TEHNOLOGIJA I PROIZVODNJA

Lenovo pojačava napore u pogledu održivosti u Mađarskoj

Proizvodni pogon u Budimpešti izgrađen je od temelja imajući na umu održivost, a novi solarni paneli dovode ukupni kapacitet solarne energije na licu mjesta do 3 megavata (MW)

Lenovo pojačava napore u pogledu održivosti u Mađarskoj
Depositphotos

Lenovo je predstavio nove solarne panele u svom vlastitom proizvodnom pogonu u Budimpešti, u Mađarskoj. Tvrtkin najnoviji globalni inovacijski centar, predstavljen u listopadu 2023. sada ima kapacitet za korisnike da testiraju radna opterećenja HPC-a na 100 posto solarnoj energiji.

Proizvodni pogon u Budimpešti izgrađen je od temelja imajući na umu održivost, a novi solarni paneli dovode ukupni kapacitet solarne energije na licu mjesta do 3 megavata (MW). Dovršena instalacija, koja sada broji ukupno 5072 solarna panela u dvije zgrade, dio je ambicioznog globalnog plana za smanjenje emisija Scope 2 tvrtke Lenovo širenjem korištenja solarne energije u cijelom svijetu, sa 17 MW solarne električne energije koja trenutno radi, a Lenovo istražuje dodatne mogućnosti za solarnu energiju instalacije u Brazilu, Meksiku i Kini.

“Uz fokus na napore u pogledu održivosti kao istaknuti dio procesa donošenja odluka izvršnog paketa, vidimo da kupci čine značajne promjene u svom kupovnom ponašanju prema održivosti. Od našeg opskrbnog lanca do naših usluga, kupcima nudimo značajnu podršku kada je u pitanju pomoć u postizanju njihovih ciljeva održivosti. Europski kupci sada mogu testirati HPC proof of concepts u našem centru za inovacije koji se može koristiti 100% obnovljivom energijom. Njihovi sustavi tada mogu biti proizvedeni u održivijoj tvornici i isporučeni unutar regije koristeći održivije načine transporta i usluge pakiranja u rasutom stanju, što zajedno pomaže u smanjenju teretnih kilometara i emisija.” rekao je Stefan Brechling Larsen, Global Sustainability Services Engagement Leader u Lenovo.

Također u Mađarskoj nalazi se Lenovo Value Recovery Service European pogon gdje se oprema tvrtke vraća, obnavlja i ponovno certificira kao usluga održivosti za podršku kružnijem gospodarstvu koje pomaže u smanjenju e-otpada i omogućuje kupnju poslovnog hardvera na pristupačna cijena. Objekt u Budimpešti implementirao je mnoge mjere održivosti uključujući pojačanu izolaciju grijanja, dodavanje novih senzora za osvjetljenje i ponovno korištenje topline iz zračnih kompresora. Toplina iz proizvodne kuće koristi se za održavanje topline proizvodnog prostora, dok se zimi hladni vanjski zrak koristi za hlađenje, čime se smanjuju troškovi energije.

Fizička proizvodnja Lenovo rješenja obavlja se patentiranim postupkom lemljenja pri niskim temperaturama (LTS) koji je Lenovo razvio 2017. Uz LTS, toplina lemljenja primjenjuje se na maksimalnim temperaturama od 180 stupnjeva Celzijusa, što je smanjenje od 70 stupnjeva od prethodne metode što rezultira smanjenim emisijama ugljika tijekom proizvodnje. Osim procesa, Lenovo također pomaže ublažiti utjecaj svojih zaposlenika na okoliš nudeći tvorničkim radnicima besplatan prijevoz autobusom unutar lokalnog područja kako bi se smanjio broj automobila koji voze do i od objekta.

“Od prvog dana neumorno smo radili na jačanju održivosti cijele lokacije u Budimpešti. Dodavanje povećanog kapaciteta solarne proizvodnje bio je projekt koji je u tijeku i uzbudljiv je trenutak da sada imamo mogućnost pokretanja našeg Globalnog centra za inovacije na 100% solarnu energiju,” rekao je Szabolcs Zolyomi, GSC (Global Supply Chain) Factory Site Leader u Lenovo.

“Novi solarni paneli pomiču nas prema našem cilju od 4 MW solarnog kapaciteta na lokaciji. Budući da se nalazimo u Europi, s mogućnošću smanjenja teretnih milja i ovim dodatnim kapacitetom solarne energije, podupiremo ciljeve održivosti Lenova na vrlo opipljiv način“, pojašnjava Zolyomi.