate prilikom prijave na neku internetsku stranicu ili servis. Također imajte na umu da su vaši privatni podaci izuzetno (naglašavamo: izuzetno!) vrijedne informacije, a do kojih žele doći brojni pojedinci i tvrtke. Pouka ove priče? Jednom kada ste na Internetu, doista je teško otići, a da pri tome ne ostavite tragove. Stoga pazite kamo kročite!

Još iz kategorije

Više od 3,5 milijuna eura za dva projekta jačanja europske cyber sigurnosti

Više od 3,5 milijuna eura za dva projekta jačanja europske cyber sigurnosti

16.01.2020. komentiraj

Europska komisija pokrenula je dva projekta za izgradnju kapaciteta za cyber sigurnost i jačanje suradnje u vezi s  cyber prijetnjama i incidentima u EU-u. Riječ je o javnoj nabavi, u okviru programa za cyber sigurnost Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), koji je dodijeljen nakon otvorenih poziva na podnošenje ponuda. Suradnja među europskim timovima za odgovor na računalne sigurnosne incidente (CSIRT) postala je ključna u strategijama za cyber sigurnost u Europi.

Internet trgovine često koriste metode zavaravanja korisnika kako bi ih navukli na kupovinu

Internet trgovine često koriste metode zavaravanja korisnika kako bi ih navukli na kupovinu

16.01.2020. komentiraj

Opširna akademska studija provedena praćenjem više od 53 tisuće stranica raznih proizvoda na više od 11 tisuća online trgovina razotkrila je negativnu praksu zavaravanja (eng., dark patterns) korisnika kako bi kupili određeni proizvod.

Google u EU počinje nuditi korisnicima izbor predefinirane tražilice

Google u EU počinje nuditi korisnicima izbor predefinirane tražilice

15.01.2020. komentiraj

Google je za područje Europske unije već najavljivao da će korisnicima pri postavljanju Android operativnog sustava na nove ili postojeće uređaje nuditi alternative po pitanju pretrage i internetskih preglednika.