VRIJEME PROMJENA

SAD vraća neutralnost mreže

Propise su odobrila tri od pet povjerenika i zabranjuju pružateljima usluga blokiranje ili gušenje širokopojasnog prometa ili stvaranje brzih traka za igranje.

SAD vraća neutralnost mreže
Depositphotos

Američka federalna komisija za komunikacije (FCC) izglasala je vraćanje kontroverznih pravila o neutralnosti interneta. Pravila su ukinuta 2017. za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Odluka bi mogla dovesti FCC u sukob s pružateljima širokopojasnih usluga.

Propise su odobrila tri od pet povjerenika i zabranjuju pružateljima usluga blokiranje ili gušenje širokopojasnog prometa ili stvaranje brzih traka za igranje. Kao i izvorna pravila, Zakon o spektru i nacionalnoj sigurnosti iz 2024. reklasificira širokopojasnu vezu kao telekomunikacijsku uslugu prema Naslovu II Zakona o komunikacijama iz 1996., koji FCC-u daje regulatorni nadzor nad davateljima internetskih usluga. Agencija je prethodno izjavila da će ažurirana pravila spriječiti pružatelje širokopojasnih usluga da prodaju podatke o lokaciji potrošača i druge osjetljive informacije.

"Današnje glasovanje također jasno pokazuje da će Komisija provoditi svoje ovlasti nad širokopojasnim internetom na usko prilagođen način, bez regulacije cijena, tarifiranja ili razdvajanja, kako bi potaknula kontinuirane inovacije i ulaganja", naveo je FCC. Sada ima ovlasti nadjačati državne ili lokalne politike koje su u sukobu s pravilima. "Potreban nam je širokopojasni pristup 100 posto nas, i trebamo ga brz, otvoren i pošten", izjavila je predsjednica FCC-a Jessica Rosenworcel, članica Demokratske stranke koju je imenovao predsjednik Joe Biden.

Povjerenik Republikanske stranke Brendan Carr glasovao je protiv pravila i izjavio je da je širokopojasni internet napredovao u odsutnosti vladine regulative zapovijedanja i kontrole iz 1930-ih. "FCC nije identificirao nikakav nedostatak u nacionalnoj sigurnosti", istaknuo je. Operateri i industrijska udruženja oštro su se usprotivili ponovnom uspostavljanju neutralnosti mreže. Pravila su primijenjena 2015. za vrijeme mandata predsjednika Baracka Obame.