Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

Foto: DepositPhotos

Hakerskim probojima na svim razinama nema kraja, pa tako zapravo i ne čudi objava Microsofta da je sam bio žrtva jednog, čak tri mjeseca u kontinuitetu! Naime, toliko dugo su hakeri imali pristup njegovim e-mail uslugama.

Konkretnije, riječ je o razdoblju od 1. siječnja do 28. ožujka ove godine, a koraci koje sad kompanija poduzima jest slanje upozorenja korisnicima koji su potencijalne žrtve napada. Naravno, ono što moraju učiniti jest promijeniti lozinku kako bi se osigurali da im nitko ne "švrlja" po korisničkom računu. Ili, bolje rečeno, da im više ne "švrlja" jer tijekom skoro tri mjeseca, bilo je dovoljno vremena za tako nešto.

"Hakeri su sad zaustavljeni, a pogođeni su e-mail adrese s nastavkom @msn.com, @hotmail.com i @outlook.com. Također, korisnici mogu biti mirni, hakeri nisu imali pristup sadržajima e-mail poruka već isključivo kontaktima i imenima foldera, dok naslov e-mail poruka, sami sadržaj i privitci nisu bili dostupni za njih", naglasio je Microsoft u objavi nakon još jedne poveće neugodnosti.

Ovakav potez javnog priznanja u detalje, kompanija je morala objaviti zbog Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), koja vrijedi na području Europske unije od 25. svibnja prošle godine. Jer, da je ovo izostalo, kazna koja i dalje može pogoditi Microsoft, bila bi svakako rigorozna i ne bi bilo milosti. Prvenstveno jer je svaka kompanija dužna paziti na podatke svojih korisnika, posebno kad se radi o tako velikima i uglednima kao što je Microsoft.

Svejedno, bez obzira na iskrenost, nije otkriveno koliko korisničkih računa se našlo u opasnosti, niti je otkriveno tko bi mogao stajati iza ovako ozbiljnog i razornog napada, sposobnog izmaći jednom Microsoftu skoro tri mjeseca.

Kako god bilo, ako je i bilo upitno treba li koristiti Microsoftove e-mail usluge, posebno zastarjele kao MSN i Hotmail, valjda je sad više nego jasno da to nije preporučljivo. Dapače, bilo bi pošteno da prilikom registracije Microsoft postavi obavijest "Koristiti na vlastitu odgovornost"...

Još iz kategorije

Avalon prodan poljskoj R22 grupi za 13,56 milijuna kuna

Avalon prodan poljskoj R22 grupi za 13,56 milijuna kuna

17.07.2019. komentiraj

Domaći pružatelj usluga hostinga đurđevački Avalon u vlasništvu Damira Mujića i Dražena Ferenčića prodana je poljskoj kompaniji R22 za 1,85 milijuna eura odnosno oko 13,56 milijuna eura. Iako je to odlično kada se pogleda samo poslovanje u Hrvatskoj gdje je ostvareno u 2018. 6,2 milijuna kuna prihoda i 1,48 milijuna kuna dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) treba jasno reći da R22 kupuje i njihovo poslovanje u SAD-u.

YouTube Music dostupan u Hrvatskoj

YouTube Music dostupan u Hrvatskoj

17.07.2019. komentiraj

YouTube Music je nova glazbena streaming usluga stvorena za slušanje uz čaroliju YouTubea koja omogućava pretraživanje, lakše istraživanje i neviđenu personalizaciju cijelog svijeta glazbe i dostupna je u Hrvatskoj.

Pojačanje WiFi-a uz uređaj koji dolazi iz Iskona, a radi sa svim mrežama

Pojačanje WiFi-a uz uređaj koji dolazi iz Iskona, a radi sa svim mrežama

16.07.2019. komentiraj

Zanimljivo rješenje stiže iz Iskona i namijenjeno je pojačanju WiFi signala, a pritom je, kako tvrde u ovom telekomu u vlasništvu HT-a, jedno od rijetkih koje dolazi od jednog telekoma i radi kod svih drugih telekoma. Rješenje nazvano MESHtar zapravo služi pojačanju WiFi mreže što primjerice u prostorima s mnogo armiranobetonskih zidova uvelike pomaže. Ista je situacija primjerice i sa zidovima starih dalmatinskih kuća.