Farmville u stvarnom životu kroz inovativni projekt Gruntek koji omogućava spoj tehnologije i poljoprivrede

Farmville u stvarnom životu kroz inovativni projekt Gruntek koji omogućava spoj tehnologije i poljoprivrede

U Zagrebu je pokrenut projekt Gruntek koji korisnicima pruža digitalno rješenje uzgoja organskog domaćeg povrća u svega nekoliko klikova. Inovativan primjer smart farminga i iskorak prema digitalizaciji poljoprivrede primjer je suradnje poduzetništva i lokalne poljoprivredne zadruge.

Za razliku od nekoć popularne igre Farmville, vrtovi Grunteka su stvarno iskustvo digitalnog svijeta i nalaze se sat vremena vožnje od Zagreba, u okolici Čazme. Na web stranici www.mojgruntek.hr korisnici osmišljavaju svoj vrt: za pojedinačne gredice odabiru eko povrće dostupno za sadnju, uz informacije o vremenu berbe i očekivanoj količini uroda. Tijekom mjeseci rasta, objavljuju se informacije o napretku vrta i o očekivanom vremenu berbe. Povrće može biti dostavljeno ili ga vlasnici vrtova mogu doći sami ubrati na Gruntek. Web stranica ujedno je i aplikacija putem koje će korisnici osim pregledavanja sadržaja, moći pratiti i razvoj svog vrta uz foto i video zapise.

O pripremi vrta, sadnji i ekološkom uzgoju brine tim iskusnih poljoprivrednika – „gruntovčana“ pod vodstvom Vjekoslava Budaneca, predsjednika Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

Iza Grunteka stoji tvrtka Yachtmaster Group koja iza sebe ima desetogodišnje iskustvo u razvoju digitalnih platformi i organiziranja međunarodnih sajmova za yacht-charter industriju.

„Gruntek je aplikacija. Ali Gruntek je i zeleni, ekološki, fizički vrt. Projekt je namijenjen Zagrepčanima: građani našega grada zavrijedili su imati grunt. Barem mali gruntek od 40 kvadrata. Iako malen, treba napomenuti da će tih 40 kvadrata povrtnjaka prosječno proizvesti oko 140 kg povrća, raspoređenih kroz 8 mjeseci sezone.“, istaknuo je direktor Tino Prosenik.

Projekt Gruntek primjer je iskustva koji podsjeća na prednosti digitalizacije u područjima poput poljoprivrede koja često nisu dio online svijeta, zaključuje Prosenik.

Još iz kategorije

Najviše otkupnine za ransomware plaćaju Japan i Nizozemska

Najviše otkupnine za ransomware plaćaju Japan i Nizozemska

26.06.2022.

Kibernetički kriminalci iznimno su skloni korištenju ransomware metoda napada na žrtve jer ukoliko su uspješne, mogu jako unosno naplatiti vraćanje podataka. Jer, poanta ovog napada jest oteti važne informacije vlasniku uređaja, kriptirati ih i ponuditi natrag uz određenu otkupninu.

Najpopularnije kriptoaplikacije u Europi su KuCoin i MetaMask

Najpopularnije kriptoaplikacije u Europi su KuCoin i MetaMask

25.06.2022.

Tržište kriptovaluta raste konstantno proteklih nekoliko godina, bez obzira što njihova pojedinačna vrijednost ponekad pada. Posebno se to moglo vidjeti na situaciji u Europi tijekom prošle godine, ali i prvog kvartala ove godine, što je omogućilo velik napredak dvjema specijaliziranim aplikacijama - KuCoin i MetaMask.

54 posto uspješnih phishing napada završi krađom podataka klijenata

54 posto uspješnih phishing napada završi krađom podataka klijenata

24.06.2022.

Nisu svi kibernetički napadi uspješni, ali oni koji jesu, ostavljaju iza sebe katastrofalne posljedice, kako za organizaciju, tako i za njene klijente. A jedna od takvih metoda napada s razornim posljedicama svakako je phishing.