Kibernetički napadi preko društvenih mreža skočili za 83 posto spram prošle godine

Kibernetički napadi preko društvenih mreža skočili za 83 posto spram prošle godine

Kibernetički kriminalci u sve većom mjeri napadaju razne kanale odnosa korisnika i organizacija kod kojih troše novac, a najčešće to čine kad su u pitanju društvene mreže, otkriva Atlas VPN u istraživanju koje je za njega proveo PhishLabs kroz ovu godinu, zaključno s rujnom.

Naime, broj napada na društvene mreže porastao je za 83 posto od siječnja do rujna. Konkretnije, u siječnju je u prosjeku na svaku organizaciju bilo 33,6 napada, već u veljači to je poraslo na 42, ali se u ožujku spusili na 37,7.

Kad je djelovalo kao da će smirivanjem pandemije koronavirusa kibernetički kriminalci izgubiti dobiveni zalet, dogodio se novi rast - 40,8 napada u prosjeku. Potom u svibnju dolazi do još osjetnijeg rasta i čak 48,8 napada. Lipanj je "vidio" njih 49,5 i onda se dogodio srpanj...

U njemu je bilo i najviše DDoS napada ove godine, čak tisuću u prosjeku dnevno. Očito je bio "plodan" hakerima i prevarantima u svakom smislu jer bilježilo se 57,9 napada u prosjeku na svaku od organizacija koje posluju na nekoj od društvenih mreža.

Smirislo se u kolovozu s njih 56,5, ali u rujnu ih je bilo 61,4 i postavlja se pitanje koliko je uopće sigurno trošiti novac i poslovati u okruženju kao što su društvene mreže. Očito sustavi zaštite nisu toliko razvijeni da bi se biznisi i potrošači mogli dovoljno sigurno osjećati.

Što se samih napada tiče, njih 62,6 posto odvilo se nad uslugama za naplatu i potom je "debelo" ispod 9,1 posto napada na medije, 4,8 posto na aplikacije za dating... Zanimljivo e-trgovina je na svega 3,8 posto, maloprodaja na 3,7 posto, kriptovalute na 1,8 posto i bankarstvo na 1,5 posto.

Ostaje vjera da će svi ovi ponuđeni podaci potaknuti sve odgovorne da se malo "trgnu" i omoguće sigurnije okruženje za poslovanje te na taj način demotiviraju kriminalce koji su očito "dobili krila".

Još iz kategorije

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

12.08.2022.

Vivaldi je internetski preglednik, kalendar, RSS „feed reader“, a po novome i e-mail klijent. Upravo tako, developeri su integrirali pravi i potpuni e-mail klijent unutar internetskog preglednika, što znači da se korisnici više ne moraju zamarati oko preuzimanja posebne desktop aplikacije.

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

11.08.2022.

Kompanija Snap, koja stoji iza popularnog Snapchata, je najavila pokretanje novog premium paketa za korisnike koji žele malo više značajki i bržu podršku nego što je ona u besplatnom 'paketu'.

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

11.08.2022.

Neprofitna organizacija Cloud Security Alliance je uz pomoć 700 stručnjaka iz industrije vezane za cloud računalstvo i kibernetičku sigurnost napravila istraživanje o najvećim prijetnjama za cloud u ovom trenutku.