Developeri sada češće postavljaju pitanja o Pythonu nego JavaScriptu

Developeri sada češće postavljaju pitanja o Pythonu nego JavaScriptu

Foto: DepositPhotos

Programski jezik Python proteklih godina bilježi sve veći uspjeh, a sad je stigla situacija u kojoj developeri češće postavljaju upite vezane uz njega nego JavaScript, navodi Stack Overflow.

Naravno, nije riječ o općenitoj situaciji već 2019. godini. Ali, uskoro bi Python mogao imati i općenito najviše upita jer mu je brojka trenutno na oko 1,5 milijuna kad se radi o Stack Overflowu koji postoji od 2008., dok JavaScript bilježi 1,76 milijuna upita. Tek su potom za oko milijun puta upita manje na trećem i nižim mjestima C++, SQL, Objective-C, R, Swift i Ruby...

Napredak na području strojnog učenja utjecao je na popularnost 29 godina starog programskog jezika Pythona, za koji se sve češće odlučuju programeri pri radu. To je stiglo do te mjere da se 34 godine stari C++ našao na četvrtom mjestu Tiobe rankinga još u rujnu prošle godine, što se donedavno nije činilo toliko izglednim. Dakle, Python je ostao na trećem mjestu i to zbog promjene na bolje od 3,62 posto, najbolje od kompletne konkurencije. Ali, developeri moraju znati kako prilagoditi projekte koje su napravili jer 1. siječnja 2020. stiže Python 3 i potrebna je tranzicija prema njemu jer samo ona će dobivati besplatnu podršku.

Inače, Python ima jednostavnu sintakstu, iznimno je čitljiv i samim time početnicima idealan. Nastao je 1989. i iza njega stoji Nizozemac Guido van Rossum, ali se prvotno pojavio 1990. i počeo koristiti 1991., u masovnoj je uporabi od 1994. godine. Ovaj programski jezik može gotovo sve i to su mu glavne prednosti, kao i kod JavaScript, uostalom.

S njime se radi na web aplikacijama, korisničkim sučeljima, analizi podataka, statistici... Ukratko, sve ono što danas jest od iznimne koristi, na ponajbolji način izvodi ovaj programski jezik i u tome se krije njegova popularnost. Ali, strojno učenje i njegovo širenj ipak daju dodatni impuls Pythonu, što se jasno vidi.

Još iz kategorije

Hrvatski europarlamentarci pri samom vrhu po korištenju društvenih mreža

Hrvatski europarlamentarci pri samom vrhu po korištenju društvenih mreža

18.05.2019. komentiraj

Uoči izbora za Europski parlament, Grayling i agencija Observer istražili su kako zastupnici europskog parlamenta koriste Twitter i tko to radi najbolje. Istraživanje je pokazalo da od ukupno 751 zastupnika u  europskom parlamentu, njih 496 koristi Twitter dok ih 520 koristi Facebook.

Stižu oglasi u Google Discover

Stižu oglasi u Google Discover

17.05.2019. komentiraj

Google nije previše iznenadio objavom da će se uskoro početi pojavljivati oglasi na feedu njegova Discovera, prvenstveno jer upravo je Discover zamjena za Google Feed koji se pojavljuje slijeva na mnogim zaslonima Android mobilnih uređaja.

Pozivom preko WhatsAppa hakeri šire spyware u vaše mobitele

Pozivom preko WhatsAppa hakeri šire spyware u vaše mobitele

16.05.2019. komentiraj

WhatsApp se našao na udaru hakera koji su iskoristili grešku te aplikacije za razmjenu poruka pa pomoću nje postavili špijunski softver i automatski si otvorili put prema ciljanim korisnicima. Zato je svima preporučeno provjeriti verziju aplikacije i nadopuniti je, ukoliko treba. Jer, to je jedini način za biti siguran kako se napad neće dogoditi.