Kako oglašivači reagiraju na promjene koje uvodi Google oko blokiranja kolačića

Kako oglašivači reagiraju na promjene koje uvodi Google oko blokiranja kolačića

Foto: Shutterstock

Oglašivači se uvelike muče stići do korisnika otkako je Google olakšao blokiranje kolačića za praćenje unutar svog Chrome internetskog preglednika, koji čini 60 posto udjela na tržištu.

Stoga, oni se moraju okretati podacima koje im nudi Google "osobno", što za manje oglašivače nije neki problem, dapače. Ali, za velike koji trebaju mnogo prostora i što bolje targetiranje većeg broja korisnika, nastali su iznimni problemi. Zato se moraju polako okretati alternativnim načinima kako doći do korisnika.

Naime, pozitivno je što Chrome nije, za razliku od Firefoxa i Bravea, unaprijed postavio "third-party" kolačiće isključenima već korisnici to moraju učiniti ručno. Samim time, još ponešto prostora za oglašivače postoji. Samo, on je podosta ograničen i dugoročno neodrživ pa su alternativna rješenja prijeko potrebna. U teoriji, to se može uz pomoć vlastitih podataka, neovisno o Googleu. To košta i oduzima vrijeme pa se također čini kao potez kojem se oglašivači neće samo tako okrenuti.

"Ono što se sad događa jest da mnogo ljudi gleda identične oglase, odnosno, da ih se bombardira njima. Prije je bio intimniji pristup, korisnicima bi se pojavljivali oglasi koji ih se tiču. Ujedno, samim time bili bi i kvalitetniji", moglo se čuti na Digiday od strane nezadovoljnih oglašivača.

Svejedno, ovo je iznimna prilika za kompanije koje bi mogle obavljati posao od kojeg je Google odustao. Dakle, prikupljati podatke za klijente i targetirati korisnike na kvalitetan način. Zbog toga je i nastao savez oglašivača pod nazivom Ozone, ali i jedna iznimno kontraproduktivna inicijativa da se na određenim web stranicama počnu pojavljivati obavijesti o promijeni internetskog pregleda za potpuno iskustvo. No, u takvoj situaciji izgubili bi oglašivači.

Kako god, vlada panika među oglašivačima, no malo tko izvan njihove sfere ih žali s obzirom da su prelazili sve granice kako bi pratili korisnike. Da su bili nešto umjereniji u svojim potezima, vjerojatno ne bi postojalo toliko inicijativa da ih se ograniči. Što se i dogodilo...

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

14.06.2019. komentiraj

Netmarketshare je objavio brojke za svibanj ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 napokon blizu 50 posto udjela na tržištu operativnih sustava, njegovi internetski preglednici Edge i Internet Explorer nastavili su padati.

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

13.06.2019. komentiraj

WhatsApp je najavio da će neki pametni telefoni do kraja godine ostati bez pristupa njegovim uslugama, što ne ubraja samo Huawei uređaje već i neke druge koji ne zadovoljavaju kriterije tog Facebookova servisa za slanje poruka.