Možete li ikada u potpunosti ukloniti svoje tragove s Interneta?

Možete li ikada u potpunosti ukloniti svoje tragove s Interneta?

Foto: Fotolia

Prodorom Interneta u poslovnu i privatnu svakodnevicu sve veći broj korisnika postaje svjestan činjenice da njihove privatne informacije sve više i više gube na privatnosti. Iako brojne internetske stranice, servisi i web aplikacije transparentno iznose svoje izjave o korištenju i dijeljenju privatnih podataka svojih korisnika te navode za što će se sve informacije koristiti, još veći broj to jednostavno – ne radi.

Što ukoliko vam jednoga dana svega postane dosta? Što ako poželite ukloniti svoj online identitet i izbrisati sve tragove koje ste ostavili diljem Interneta? Da li je istina kada se kaže da se bilo koja informacija, kada se jednom pojavi na Internetu, više nikada ne može ukloniti?

U svemu tome je sigurna jedna stvar – da ne postoji univerzalni gumb koji na jednostavan način omogućuje brisanje svih vaših podataka. Primjerice, čak i kada izbrišete svoj Facebook profil, u društvenoj će mreži ostati dio podataka o vama, a što se navodi i u izjavi o privatnosti podataka korisnika Facebooka. Što se u takvom slučaju uopće može učiniti? Na raspolaganju je nekoliko procedura:

  • Proučite Googleov alat za predavanje zahtjeva za uklanjanje aktualnih i povijesnih (cache) rezultata pretraživanja za vašim informacijama. Na taj način svoje podatke možete ukloniti iz rezultata pretraživanja najpopularnije internetske tražilice na svijetu, što je svakako velik prvi korak.
  • Kada uklanjate korisnički račun s internetskog servisa (npr. Facebook, Instagram i sl.) provjerite da li se o uklanjanju govori kao o „deaktivaciji“. Ako je tomu tako, prije deaktivacije ručno obrišite svoj cjelokupni sadržaj s navedenog servisa, zamijenite kontaktnu e-mail adresu nekom novom „potrošnom“, a koju ste napravili za tu prigodu i tek onda deaktivirajte račun.
  • Ako gornji savjet ne uspije, svakako direktno kontaktirajte sporni internetski servis te uljudno zamolite da uklone vaše podatke.
  • Koristite „Do not track“ (izuzimanje od praćenja) opciju u vašem internetskom pregledniku (i/ili protuvirusnom programu). Na taj će način suvremeni preglednici koji imaju navedenu opciju – poput Internet Explorera, Google Chromea i Mozilla Firefoxa – isključiti funkcionalnost kojom se prati vaše korištenje internetskih sadržaja.
  • Štitite svoj identitet. Ukoliko posumnjate da se vaš identitet koristi za ilegalne radnje obavezno se prijavite na neki od dostupnih servisa za zaštitu od krađe identiteta. Servis će vas tako moći obavijestiti ako primijeti da je došlo do njegove krađe i ilegalnog korištenja.

Ako se želite služiti Internetom i pri tome sačuvati svoju privatnost jedina opcija koja vam je na raspolaganju jest da pažljivo čitate izjave o zaštiti privatnih podataka na stranicama i servisima koje namjeravate koristiti te na temelju toga odlučite da li ćete im ukazati povjerenje. Sve dok ne postoji univerzalni sustav koji bi na jednom mjestu objedinio potpunu kontrolu svih aspekata zaštite privatnosti korisnika, od izuzetne je važnosti da budete svjesni u što se upuštate prilikom prijave na neku internetsku stranicu ili servis. Također imajte na umu da su vaši privatni podaci izuzetno (naglašavamo: izuzetno!) vrijedne informacije, a do kojih žele doći brojni pojedinci i tvrtke. Pouka ove priče? Jednom kada ste na Internetu, doista je teško otići, a da pri tome ne ostavite tragove. Stoga pazite kamo kročite!

Još iz kategorije

Zaba uvodi m-novčanik za korisnike Maestro i Mastercard kartica

Zaba uvodi m-novčanik za korisnike Maestro i Mastercard kartica

15.02.2019. komentiraj

Uslugu m-novčanik, koja omogućava jednostavna plaćanja pametnim telefonom, odsad mogu koristiti korisnici svih Maestro i Mastercard kartica Zagrebačke banke. Zaba je uvela novu dodatnu uslugu unutar m-zabe te tako omogućila potpunu digitalizaciju kartica i plaćanje mobitelom za korisnike Android uređaja. Sada se u restoran, kupnju ili u večernji izlazak možete uputiti bez novčanika, samo s mobitelom u kojem imate aplikaciju m-zaba.

Nativni (prirodni) oglasi donose najbolju zaradu od weba

Nativni (prirodni) oglasi donose najbolju zaradu od weba

15.02.2019. komentiraj

Digitalni svijet pruža brojne mogućnosti za online zaradu. Lepo je raditi od kuće u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima. Najbolje je kada imate web sajt preko kojeg dobijate prihode. Ako se dosta trudite oko njegovog izgleda i sadržaja, šteta bi bila da ne zaradite. Posao oko sajta je često zahtevan, zaslužujete zbog toga nagradu. Možete već od sutra dobro zarađivati od klikova na reklame.

Otkriven sigurnosni propust u popularnom pluginu za WordPress kojeg koristi 40 tisuća stranica

Otkriven sigurnosni propust u popularnom pluginu za WordPress kojeg koristi 40 tisuća stranica

14.02.2019. komentiraj

Vlasnici WordPress stranica koji koriste Simple Social Buttons plugin za podršku dijeljenja sadržaja putem društvenih mreža trebali bi preuzeti najnoviju nadopunu kako bi anulirali mogući sigurnosni propust. Ukoliko to ne naprave, u opasnosti su da im netko neželjen upravlja stranicama, a tko zna i čime sve još...