Microsoft Defender dobiva anti-ransomware zaštitu pogonjenu umjetnom inteligencijom

Microsoft Defender dobiva anti-ransomware zaštitu pogonjenu umjetnom inteligencijom

Microsoft je dodao novi sloj zaštite u svoj Defender, koji uz pomoć umjetne inteligencije uspijeva preventirati ransomware napade. Hvalevrijedno, u svakom slučaju, posebno jer se radi o metodi napada koja ima najviše uspjeha proteklih godina i prilično je razorna u svakom smislu.

Iako će upućeniji podići obrvu na ovu vijest, treba znati da su Ruofan Wang i Kelly Kang iz Microsoft 365 Defender istraživačkog tima otkrili da se ransomware napadi mogu okarakterizirati kroz specifičan set metoda i ponašanja. Samim time, moguće ih je predvidjeti i, jasno, nakon toga zaustaviti.

Na toj pretpostavci je Microsoft u konačnici došao do uspješnih rezultata jer razvio je cloud bazirani sustav strojnog učenja koji pri "kontaktu" s nekim uređajem inteligentno predviđa je li u opasnosti pa ako jest, blokira svaki sljedeći napadačev korak.

Uistinu zanimljivo da silni stručnjaci nisu prije mogli zaključiti da ransomware ipak ima određeni uzorak, a to pak znači da je predvidljiv. I, u konačnici, moguća je prevencija. No, bolje da se tako nešto dogodilo prije nego kasnije.

"Uzimajući u obzir indikatore koji bi se inače smatrali niskim prioritetom potrebe za "sanacijom", adaptivna zaštita zaustavila je potencijalni napadački lanac u ranoj fazi tako da je ukupni učinak napada značajno smanjen", objasnili su u Microsoftu.

Naravno, za tako nešto su u američkoj kompaniji morali "posegnuti" za cijelim nizom podataka, "provučenih" kroz cijeli niz proizvoda i usluga koje nudi. I to se pokazalo dobitnim, Windows korisnici dobili su alat koji bi ih trebao štititi u pravom smislu te riječi...

Ne tako davno se nešto slično činilo nemoguće, bar kad se postavljalo Microsoft u kontekst nekoga tko bi korisnicima trebao ponuditi zaštitu tolike razine da ne moraju posezati za rješenjima "treće strane". Ali, vremena se mijenjaju...

Još iz kategorije

Korisnici u 2021. potrošili 133 milijarde dolara na aplikacije, najviše zaradio App Store

Korisnici u 2021. potrošili 133 milijarde dolara na aplikacije, najviše zaradio App Store

18.01.2022.

Mobilno tržište raste iz godine u godinu pa tako i svaki njegov dio, posebno onaj koji se odnosi na aplikacije koje su kroz ovu godinu generirale 133 milijarde američkih dolara. To je rast od 19,7 posto u odnosu na 2020. I sve to bez da se uopće kroz brojke SensorTowera uključuje kinesko tržište.

Firefox Monitor može ukloniti vaše osobne podatke s interneta

Firefox Monitor može ukloniti vaše osobne podatke s interneta

18.01.2022.

Firefox Monitor, Mozillina usluga provjere procurenih lozinki, uskoro bi se mogla koristiti za uklanjanje osobnih podataka s interneta. Zainteresirani korisnici mogu se na jednostavan način pridružiti listi čekanja kako bi se počeli služiti tom uslugom.

Amerikanci zbog cyberkriminala izgubili rekordnih 3,5 milijuna dolara u 2021.

Amerikanci zbog cyberkriminala izgubili rekordnih 3,5 milijuna dolara u 2021.

17.01.2022.

Kibernetički kriminal u Sjedinjenim Američkim Državama čini rekordne štete, kakve nikad u povijesti nisu zabilježene. Podatke o toj pošasti donosi Atlas VPN, a baziraju se na brojkama kojima barata američka Savezna trgovinska komiisija (FTC).