Microsoft Defender dobiva anti-ransomware zaštitu pogonjenu umjetnom inteligencijom

Microsoft Defender dobiva anti-ransomware zaštitu pogonjenu umjetnom inteligencijom

Microsoft je dodao novi sloj zaštite u svoj Defender, koji uz pomoć umjetne inteligencije uspijeva preventirati ransomware napade. Hvalevrijedno, u svakom slučaju, posebno jer se radi o metodi napada koja ima najviše uspjeha proteklih godina i prilično je razorna u svakom smislu.

Iako će upućeniji podići obrvu na ovu vijest, treba znati da su Ruofan Wang i Kelly Kang iz Microsoft 365 Defender istraživačkog tima otkrili da se ransomware napadi mogu okarakterizirati kroz specifičan set metoda i ponašanja. Samim time, moguće ih je predvidjeti i, jasno, nakon toga zaustaviti.

Na toj pretpostavci je Microsoft u konačnici došao do uspješnih rezultata jer razvio je cloud bazirani sustav strojnog učenja koji pri "kontaktu" s nekim uređajem inteligentno predviđa je li u opasnosti pa ako jest, blokira svaki sljedeći napadačev korak.

Uistinu zanimljivo da silni stručnjaci nisu prije mogli zaključiti da ransomware ipak ima određeni uzorak, a to pak znači da je predvidljiv. I, u konačnici, moguća je prevencija. No, bolje da se tako nešto dogodilo prije nego kasnije.

"Uzimajući u obzir indikatore koji bi se inače smatrali niskim prioritetom potrebe za "sanacijom", adaptivna zaštita zaustavila je potencijalni napadački lanac u ranoj fazi tako da je ukupni učinak napada značajno smanjen", objasnili su u Microsoftu.

Naravno, za tako nešto su u američkoj kompaniji morali "posegnuti" za cijelim nizom podataka, "provučenih" kroz cijeli niz proizvoda i usluga koje nudi. I to se pokazalo dobitnim, Windows korisnici dobili su alat koji bi ih trebao štititi u pravom smislu te riječi...

Ne tako davno se nešto slično činilo nemoguće, bar kad se postavljalo Microsoft u kontekst nekoga tko bi korisnicima trebao ponuditi zaštitu tolike razine da ne moraju posezati za rješenjima "treće strane". Ali, vremena se mijenjaju...

Još iz kategorije

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

12.08.2022.

Vivaldi je internetski preglednik, kalendar, RSS „feed reader“, a po novome i e-mail klijent. Upravo tako, developeri su integrirali pravi i potpuni e-mail klijent unutar internetskog preglednika, što znači da se korisnici više ne moraju zamarati oko preuzimanja posebne desktop aplikacije.

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

11.08.2022.

Kompanija Snap, koja stoji iza popularnog Snapchata, je najavila pokretanje novog premium paketa za korisnike koji žele malo više značajki i bržu podršku nego što je ona u besplatnom 'paketu'.

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

11.08.2022.

Neprofitna organizacija Cloud Security Alliance je uz pomoć 700 stručnjaka iz industrije vezane za cloud računalstvo i kibernetičku sigurnost napravila istraživanje o najvećim prijetnjama za cloud u ovom trenutku.