VAŽNA ODLUKA

Europska komisija određuje Apple iPadOS kao „čuvara vrata“ prema DMA

Istraga je otkrila da Apple predstavlja značajke vratara s iPadOS-om, jer je broj Appleovih poslovnih korisnika premašio kvantitativni prag jedanaest puta, dok je broj krajnjih korisnika bio blizu praga i predviđa se da će porasti u bliskoj budućnosti.

Europska komisija određuje Apple iPadOS kao „čuvara vrata“ prema DMA
Depositphotos

Europska komisija odredila je Apple i njegov iPadOS, operativni sustav za tablete, kao vratara (gate keeper) prema Zakonu o digitalnim tržištima. Apple sada ima šest mjeseci da osigura potpunu usklađenost iPadOS-a s DMA obvezama.

Dana 5. rujna 2023. Europska komisija odredila je Apple kao vratara za svoj operativni sustav iOS, preglednik Safari i App Store. Istog je dana Komisija otvorila tržišnu istragu kako bi procijenila predstavlja li Appleov iPadOS, unatoč tome što ne zadovoljava kvantitativne pragove utvrđene u DMA-u, važan pristupnik za poslovne korisnike da dođu do krajnjih korisnika i stoga bi ga trebalo označiti kao vratara.

Istraga je otkrila da Apple predstavlja značajke vratara s iPadOS-om, jer je broj Appleovih poslovnih korisnika premašio kvantitativni prag jedanaest puta, dok je broj krajnjih korisnika bio blizu praga i predviđa se da će porasti u bliskoj budućnosti. Također, EK je otkrila da su krajnji korisnici zaključani u iPadOS. Apple koristi svoj veliki ekosustav kako bi odvratio krajnje korisnike od prelaska na druge operativne sustave za tablete. Poslovni korisnici također su vezani za iPadOS zbog njegove velike i komercijalno atraktivne baze korisnika i njegove važnosti za određene slučajeve upotrebe, kao što su aplikacije za igranje.

Na temelju nalaza istrage, Europska komisija je zaključila da iPadOS predstavlja važan prolaz za poslovne korisnike da dopru do krajnjih korisnika te da Apple uživa ukorijenjenu i trajnu poziciju za iPadOS. Apple sada ima šest mjeseci da osigura potpunu usklađenost s DMA obvezama koje se primjenjuju na iPadOS.

„Zakon o digitalnim tržištima dinamičan je alat koji nam omogućuje da se uhvatimo u koštac sa stvarnošću digitalnih tržišta. Danas smo Appleov iPadOS uključili u okvir DMA obveza. Naše istraživanje tržišta pokazalo je da unatoč nedostizanju pragova, iPadOS predstavlja važan pristupnik na koji se mnoge tvrtke oslanjaju kako bi došle do svojih kupaca. Današnja odluka osigurat će očuvanje pravednosti i konkurentnosti i na ovoj platformi, uz 22 druge usluge koje smo odredili prošlog rujna. Apple ima šest mjeseci da iPadOS uskladi s DMA-om,“ izjavila je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica EK zadužena za politiku tržišnog natjecanja.