E-SHOP BRENDOVI

Kriminalci u napadima prošle godine najčešće oponašali Apple

Kriminalci u napadima prošle godine najčešće oponašali Apple
Depositphotos

Apple se našao na samom vrhu nezahvalne liste oponašanih e-shop brendova u prošloj godini, koje kibernetički kriminalci koriste kako bi izvodili phishing napade. Prema podacima koje je prikupio Kaspersky, a prezentirao Atlas VPN, čak u 59,9 posto slučajeva oponašalo se Apple.

Tek se daleko na drugom mjestu s 14,81 posto našao Amazon, a još dalje je na trećem mjestu Mercari s 2,7 posto. Potom slijede ostali brendovi - MercadoLibre (2,07 posto), eBay (1,29 posto), Luxottica Group (1,2 posto), Wal-Mart (1,11 posto), Alibaba (0,8 posto) i ostali (16,43 posto).

Kad se pak radi o oponašanim platformama za financijske transakcije, PayPal je daleko ispred svih s 84,23 posto. Na drugom mjestu je daleko iza MasterCard, kojeg se oponašalo u 3,75 posto slučajeva. Zatim slijede Visa (3,1 posto), American Express (2,02 posto), Acxysy (1,9 posto), Cielo (1,33 posto), square (0,76 posto), JCB (0,72 posto), UC Card (0,43 posto) i ostali (1,76 posto).

Naravno, uspjeh kibernetičkog kriminala porastao je u ovom segmentu kroz 2020. zbog pandemije koronavirusa i osjetnijeg povećanja korištenja interneta od strane stotina milijuna ljudi koji su u jednom trenutku morali biti izolirani u svojim domovima. Uostalom, brojke to potvrđuju.

I bez obzira koliko netko bio tehnički potkovan ili ne, rješenje za uvelike umanjiti mogućnost phishing napada jest ako se pažljivo čita svaki e-mail u kojem netko traži povratno bilo kakve podatke ili nudi nešto što djeluje predobro da bi bilo istinito. Tako je i s web baziranim napadima, izbjeći ćete ih ako posjećujete provjerene stranice.

Na kraju, rukovodeći kadar mora bolje educirati zaposlenike i konstantno ih informirati o potencijalnim opasnostima za organizaciju, ali isto tako i za njih same. Tek tako se može napraviti konkretniji iskorak prema sigurnijem okruženju.