NAPOKON DOGOVOR

EU postigla privremeni sporazum o novčaniku za digitalni identitet

EU postigla privremeni sporazum o novčaniku za digitalni identitet
Depositphotos

Europski parlament i Vijeće EU-a postigli su privremeni politički dogovor o ključnim elementima prijedloga pravnog okvira za europski digitalni identitet. Središnji element ovog okvira je osobni digitalni novčanik u obliku sigurne i praktične mobilne aplikacije. To će svim građanima EU-a, stanovnicima i tvrtkama omogućiti pouzdan pristup javnim i privatnim internetskim uslugama diljem Europe.

EU Digital Identity Wallet trebao bi revolucionirati digitalnu identifikaciju dajući Europljanima kontrolu nad svojim osobnim podacima uz punu pogodnost mobilnih aplikacija. Moći će koristiti internetske usluge i pružiti vjerodajnice za identitet uz potpunu kontrolu svojih osobnih podataka. Europska komisija već ulaže 46 milijuna eura iz Programa za digitalnu Europu u četiri velika pilot projekta, kako bi se testirao novčanik digitalnog identiteta EU-a u nizu slučajeva svakodnevne upotrebe, uključujući mobilnu vozačku dozvolu, e-zdravlje, plaćanja te obrazovanje i profesionalne kvalifikacije. Piloti su započeli 1. travnja 2023. i pridonijet će poboljšanju tehničkih specifikacija novčanika.

Kako bi se osiguralo da će države članice biti spremne pružiti Europski novčanik za digitalni identitet do roka određenog Uredbom, Europska komisija radi s državama članicama na Alatima tehničkih aspekata za izradu prototipa aplikacije European Digital Identity Wallet. Prva verzija Toolboxa objavljena je na GitHubu u veljači 2023. i nastavit će se ažurirati. Zahtjevi i specifikacije Alatne kutije bit će obavezni nakon dovršetka zakonodavnog procesa o okviru europskog digitalnog identiteta.

Potreban je daljnji tehnički rad kako bi se dovršio pravni tekst u skladu s privremenim političkim dogovorom. Nakon toga podliježe formalnom odobrenju Europskog parlamenta i Vijeća. Nakon što bude usvojen, okvir europskog digitalnog identiteta stupit će na snagu 20. dana nakon objave u Službenom listu.