Francuzi i Twitter „čiste“ od tuđica

Francuzi i Twitter „čiste“ od tuđica

Poznato je da Francuzi i Englezi ne gaje naklonost prema međusobnim jezicima, a najnoviji primjer pokazuje da to povijesno suparništvo uspješno opstaje i u današnjem visokotehnološkom dobu. Naime, Francuska komisija za terminologiju i neologizme (Commission Générale de Terminologie et de Néologie)je u službenim dopisima zabranila korištenje termina hashtag koji se koristi na društvenoj mreži Twitter, a označava ključne riječi i reference kojima prethodi znak „ljestvi“ – # (eng. hash). Novi termin koji će se koristiti glasi mot-dièse, a doslovno znači „oštra riječ“. Iako je korištenje znaka ljestvi na mreži Twitter populariziralo simbol i termin hash, on svoje porijeklo vuče od prvih tekstualnih servisa za komunikaciju i razmjenu instant poruka, Internet Relay Chat sustava (ili kraće IRC-a), a na kojem se znakom „#“ označavala tema pojedinog razgovornog kanala.

Francuski korisnici servisa Twitter nisu pretjerano sretni ovom odredbom te se uskoro pojavio čitav pregršt poruka koje ismijavaju novi termin. Pokušaj komisije da iz široke upotrebe izbaci englesku, odnosno stranu riječ, u stvari nije uopće neobičan. Naime, Francuska već dugo vremena agresivno „čisti“ francuski jezik od neželjenih tuđica, među kojima zbog raširene upotrebe prednjače engleske riječi. Temeljni razlog ovakvom policijskom pristupu opravdavaju francuski jezični puritanci, a koji tvrde da strane riječi i termini „imaju potencijalno negativan učinak na tvorbu riječi, fonetiku i gramatiku francuskog jezika“.

Zanimljiva je i činjenica da ovakvo čišćenje nije presedan, odnosno izolirani slučaj. Naime sredinom siječnja Francuski sud je izdao nalog kojim Twitter mora identificirati autore rasističkih, homofobnih i protu-semitskih termina poput  #UnBonJuif (dobar Židov), #SiMonFilsEstGay (ako je moj sin homoseksualac) i #SiMaFilleRamèneUnNoir (ako moja kći kući dovede crnca). Twitter navedenu identifikaciju mora osigurati u sklopu infrastrukture koja se nalazi u Francuskoj.

Još iz kategorije

Više od 3,5 milijuna eura za dva projekta jačanja europske cyber sigurnosti

Više od 3,5 milijuna eura za dva projekta jačanja europske cyber sigurnosti

16.01.2020. komentiraj

Europska komisija pokrenula je dva projekta za izgradnju kapaciteta za cyber sigurnost i jačanje suradnje u vezi s  cyber prijetnjama i incidentima u EU-u. Riječ je o javnoj nabavi, u okviru programa za cyber sigurnost Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), koji je dodijeljen nakon otvorenih poziva na podnošenje ponuda. Suradnja među europskim timovima za odgovor na računalne sigurnosne incidente (CSIRT) postala je ključna u strategijama za cyber sigurnost u Europi.

Internet trgovine često koriste metode zavaravanja korisnika kako bi ih navukli na kupovinu

Internet trgovine često koriste metode zavaravanja korisnika kako bi ih navukli na kupovinu

16.01.2020. komentiraj

Opširna akademska studija provedena praćenjem više od 53 tisuće stranica raznih proizvoda na više od 11 tisuća online trgovina razotkrila je negativnu praksu zavaravanja (eng., dark patterns) korisnika kako bi kupili određeni proizvod.

Google u EU počinje nuditi korisnicima izbor predefinirane tražilice

Google u EU počinje nuditi korisnicima izbor predefinirane tražilice

15.01.2020. komentiraj

Google je za područje Europske unije već najavljivao da će korisnicima pri postavljanju Android operativnog sustava na nove ili postojeće uređaje nuditi alternative po pitanju pretrage i internetskih preglednika.