Kibernetički napadi preko društvenih mreža skočili za 83 posto spram prošle godine

Kibernetički napadi preko društvenih mreža skočili za 83 posto spram prošle godine

Kibernetički kriminalci u sve većom mjeri napadaju razne kanale odnosa korisnika i organizacija kod kojih troše novac, a najčešće to čine kad su u pitanju društvene mreže, otkriva Atlas VPN u istraživanju koje je za njega proveo PhishLabs kroz ovu godinu, zaključno s rujnom.

Naime, broj napada na društvene mreže porastao je za 83 posto od siječnja do rujna. Konkretnije, u siječnju je u prosjeku na svaku organizaciju bilo 33,6 napada, već u veljači to je poraslo na 42, ali se u ožujku spusili na 37,7.

Kad je djelovalo kao da će smirivanjem pandemije koronavirusa kibernetički kriminalci izgubiti dobiveni zalet, dogodio se novi rast - 40,8 napada u prosjeku. Potom u svibnju dolazi do još osjetnijeg rasta i čak 48,8 napada. Lipanj je "vidio" njih 49,5 i onda se dogodio srpanj...

U njemu je bilo i najviše DDoS napada ove godine, čak tisuću u prosjeku dnevno. Očito je bio "plodan" hakerima i prevarantima u svakom smislu jer bilježilo se 57,9 napada u prosjeku na svaku od organizacija koje posluju na nekoj od društvenih mreža.

Smirislo se u kolovozu s njih 56,5, ali u rujnu ih je bilo 61,4 i postavlja se pitanje koliko je uopće sigurno trošiti novac i poslovati u okruženju kao što su društvene mreže. Očito sustavi zaštite nisu toliko razvijeni da bi se biznisi i potrošači mogli dovoljno sigurno osjećati.

Što se samih napada tiče, njih 62,6 posto odvilo se nad uslugama za naplatu i potom je "debelo" ispod 9,1 posto napada na medije, 4,8 posto na aplikacije za dating... Zanimljivo e-trgovina je na svega 3,8 posto, maloprodaja na 3,7 posto, kriptovalute na 1,8 posto i bankarstvo na 1,5 posto.

Ostaje vjera da će svi ovi ponuđeni podaci potaknuti sve odgovorne da se malo "trgnu" i omoguće sigurnije okruženje za poslovanje te na taj način demotiviraju kriminalce koji su očito "dobili krila".

Još iz kategorije

Korisnici u 2021. potrošili 133 milijarde dolara na aplikacije, najviše zaradio App Store

Korisnici u 2021. potrošili 133 milijarde dolara na aplikacije, najviše zaradio App Store

18.01.2022.

Mobilno tržište raste iz godine u godinu pa tako i svaki njegov dio, posebno onaj koji se odnosi na aplikacije koje su kroz ovu godinu generirale 133 milijarde američkih dolara. To je rast od 19,7 posto u odnosu na 2020. I sve to bez da se uopće kroz brojke SensorTowera uključuje kinesko tržište.

Firefox Monitor može ukloniti vaše osobne podatke s interneta

Firefox Monitor može ukloniti vaše osobne podatke s interneta

18.01.2022.

Firefox Monitor, Mozillina usluga provjere procurenih lozinki, uskoro bi se mogla koristiti za uklanjanje osobnih podataka s interneta. Zainteresirani korisnici mogu se na jednostavan način pridružiti listi čekanja kako bi se počeli služiti tom uslugom.

Amerikanci zbog cyberkriminala izgubili rekordnih 3,5 milijuna dolara u 2021.

Amerikanci zbog cyberkriminala izgubili rekordnih 3,5 milijuna dolara u 2021.

17.01.2022.

Kibernetički kriminal u Sjedinjenim Američkim Državama čini rekordne štete, kakve nikad u povijesti nisu zabilježene. Podatke o toj pošasti donosi Atlas VPN, a baziraju se na brojkama kojima barata američka Savezna trgovinska komiisija (FTC).