GeForce NOW je dosad najkonkretnija gaming cloud platforma

GeForce NOW je dosad najkonkretnija gaming cloud platforma

Foto: Antonio Jularić

Nvidia proteklih nekoliko godina radi na grafičkim karticama koje mogu streamati igre na internetu tako da efektivno prebacuju dio moći gaming računala na korisnikov nešto slabiji uređaj, koji pak može biti PC, MacBook, pametni telefon ili tablet.

I, napokon, kompanija je spremna "izbaciti" uslugu za svoj GeForce Now (GFN) u Sjevernoj Americi, a s vremenom će biti dostupna i diljem svijeta. Mjesečna pretplata košta pet američkih dolara, a prije no što korisnici to uplate, imaju mogućnost jedan sat isprobati što se točno nudi, bez da pritom moraju ostaviti podatke svojih kreditnih kartica.

Ideja nije nova, podsjeća na ono što je Googleova usluga Stadia već nudila, a nude Sonyjev PlayStation Now, Microsoftov xCloud... Nudila je i Nvidia kroz GeForce Now, ali u beta verziji kroz nekoliko godina. Čak ni tako dug period testiranja nije pomogao jer jedan pokušaj lansiranja loše je prošao prije pet godina pa je Nvidia odlučila još "malo" raditi na usluzi.

Vjerojatno je i bolje tako jer Nvidia ima drugačiji pristup od konkurencije. Naime, GFN nudi sve u cloudu, pa korisnik može svoje igre igrati bilo gdje, bilo kad čim se prijavi na svoj korisnički račun. Također, Nvidia nudi podršku za Steam, Epic Games Store, Battle.net i Uplay te ih pokreće u cloudu. Ukratko, sve je jednostavno, funkcionalno i na jednom mjestu, s bilo kojeg uređaja, bilo gdje u svijetu.

U redu, gotovo bilo kojeg uređaja, iPhone i iPad nemaju podršku, a nema ni informacija hoće li je ikad dobiti. Zato će Chromebook uređaji dobiti kroz WebRTC verziju i Nvidia obećava da će se to dogoditi prije kraja prvog kvartala ove godine. Samim time, možda i ostali internetski preglednici dobiju takve verzije pa Nvidia automatski proširi ponudu, što bi pomoglo iPhone i iPad korisnicima jer imali bi mogućnost prijava kroz WebRTC verziju GFN-a.

Na kraju, "kvake". Konkurencija možda ne nudi takvu jednostavnost pri prijavi s bilo kojeg uređaja, bilo gdje. No, nudi stabilnost, bolja grafička rješenja i bolje iskustvo igranja online. Zasad, GFN se ne isplati igrati kompetitivno jer previše "trza" i možete zaboraviti na uslugu ako nemate barem 50 Mbps brzine. Moguće je igrati i s manje, ali Nvidia preporučuje 50 Mbps, za što se dobije 1080p60 streaming. Primjerice, 4K ili 1080p120 još nisu u ponudi.

Ona druga "kvaka" je da Nvidia nema sklopljeno partnerstvo s velikanima kao Electronic Arts, Rockstar, Capcom, Konami, Remedy i Square Enix, što znači da njihove igre ne možete igrati kroz GFN. Samim time, teško da će neki širi interes postojati, posebno kad se zna za probleme sa samim streamingom. No, s vremenom bi sama ideja mogla proći jer Nvidia nudi nešto osvježavajuće.

Još iz kategorije

Iranski hakeri su hakirali VPN servere kako bi se infiltrirali u tvrtke diljem svijeta

Iranski hakeri su hakirali VPN servere kako bi se infiltrirali u tvrtke diljem svijeta

24.02.2020. komentiraj

Hakerski napadi na velike korporativne VPN servere ono su po čemu pamtimo prošlu godinu, no cijela priča dobiva jednu širu sliku jer istrage su pokazale da iza svega stoji Iran. Odnosno, hakeri iz te zemlje.

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

22.02.2020. komentiraj

Američki Dan zahvalnosti u davnoj je prošlosti bilo vrijeme kad su ljudi izražavali zahvalnost onime što imaju, ali u današnje je to ipak vrijeme kad se izražava želja za onime što bi voljeli imati. Zato trgovine bilježe rast prihoda iz godine u godinu, a samo u ovoj rekordi su potpuno porušeni, prvenstveno kad se radi i o online kupovini.

Zacrtavanje puta prema naprijed u regulaciji online sadržaja

Zacrtavanje puta prema naprijed u regulaciji online sadržaja

21.02.2020. komentiraj

Tijekom proteklog desetljeća internet je jačao gospodarstva, ponovno spajao obitelji, prikupljao novac u humanitarne svrhe i pomagao u ostvarenju političkih promjena. Međutim, također je olakšao dijeljenje štetnog sadržaja poput govora mržnje i terorističke propagande.