E-mail je i dalje najpupularniji način napada na internetu

E-mail je i dalje najpupularniji način napada na internetu

Foto: DepositPhotos

Elektronička pošta i dalje je najpopularniji način napada na internetu, pokazalo je izvješće Mimecasta, kroz koje se obuhvatilo 1025 IT stručnjaka, ali i više od milijardu e-mail poruka dnevno. Dakle, uzorak je više nego solidan za pružiti realnu sliku situacije.

Čak 51 posto tih e-mail poruka doživjelo je ransomware napad tijekom posljednjih 12 mjeseci, 31 posto pak je iskusilo gubitak podataka zbog nedovoljne zaštite, 60 posto iskusilo je prevare u kojima bi se napadač pravio da je netko tko nije, 82 posto iskusilo zastoj u radu zbog napada, 77 posto zbog doživjelo je napade zbog preslabih lozinki, 58 posto uvidjelo je povećanje phishing napada i 60 posto napadnuto je od strane zaraženog kolege, koji nije znao da je zaražen.

Sve te brojke govore bolje nego išta drugo koliko su e-mail sustavi nesigurni, ako se ne brine o njima. Jer, najčešće je problem kod njih u tome što ovise najviše o ljudskoj greški, a ona je uistinu konstantno prisutna. Posebno u ova vremena pandemije koronavirusa, kad je na stotine milijuna zaposlenika diljem svijeta radilo na daljinu.

Samim time, potreba za korištenjem e-mail poruka bila je izraženija nego ikad prije, ali nije samo to problem, već i činjenica što su zaposlenici često koristili svoje privatne mreže, a one su bitno ranjivije no korporativne. Dakle, one organizacije koje nisu ulagale u VPN ili općenito sigurnost, bile su lake mete.

Hakeri su to itekako iskoristili, povećali broj napada, povećali broj uspješnih napada te potvrdili da e-mail nakon toliko desetljeća i dalje jest najprobojniji dio sustava. Najlakše mu se pristupi, najlakše se plasira napad i zbog tolikog broja raznih pokušaja napada, podosta ih uspije.

Poanta cijele priče jest - ulagati u sigurnost! I, naravno, edukaciju zaposlenika kako ne bi nasjedali na jeftine trikove...

Još iz kategorije

Počela je online nastava uz CARNET-ove e-Škole digitalne sadržaje

Počela je online nastava uz CARNET-ove e-Škole digitalne sadržaje

20.01.2021. komentiraj

Da neki predmeti poput fizike i matematike ne moraju uvijek biti teški i nerazumljivi dokazuju e-Škole digitalni sadržaji. Izrađeni su kako bi učenicima i nastavnicima olakšali učenje i poučavanje te ga učinili zanimljivijim i kreativnijim.

Aplikacije za društvene mreže najpopularnije među Hrvatima, sve više ih kupuje online

Aplikacije za društvene mreže najpopularnije među Hrvatima, sve više ih kupuje online

18.01.2021. komentiraj

Hrvati svoje pametne telefone najviše upotrebljavaju za slanje poruka i pretraživanje interneta, dok 67,4 % njih koristi aplikacije za online kupovinu. Rezultati su to istraživanja koje je Huawei proveo na uzorku od preko 800 ispitanika iz cijele zemlje. Internetsko bankarstvo koristi tri četvrtine ispitanika, dok aplikacije za dating i klađenje koristi gotovo svaki deseti ispitanik.

Viber oštro protiv WhatsAppa nakon promjena politika privatnosti

Viber oštro protiv WhatsAppa nakon promjena politika privatnosti

18.01.2021. komentiraj

Viber je izrazio svoje ogorčenje najnovijom verzijom WhatsAppove politike privatnosti. Iako su korisnici WhatsAppa dosad imali pravo izbora i aplikaciji mogli zabraniti dijeljenje njihovog broja mobitela s Facebookom, to će ubuduće biti obavezno. Korisnici moraju pristati na nove uvjete u roku od 30 dana ili više neće moći koristiti svoje račune.