Google omogućio korisnicima postavljanje automatskog brisanja povijesti lokacija i web aktivnosti

Google omogućio korisnicima postavljanje automatskog brisanja povijesti lokacija i web aktivnosti

Foto: Antonio Jularić

Google godinama prikuplja podatke svojih korisnika i to nije nikakva tajna, ali u posljednje se vrijeme nalaze na udaru raznih aktivista, kao i regulatornih tijela Europske unije, pa su ublažili način rada i postali transparentniji, što se potvrdilo novitetom o mogućnosti automatskog uklanjanja svih podataka koji se prikupljaju u intervalima od tri do 18 mjeseci.

Naravno, to ne znači da i dalje ne prikupljaju podatke svojih korisnika "šakom i kapom" u Googleu, samo omogućavaju da vidimo što im to točno dajemo jer besplatno koristimo Gmail, Photos, Drive, tražilicu, YouTube, Hangouts, Maps... a uz to nam se daje i mogućnost ta saznanja izbrisati.

Treba prije svega znati da već samom instalacijom neke od tih aplikacija, a one su na Android operativnom sustavu najčešće već predinstalirane, dajete podatke kao što su ime, prezime, broj telefona, vaša lokacija... No ti nije sve, Google prikuplja sve, tako da kad nešto tražite to ne promakne, baš kao što ne promakne ni što gledate na YouTubeu, što pretražujete po Maps i gdje se točno krećete.

Nemojte se čuditi što već nakon dva dana Google zna koje vam je radno mjesto pa automatski nudi načine kako što prije stići doma i što se sve u blizini područja kojim prolazite nalazi, a da vas zanima. Zna se što vas zanima po tome gdje ste napravili "check in" ili po onome što ste tražili, gledali...

Ako pak želite točno znati što se sve zna o vama, morate posjetiti stranicu "Web & App Activity", otići u "Add Settings" i jasno vidite što Google misli da zna o vama. No najbolje od svega je što možete promijeniti ono što Google govori oglašivačima o vama. Barem će biti manje naporni s oglasima.

No nije lako pronaći "Web & App Activity". Morate biti ulogirani na Google računu, zatim morate posjetiti https://history.google.com/history/ i kliknuti na "all time". Tamo vidite svu aktivnost i možete ju brisati, ali to je sad lako jer Google omogućava automatsko brisanje u intervalima koje korisnik odredi.

I za kraj, napomena, ukoliko korisnik ne odredi automatsko brisanje podataka koji su prikupljeni, tad se neće obrisati.

Još iz kategorije

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

18.10.2019. komentiraj

Ljudi diljem svijeta prepoznali su slanje paketa poštom kao normalan način dijeljenja, ali i prodaje onoga što posjeduju, pa ne treba čuditi što u prosjeku jedna osoba godišnje pošalje čak 23 paketa. Te brojke otkrio je Pitney Bowes i tiču se najjačih zemalja svijeta u ekonomskom smislu.

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

17.10.2019. komentiraj

U vrijeme digitalizacije i digitalne transformacije događaju se velike promjene u načinu korištenja različitih usluga pa tako i interneta, stoga je dobra prilika da o tome popričamo s Krešimirom Madunovićem, glavnim izvršnim direktorom Iskona Krešimirom Madunovićem.

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

12.10.2019. komentiraj

Emoji svijet raste iz dana u dan pa će korisnici tako ove godine dobiti 230 potpuno novih, što će osvježiti ponudu i učiniti ih tijekom razmjene poruka još popularnijima. Ukupno, sad će biti 3019 tih piktograma koje nazivamo emoji.