Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

Foto: DepositPhotos

Hakerskim probojima na svim razinama nema kraja, pa tako zapravo i ne čudi objava Microsofta da je sam bio žrtva jednog, čak tri mjeseca u kontinuitetu! Naime, toliko dugo su hakeri imali pristup njegovim e-mail uslugama.

Konkretnije, riječ je o razdoblju od 1. siječnja do 28. ožujka ove godine, a koraci koje sad kompanija poduzima jest slanje upozorenja korisnicima koji su potencijalne žrtve napada. Naravno, ono što moraju učiniti jest promijeniti lozinku kako bi se osigurali da im nitko ne "švrlja" po korisničkom računu. Ili, bolje rečeno, da im više ne "švrlja" jer tijekom skoro tri mjeseca, bilo je dovoljno vremena za tako nešto.

"Hakeri su sad zaustavljeni, a pogođeni su e-mail adrese s nastavkom @msn.com, @hotmail.com i @outlook.com. Također, korisnici mogu biti mirni, hakeri nisu imali pristup sadržajima e-mail poruka već isključivo kontaktima i imenima foldera, dok naslov e-mail poruka, sami sadržaj i privitci nisu bili dostupni za njih", naglasio je Microsoft u objavi nakon još jedne poveće neugodnosti.

Ovakav potez javnog priznanja u detalje, kompanija je morala objaviti zbog Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), koja vrijedi na području Europske unije od 25. svibnja prošle godine. Jer, da je ovo izostalo, kazna koja i dalje može pogoditi Microsoft, bila bi svakako rigorozna i ne bi bilo milosti. Prvenstveno jer je svaka kompanija dužna paziti na podatke svojih korisnika, posebno kad se radi o tako velikima i uglednima kao što je Microsoft.

Svejedno, bez obzira na iskrenost, nije otkriveno koliko korisničkih računa se našlo u opasnosti, niti je otkriveno tko bi mogao stajati iza ovako ozbiljnog i razornog napada, sposobnog izmaći jednom Microsoftu skoro tri mjeseca.

Kako god bilo, ako je i bilo upitno treba li koristiti Microsoftove e-mail usluge, posebno zastarjele kao MSN i Hotmail, valjda je sad više nego jasno da to nije preporučljivo. Dapače, bilo bi pošteno da prilikom registracije Microsoft postavi obavijest "Koristiti na vlastitu odgovornost"...

Još iz kategorije

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

03.06.2020. komentiraj

Brave, internetski preglednik otvorenog koda, čija je značajke blokiranje oglasa prilikom surfanja, kao novost u ponudi ima mogućnost kriptiranih videopoziva. Iako se pandemija koronavirusa primirila pa ova mogućnost dolazi malo prekasno, jasno da će imati vjernu publiku.

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

03.06.2020. komentiraj

Zoom aplikacija za videokonferencijske pozive kritizirana je ponajprije zbog manjka sigurnosti i zbog toga su je brojne organizacije diljem svijeta zabranile, zajedno s kompletnim vladama, što se moglo vidjeti na primjeru američke i njemačke. Ali, to se mijenja!

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

02.06.2020. komentiraj

Privredna banka Zagreb (PBZ) od danas korisnicima svojih Mastercard kartica donosi uslugu Apple Pay, koja mobilna plaćanja pretvara u jednostavan, siguran i privatan način plaćanja koji je brz i praktičan. Sigurnost i privatnost u središtu su usluge Apple Pay. Kada putem usluge Apple Pay koristite kreditnu ili debitnu karticu, stvarni brojevi kartica ne pohranjuju se na uređaju niti na Apple poslužiteljima. Umjesto toga, dodjeljuje se jedinstveni broj računa uređaja koji je tokeniziran i sigurno pohranjen na modulu Secure Element na vašem uređaju. Svaka je transakcija autorizirana jednokratnim jedinstvenim dinamičkim sigurnosnim kodom.