Developeri sada češće postavljaju pitanja o Pythonu nego JavaScriptu

Developeri sada češće postavljaju pitanja o Pythonu nego JavaScriptu

Foto: DepositPhotos

Programski jezik Python proteklih godina bilježi sve veći uspjeh, a sad je stigla situacija u kojoj developeri češće postavljaju upite vezane uz njega nego JavaScript, navodi Stack Overflow.

Naravno, nije riječ o općenitoj situaciji već 2019. godini. Ali, uskoro bi Python mogao imati i općenito najviše upita jer mu je brojka trenutno na oko 1,5 milijuna kad se radi o Stack Overflowu koji postoji od 2008., dok JavaScript bilježi 1,76 milijuna upita. Tek su potom za oko milijun puta upita manje na trećem i nižim mjestima C++, SQL, Objective-C, R, Swift i Ruby...

Napredak na području strojnog učenja utjecao je na popularnost 29 godina starog programskog jezika Pythona, za koji se sve češće odlučuju programeri pri radu. To je stiglo do te mjere da se 34 godine stari C++ našao na četvrtom mjestu Tiobe rankinga još u rujnu prošle godine, što se donedavno nije činilo toliko izglednim. Dakle, Python je ostao na trećem mjestu i to zbog promjene na bolje od 3,62 posto, najbolje od kompletne konkurencije. Ali, developeri moraju znati kako prilagoditi projekte koje su napravili jer 1. siječnja 2020. stiže Python 3 i potrebna je tranzicija prema njemu jer samo ona će dobivati besplatnu podršku.

Inače, Python ima jednostavnu sintakstu, iznimno je čitljiv i samim time početnicima idealan. Nastao je 1989. i iza njega stoji Nizozemac Guido van Rossum, ali se prvotno pojavio 1990. i počeo koristiti 1991., u masovnoj je uporabi od 1994. godine. Ovaj programski jezik može gotovo sve i to su mu glavne prednosti, kao i kod JavaScript, uostalom.

S njime se radi na web aplikacijama, korisničkim sučeljima, analizi podataka, statistici... Ukratko, sve ono što danas jest od iznimne koristi, na ponajbolji način izvodi ovaj programski jezik i u tome se krije njegova popularnost. Ali, strojno učenje i njegovo širenj ipak daju dodatni impuls Pythonu, što se jasno vidi.

Još iz kategorije

Digitalno lice jednako važno kao i ono stvarno

Digitalno lice jednako važno kao i ono stvarno

19.07.2019. komentiraj

U DermaMedu znaju da dobro dizajnirana web stranica i prisutnost na društvenim mrežama predstavljaju „digitalno lice“ tvrtke te da ponekad mogu biti presudni u odlučivanju korisnika čije će usluge koristiti. „Prvi dojam iznimno je važan, a naša poslovna web stranica mnogima je upravo to – prvo upoznavanje s DermaMedom. Nova stranica bit će optimizirana za rad na različitim uređajima i omogućit će nam kvalitetniju interakciju s klijentima. Uz više informacija i niz dodatnih funkcija prilagođenih krajnjem korisniku, vjerujem da će pozitivno doprinijeti našoj konkurentnosti“ smatra dr. med. Anđela Prolić, osnivačica centra.

GoogleBot će od 1. rujna ignorirati Robots.txt direktive

GoogleBot će od 1. rujna ignorirati Robots.txt direktive

19.07.2019. komentiraj

Google je i službeno objavio da GoogleBot više neće slušati direktive koje mu zadaje Rrobots.txt po pitanju indeksiranja web stranica. Konkretnije, izdavači koji se oslanjaju na robots.txt imaju vremena do 1. rujna ove godine ukloniti ga i početi koristiti alternativu.

Europska komisija pokrenula natječaj za platformu za jedinstvenu autentifikaciju

Europska komisija pokrenula natječaj za platformu za jedinstvenu autentifikaciju

19.07.2019. komentiraj

Europska komisija je pokrenula natječaj za WiFi4EU platformu za jedinstvenu autentifikaciju. Cilj je ovom novom uslugom osigurati sigurne mreže i omogućiti korisnicima da budu lako prepoznatljivi i autentificirani u drugim mrežama.