Francuzi i Twitter „čiste“ od tuđica

Francuzi i Twitter „čiste“ od tuđica

Poznato je da Francuzi i Englezi ne gaje naklonost prema međusobnim jezicima, a najnoviji primjer pokazuje da to povijesno suparništvo uspješno opstaje i u današnjem visokotehnološkom dobu. Naime, Francuska komisija za terminologiju i neologizme (Commission Générale de Terminologie et de Néologie)je u službenim dopisima zabranila korištenje termina hashtag koji se koristi na društvenoj mreži Twitter, a označava ključne riječi i reference kojima prethodi znak „ljestvi“ – # (eng. hash). Novi termin koji će se koristiti glasi mot-dièse, a doslovno znači „oštra riječ“. Iako je korištenje znaka ljestvi na mreži Twitter populariziralo simbol i termin hash, on svoje porijeklo vuče od prvih tekstualnih servisa za komunikaciju i razmjenu instant poruka, Internet Relay Chat sustava (ili kraće IRC-a), a na kojem se znakom „#“ označavala tema pojedinog razgovornog kanala.

Francuski korisnici servisa Twitter nisu pretjerano sretni ovom odredbom te se uskoro pojavio čitav pregršt poruka koje ismijavaju novi termin. Pokušaj komisije da iz široke upotrebe izbaci englesku, odnosno stranu riječ, u stvari nije uopće neobičan. Naime, Francuska već dugo vremena agresivno „čisti“ francuski jezik od neželjenih tuđica, među kojima zbog raširene upotrebe prednjače engleske riječi. Temeljni razlog ovakvom policijskom pristupu opravdavaju francuski jezični puritanci, a koji tvrde da strane riječi i termini „imaju potencijalno negativan učinak na tvorbu riječi, fonetiku i gramatiku francuskog jezika“.

Zanimljiva je i činjenica da ovakvo čišćenje nije presedan, odnosno izolirani slučaj. Naime sredinom siječnja Francuski sud je izdao nalog kojim Twitter mora identificirati autore rasističkih, homofobnih i protu-semitskih termina poput  #UnBonJuif (dobar Židov), #SiMonFilsEstGay (ako je moj sin homoseksualac) i #SiMaFilleRamèneUnNoir (ako moja kći kući dovede crnca). Twitter navedenu identifikaciju mora osigurati u sklopu infrastrukture koja se nalazi u Francuskoj.

Još iz kategorije

Zaba uvodi m-novčanik za korisnike Maestro i Mastercard kartica

Zaba uvodi m-novčanik za korisnike Maestro i Mastercard kartica

15.02.2019. komentiraj

Uslugu m-novčanik, koja omogućava jednostavna plaćanja pametnim telefonom, odsad mogu koristiti korisnici svih Maestro i Mastercard kartica Zagrebačke banke. Zaba je uvela novu dodatnu uslugu unutar m-zabe te tako omogućila potpunu digitalizaciju kartica i plaćanje mobitelom za korisnike Android uređaja. Sada se u restoran, kupnju ili u večernji izlazak možete uputiti bez novčanika, samo s mobitelom u kojem imate aplikaciju m-zaba.

Nativni (prirodni) oglasi donose najbolju zaradu od weba

Nativni (prirodni) oglasi donose najbolju zaradu od weba

15.02.2019. komentiraj

Digitalni svijet pruža brojne mogućnosti za online zaradu. Lepo je raditi od kuće u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima. Najbolje je kada imate web sajt preko kojeg dobijate prihode. Ako se dosta trudite oko njegovog izgleda i sadržaja, šteta bi bila da ne zaradite. Posao oko sajta je često zahtevan, zaslužujete zbog toga nagradu. Možete već od sutra dobro zarađivati od klikova na reklame.

Otkriven sigurnosni propust u popularnom pluginu za WordPress kojeg koristi 40 tisuća stranica

Otkriven sigurnosni propust u popularnom pluginu za WordPress kojeg koristi 40 tisuća stranica

14.02.2019. komentiraj

Vlasnici WordPress stranica koji koriste Simple Social Buttons plugin za podršku dijeljenja sadržaja putem društvenih mreža trebali bi preuzeti najnoviju nadopunu kako bi anulirali mogući sigurnosni propust. Ukoliko to ne naprave, u opasnosti su da im netko neželjen upravlja stranicama, a tko zna i čime sve još...