Možete li ikada u potpunosti ukloniti svoje tragove s Interneta?

Možete li ikada u potpunosti ukloniti svoje tragove s Interneta?

Foto: Fotolia

Prodorom Interneta u poslovnu i privatnu svakodnevicu sve veći broj korisnika postaje svjestan činjenice da njihove privatne informacije sve više i više gube na privatnosti. Iako brojne internetske stranice, servisi i web aplikacije transparentno iznose svoje izjave o korištenju i dijeljenju privatnih podataka svojih korisnika te navode za što će se sve informacije koristiti, još veći broj to jednostavno – ne radi.

Što ukoliko vam jednoga dana svega postane dosta? Što ako poželite ukloniti svoj online identitet i izbrisati sve tragove koje ste ostavili diljem Interneta? Da li je istina kada se kaže da se bilo koja informacija, kada se jednom pojavi na Internetu, više nikada ne može ukloniti?

U svemu tome je sigurna jedna stvar – da ne postoji univerzalni gumb koji na jednostavan način omogućuje brisanje svih vaših podataka. Primjerice, čak i kada izbrišete svoj Facebook profil, u društvenoj će mreži ostati dio podataka o vama, a što se navodi i u izjavi o privatnosti podataka korisnika Facebooka. Što se u takvom slučaju uopće može učiniti? Na raspolaganju je nekoliko procedura:

  • Proučite Googleov alat za predavanje zahtjeva za uklanjanje aktualnih i povijesnih (cache) rezultata pretraživanja za vašim informacijama. Na taj način svoje podatke možete ukloniti iz rezultata pretraživanja najpopularnije internetske tražilice na svijetu, što je svakako velik prvi korak.
  • Kada uklanjate korisnički račun s internetskog servisa (npr. Facebook, Instagram i sl.) provjerite da li se o uklanjanju govori kao o „deaktivaciji“. Ako je tomu tako, prije deaktivacije ručno obrišite svoj cjelokupni sadržaj s navedenog servisa, zamijenite kontaktnu e-mail adresu nekom novom „potrošnom“, a koju ste napravili za tu prigodu i tek onda deaktivirajte račun.
  • Ako gornji savjet ne uspije, svakako direktno kontaktirajte sporni internetski servis te uljudno zamolite da uklone vaše podatke.
  • Koristite „Do not track“ (izuzimanje od praćenja) opciju u vašem internetskom pregledniku (i/ili protuvirusnom programu). Na taj će način suvremeni preglednici koji imaju navedenu opciju – poput Internet Explorera, Google Chromea i Mozilla Firefoxa – isključiti funkcionalnost kojom se prati vaše korištenje internetskih sadržaja.
  • Štitite svoj identitet. Ukoliko posumnjate da se vaš identitet koristi za ilegalne radnje obavezno se prijavite na neki od dostupnih servisa za zaštitu od krađe identiteta. Servis će vas tako moći obavijestiti ako primijeti da je došlo do njegove krađe i ilegalnog korištenja.

Ako se želite služiti Internetom i pri tome sačuvati svoju privatnost jedina opcija koja vam je na raspolaganju jest da pažljivo čitate izjave o zaštiti privatnih podataka na stranicama i servisima koje namjeravate koristiti te na temelju toga odlučite da li ćete im ukazati povjerenje. Sve dok ne postoji univerzalni sustav koji bi na jednom mjestu objedinio potpunu kontrolu svih aspekata zaštite privatnosti korisnika, od izuzetne je važnosti da budete svjesni u što se upuštate prilikom prijave na neku internetsku stranicu ili servis. Također imajte na umu da su vaši privatni podaci izuzetno (naglašavamo: izuzetno!) vrijedne informacije, a do kojih žele doći brojni pojedinci i tvrtke. Pouka ove priče? Jednom kada ste na Internetu, doista je teško otići, a da pri tome ne ostavite tragove. Stoga pazite kamo kročite!

Još iz kategorije

Žuti klik slavio na natjecanju za web trgovca godine

Žuti klik slavio na natjecanju za web trgovca godine

20.04.2019. komentiraj

Internetska trgovina Hrvatske pošte, Žuti klik, okitila se vrijednim priznanjem na najvećem natjecanju internetskih trgovaca u regiji Web trgovac godine 2019. Osvojili su nagradu u kategoriji „Web Shopping Mall“.

Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

19.04.2019. komentiraj

Hakerskim probojima na svim razinama nema kraja, pa tako zapravo i ne čudi objava Microsofta da je sam bio žrtva jednog, čak tri mjeseca u kontinuitetu! Naime, toliko dugo su hakeri imali pristup njegovim e-mail uslugama.

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

18.04.2019. komentiraj

Na Konferenciji Ecommerce Day 2019. podijeljene su 22 nagrade za izvrsnost u web prodaji. Naziv najboljih web trgovina, prema mišljenju međunarodne stručne komisije, ali i domaćih potrošača su trgovine lafaboo.com i namještaj.hr, prva u kategoriji malih, a druga velikih web trgovina. Kupci su najboljom trgovinom ocijenili specijaliziranu web trgovinu cvjecarnicaljubica.com.