Facebook bi se mogao naći na sudu zbog nove aplikacije Paper

Facebook bi se mogao naći na sudu zbog nove aplikacije Paper
Facebook

Facebook se lansiranjem Paper servisa upustio u opasnu igru s kompanijom FiftyThree, koja se bavi razvojem aplikacija. Ova mala kompanije nije toliko zabrinuta oko spora s Facebookom, već se boje da će ova društvena mreža pregaziti njihovu dvije godine staru aplikaciju Paper, koja nosi isti naziv kao i nedavno lansiran Facebookov servis.

Paper aplikacija kompanije FiftyThree korisnicima nudi mobilnu bilježnicu u kojoj uz pomoć digitalne olovke mogu skicirati, pisati i crtati, te je 2012. godine proglašena iPad aplikacijom godine. Facebook je svoju Paper aplikaciju u međuvremenu lansirao i za iPhone uređaje, a prvo predstavljanje nove aplikacije stiglo je uoči desete godišnjice Facebook društvene mreže.

Gledajući veličinu publike i prepoznavanje imena, Facebook Paper aplikacija ima potencijala da po ovim stavkama istisne Paper aplikaciju koju je razvila kompanija FiftyThree. No da tako mala kompanije nije nimalo bezopasna, pokazuje i njihov zahtjev poslan sudu javnog mijenja u kojem traže da Facebook promijeni ime svoje aplikacije.

Suosnivač i izvršni direktor kompanije FiftyThree Georg Petschnigg smatra da bi Facebook trebao prestati s korištenjem njihovog brenda, te je naglasio da je ime „Paper“ zaštićeno u SAD-u i drugim zemljama. Kompanija FiftyThree, koja je prikupila oko 15 milijuna dolara investicija, još uvijek se nije odlučila na poduzimanje pravnih radnji.

Iako je Petschnigg od Facebooka zatražio da promijeni ime aplikacije, društvena mreža je nastavila sa svojim planom lansiranja Paper aplikacije, te se čini da Facebook baš i nema namjeru mijenjati ime svoje aplikacije.