E-mail je i dalje najpupularniji način napada na internetu

E-mail je i dalje najpupularniji način napada na internetu

Foto: DepositPhotos

Elektronička pošta i dalje je najpopularniji način napada na internetu, pokazalo je izvješće Mimecasta, kroz koje se obuhvatilo 1025 IT stručnjaka, ali i više od milijardu e-mail poruka dnevno. Dakle, uzorak je više nego solidan za pružiti realnu sliku situacije.

Čak 51 posto tih e-mail poruka doživjelo je ransomware napad tijekom posljednjih 12 mjeseci, 31 posto pak je iskusilo gubitak podataka zbog nedovoljne zaštite, 60 posto iskusilo je prevare u kojima bi se napadač pravio da je netko tko nije, 82 posto iskusilo zastoj u radu zbog napada, 77 posto zbog doživjelo je napade zbog preslabih lozinki, 58 posto uvidjelo je povećanje phishing napada i 60 posto napadnuto je od strane zaraženog kolege, koji nije znao da je zaražen.

Sve te brojke govore bolje nego išta drugo koliko su e-mail sustavi nesigurni, ako se ne brine o njima. Jer, najčešće je problem kod njih u tome što ovise najviše o ljudskoj greški, a ona je uistinu konstantno prisutna. Posebno u ova vremena pandemije koronavirusa, kad je na stotine milijuna zaposlenika diljem svijeta radilo na daljinu.

Samim time, potreba za korištenjem e-mail poruka bila je izraženija nego ikad prije, ali nije samo to problem, već i činjenica što su zaposlenici često koristili svoje privatne mreže, a one su bitno ranjivije no korporativne. Dakle, one organizacije koje nisu ulagale u VPN ili općenito sigurnost, bile su lake mete.

Hakeri su to itekako iskoristili, povećali broj napada, povećali broj uspješnih napada te potvrdili da e-mail nakon toliko desetljeća i dalje jest najprobojniji dio sustava. Najlakše mu se pristupi, najlakše se plasira napad i zbog tolikog broja raznih pokušaja napada, podosta ih uspije.

Poanta cijele priče jest - ulagati u sigurnost! I, naravno, edukaciju zaposlenika kako ne bi nasjedali na jeftine trikove...

Još iz kategorije

Uber širi Connect uslugu dostave paketa na tri nova grada na obali i to Dubrovnik, Rijeku i Zadar

Uber širi Connect uslugu dostave paketa na tri nova grada na obali i to Dubrovnik, Rijeku i Zadar

03.08.2020. komentiraj

Mjesec dana nakon što je Uber korisnicima u Splitu i Zagrebu predstavio uslugu dostave paketa, pozitivne reakcije korisnika i velika potražnja za dostavom kompaniju su motivirale da uslugu proširi na tri nova grada na obali. Uber Connect tako je od danas dostupan u Dubrovniku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu. Riječ je o pristupačnoj usluzi dostave pošiljki težine do 20 kg isti dan, a koju je moguće naručiti izravno kroz Uber aplikaciju. Kroz Uber Connect mogu se slati paketi koji stanu u prtljažnik srednje velikog automobila, do vrijednosti 750 kuna.

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

03.08.2020. komentiraj

Posljednjih mjeseci zbog koronavirusa zabilježen je pad prodaje parkirališnih karata, ali povratkom u novo normalno te zahvaljujući dolasku stranih turista, u srpnju i kolovozu u Hrvatskoj je zabilježen znatan oporavka ovog sektora. Točnije, trenutno najpopularnija hrvatska aplikacija za parkiranje PayDo obara rekorde te u se u ovom trenutku približava brojci od 200.000 korisnika, aktivna je u 77 hrvatskih gradova, u potpunosti besplatna te s nacionalnom pokrivenosti jamči dostupnost usluge na gotovo svakom koraku.

Koliko su sigurni internet preglednici?

Koliko su sigurni internet preglednici?

29.07.2020. komentiraj

Internetski preglednici često se na tržištu pokušavaju izdvojiti po brzini, utrošku energije i dodacima koje nude korisnicima, ali iznimno bitna stavka svakako je i sigurnost. Kako bi imali bolji uvid u to koliko su browseri sigurni, pobrinuo se kroz istraživanje NSS Labs.