Mobilne aplikacije za navigaciju postale su sastavni dio naših putovanja

Mobilne aplikacije za navigaciju postale su sastavni dio naših putovanja

Foto: DepositPhotos

Ono što se donedavno smatralo modernim ili budućnosti industrije sad je postala realnost i nezamislivo je imati automobile bez toga. Riječ je o aplikacijama za navigaciju kao Google Maps, Apple Maps, Waze pa čak i o rješenjima koja su integrirana unutar samih automobilskih sustava.

Bez toga teško da će se naći novi automobil, a teško da će se i naći vozači mlađi od 45 godina koji ih ne koriste. Jednostavno, praktične su i korisne, ubrzavaju iskustvo vožnje, poboljšavaju iskustvo vožnje, sigurnije nas usmjeravaju prema cilju i ne gubimo vrijeme dok ih koristimo. Naime, teško se izgubiti uz aplikaciju za navigaciju.

Njemački Bitkom je napravio istraživanje baš na ovu temu pa brojkama potvrdio iznešeno u uvodu. Čak 87 posto ispitanika ističe da pri kupnji automobila gledaju koja rješenja ta navigaciju se u njima nude. Istovremeno, 98 posto novih vozača na prvom mjestu ima sigurnost, a 92 posto ih odmah iza postavlja komfor.

Ali, da moderno doba po pitanju automobila još uvijek nije potpuno "zaokupilo" potrošače pokazuje podatak da tek 58 posto ispitanih gleda ima li automobil pristup internetu i kakav je "infotainment" sustav u njemu.

Možda su brojke takve jer 69 posto ispitanih tvrdi da vole povezati pametne telefone na automobil pa samim time nemaju potrebe za kupovinom dodatne opreme, koja kod europskih proizvođača uistinu za biti (pre)skupa. No, da bi imali bolje iskustvo povezivanja, potrebna je kompatibilnost, najčešće s Android Auto ili CarPlay.

Iako za Google i Apple to jest sjajno, proizvođači žele "ugurati" svoje sustave ored vozače, kako bi imali više kontrole no što imaju kad koriste "treću stranu". Google to prepoznaje pa polako radi na Android Automotive, koji bi funkcionirao kao Android na pametnim telefonima. Proizvođač bi dobio  unaprijed postavljene usluge i mogućnosti, ali "zaokružio" bi priču na željeni način. Samo, ta platforma ipak će tek za nekoliko godina biti isitnska stvarnost.

Još iz kategorije

Predstavljena web aplikacija za informiranje građana o kakvoći zraka

Predstavljena web aplikacija za informiranje građana o kakvoći zraka

11.05.2021.

U protekla dva desetljeća gradska vlast uvodila je digitalne tehnologije samo po inerciji, od čega je najviše koristi imala upravo zatvorena, netransparentna i neučinkovita vlast – nekorištenje novih tehnologija pomoglo joj je da ostane upravo takva.

Ima mjesta i za nove tehnologije poput onih na rubu mreže

Ima mjesta i za nove tehnologije poput onih na rubu mreže

11.05.2021.

Događaji koji su obilježili 2020. godinu dodatno potvrđuju status tehnologije kao najvažnijeg alata u svijetu digitalne ili online edukacije. Možda na prvi pogled to ne izgleda tako, no tehnologija na rubu mreže (edge computing) tehnologija je koja će neizbježno uskočiti i popuniti rastuću potražnju za neprekidnom dostupnošću svih potrebnih informatičkih alata, potrebu za stalnom povezanošću s internetom i kontinuitetom poslovanja.

Live streaming gaminga nastavlja s ekspresnim rastom

Live streaming gaminga nastavlja s ekspresnim rastom

11.05.2021.

Videoigre su doživjele procvat tijekom pandemije koronavirusa jer su ljudi provodili više vremena u svojim kućama pa im je trebala razonoda. To se vidi prema brojkama koje pokazuju koliko se gledalo igre prvom kvartalu ove godine, a to je “preliveno” iz prošle.