Google gasi svoju cloud gaming platformu Stadia

Google gasi svoju cloud gaming platformu Stadia

Google je povukao očekivani potez i gasi cloud gaming uslugu Stadia zaključno s 18. siječnjem iduće godine, što je ujedno krajnji rok u kojem će igrači imati priliku uživati u ponudi koja je ne tako davno obećavala i potom se urušila.

"Prije nekoliko godina pokrenuli smo Stadiu bez obzira što je njen pristup streamingu igara za potrošače izgrađen na snažnim tehnološkim temeljima, nije zadobio privlačnost kod korisnika koju smo očekivali pa smo donijeli ovako tešku odluku", rekao je potpredsjednike Stadie Phil Harrison te naglasio da nitko od zaposlenih neće dobiti otkaz već će biti raspoređeni u druge dijelove Googlea.

Također, iako korisnici s 18. siječnjem iduće godine gube svaki opipljivi doticaj sa Stadiom kao gaming uslugom, tehnologija na kojoj se ona bazirala bit će iskorištena u drugim uslugama i platformama kao YouTube, Google Play, proširenom stvarnosti (AR), a bit će ponuđena i Googleovim partnerima.

Što se korisnika tiče, dobit će povrat novca automatski, a ne moraju vraćati ni nikakav hardver. Ali, Stadia Pro pretplatnici neće dobiti povrat, što može razočarati. Zauzvrat, čak i ako im ističe pretplata, produžit će im se do gašenja usluge i imat će pristup svim igrama. No, s obzirom da je Stadia trgovina već sad zatvorena, nije moguće kupovati nove igre niti izvoditi transakcije unutar dostupnih igara.

Iako tužno, sve ovo se moglo očekivati još tijekom prošle godine, kad su krenuli osjetniji problemi. Naime, Stadia je pokrenuta 19. studenoga 2019. i kroz prvih godinu dana brojala je gotovo dva milijuna korisnika. Kroz prošlu godinu pristiglo ih je nekoliko stotina tisuća i u odnosu na milijune dolara koje je Google potrošio, sve skupa više nije bilo isplativo.

Uostalom, već s krajem 2021. Business Insider otkrio je da čelnici, među kojima je i Harrison, svega dvadesetak posto ukupnog fokusa usmjeravaju prema gaming segmentu. Dakle, u Googleu se već nakon usporavanja priljeva novih pretplatnika s krajem 2020. pripremao teren za ovako nešto. Sad je samo službeno...

Još iz kategorije

Najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj na tražilici Google u 2022. godini

Najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj na tražilici Google u 2022. godini

09.12.2022.

Na temelju pretraživanja tijekom 2022. godine, Google je objavio listu najtraženijih pojmova te donosi jedinstveni uvid u najpopularnije trendove. Invazija Rusije na Ukrajinu koja je započela u veljači 2022. izazvala je niz negativnih posljedica na globalnoj razini, a posebno je snažno utjecala na tržišta energije i hrane.

Amazon Prime Video preuzeo prvo mjesto od Netflixa

Amazon Prime Video preuzeo prvo mjesto od Netflixa

09.12.2022.

Parks Associates objavio je svoj ažurirani popis 10 najboljih američkih pretplatničkih over-the-top (OTT) video usluga, na temelju procijenjenog broja pretplatnika do rujna 2022. iz tvrtke OTT Video Market Tracke. Istraživačka tvrtka tako je analizirala tržište i pokazala da 83 posto širokopojasnih kućanstava ima barem jednu OTT uslugu, a 23 posto prihvaća devet ili više pretplata.

Microsoft i LinkedIn predstavili program za stjecanje digitalnih vještina kojim se planira obuhvatiti 10 milijuna ljudi

Microsoft i LinkedIn predstavili program za stjecanje digitalnih vještina kojim se planira obuhvatiti 10 milijuna ljudi

05.12.2022.

Microsoft i LinkedIn predstavili su sljedeće korake u programu Vještine za posao (Skills for Jobs), koji uključuju besplatan pristup do 350 novih tečajeva i šest novih certifikata za šest najtraženijih poslova (Career Essentials) u digitalnom gospodarstvu.