Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

Foto: DepositPhotos

Hakerskim probojima na svim razinama nema kraja, pa tako zapravo i ne čudi objava Microsofta da je sam bio žrtva jednog, čak tri mjeseca u kontinuitetu! Naime, toliko dugo su hakeri imali pristup njegovim e-mail uslugama.

Konkretnije, riječ je o razdoblju od 1. siječnja do 28. ožujka ove godine, a koraci koje sad kompanija poduzima jest slanje upozorenja korisnicima koji su potencijalne žrtve napada. Naravno, ono što moraju učiniti jest promijeniti lozinku kako bi se osigurali da im nitko ne "švrlja" po korisničkom računu. Ili, bolje rečeno, da im više ne "švrlja" jer tijekom skoro tri mjeseca, bilo je dovoljno vremena za tako nešto.

"Hakeri su sad zaustavljeni, a pogođeni su e-mail adrese s nastavkom @msn.com, @hotmail.com i @outlook.com. Također, korisnici mogu biti mirni, hakeri nisu imali pristup sadržajima e-mail poruka već isključivo kontaktima i imenima foldera, dok naslov e-mail poruka, sami sadržaj i privitci nisu bili dostupni za njih", naglasio je Microsoft u objavi nakon još jedne poveće neugodnosti.

Ovakav potez javnog priznanja u detalje, kompanija je morala objaviti zbog Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), koja vrijedi na području Europske unije od 25. svibnja prošle godine. Jer, da je ovo izostalo, kazna koja i dalje može pogoditi Microsoft, bila bi svakako rigorozna i ne bi bilo milosti. Prvenstveno jer je svaka kompanija dužna paziti na podatke svojih korisnika, posebno kad se radi o tako velikima i uglednima kao što je Microsoft.

Svejedno, bez obzira na iskrenost, nije otkriveno koliko korisničkih računa se našlo u opasnosti, niti je otkriveno tko bi mogao stajati iza ovako ozbiljnog i razornog napada, sposobnog izmaći jednom Microsoftu skoro tri mjeseca.

Kako god bilo, ako je i bilo upitno treba li koristiti Microsoftove e-mail usluge, posebno zastarjele kao MSN i Hotmail, valjda je sad više nego jasno da to nije preporučljivo. Dapače, bilo bi pošteno da prilikom registracije Microsoft postavi obavijest "Koristiti na vlastitu odgovornost"...

Još iz kategorije

Hrvatski europarlamentarci pri samom vrhu po korištenju društvenih mreža

Hrvatski europarlamentarci pri samom vrhu po korištenju društvenih mreža

18.05.2019. komentiraj

Uoči izbora za Europski parlament, Grayling i agencija Observer istražili su kako zastupnici europskog parlamenta koriste Twitter i tko to radi najbolje. Istraživanje je pokazalo da od ukupno 751 zastupnika u  europskom parlamentu, njih 496 koristi Twitter dok ih 520 koristi Facebook.

Stižu oglasi u Google Discover

Stižu oglasi u Google Discover

17.05.2019. komentiraj

Google nije previše iznenadio objavom da će se uskoro početi pojavljivati oglasi na feedu njegova Discovera, prvenstveno jer upravo je Discover zamjena za Google Feed koji se pojavljuje slijeva na mnogim zaslonima Android mobilnih uređaja.

Pozivom preko WhatsAppa hakeri šire spyware u vaše mobitele

Pozivom preko WhatsAppa hakeri šire spyware u vaše mobitele

16.05.2019. komentiraj

WhatsApp se našao na udaru hakera koji su iskoristili grešku te aplikacije za razmjenu poruka pa pomoću nje postavili špijunski softver i automatski si otvorili put prema ciljanim korisnicima. Zato je svima preporučeno provjeriti verziju aplikacije i nadopuniti je, ukoliko treba. Jer, to je jedini način za biti siguran kako se napad neće dogoditi.