Cloud serveri postali najčešća metoda ulaza za cyber napade

Cloud serveri postali najčešća metoda ulaza za cyber napade

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa natjerala je kompanije okrenuti se radu na daljinu, a neke su i nakon njena završetka nastavile raditi u takvom obliku, no zbog toga moraju imati pojačanu pažnju u smislu kibernetičke sigurnosti.

Naime, hakeri ne miruju i rad na daljinu su iskoristili do maksimuma, odnosno, sve ranjivosti takvog načina funkcioniranja poslovanja. A najčešće bi uspjeh za proboj u sustave postigli preko cloud servera.

Otkrilo se to kroz istraživanje Hiscoxa, a prezentirano od strane Atlas VPN-a. U njemu je sudjelovao 5181 profesionalac unutar odjela kibernetičke sigurnosti raznih organizacija iz Sjedinjenih Američkih Država i Europe. Istraživanje je trajalo od 30. studenoga prošle do 21. siječnja ove godine.

Dakle, proboji kroz cloud servere činili su 41 posto svih napada, poslovni e-mail je odmah iza s 40 posto, a ne zaostaju previše ni korporativni serveri s 37 posto. Remote serveri poslužili su kao "ulaz" u 31 posto slučajeva, uređaji koji su u vlasništvu zaposlenika u 29 posto, a DDoS napadi u 26 posto slučajeva.

Među ispitanicima, 48 posto njih ustvrdilo je da su im organizacije doživjele napad u ovoj godini, njih 43 posto kazalo je da se barem jedan zbio u prošloj i 39 posto u 2020. Najviše napada organizacije su iskusile u Nizozemskoj (57 posto), Francuskoj (52 posto), Španjolskkoj (51 posto), Irskoj (49 posto), SAD-u (47 posto), Njemačkoj (46 posto), Belgiji (43 posto) i Velikoj Britaniji (42 posto).

Iako na posljednjem mjestu u ovom smislu, Velika Britanija je prva kad se radi o medijanskom ili srednjem trošku svih napada - 28.000 američkih dolara.

Iako sve to zvuči podosta ozbiljno, činjenica je da su se organizacije ipak dobro snašle u situaciji kad su morale napraviti efikasnu i vrlo brzu transformaciju, koju su ili željele obaviti kroz naredne godine, ako su uopće željele...

Još iz kategorije

Kibernetički kriminalci sve češće koriste metode glasovnog phishinga za proboje sustava

Kibernetički kriminalci sve češće koriste metode glasovnog phishinga za proboje sustava

28.11.2022.

Kibernetički kriminalci u sve  se većoj mjeri okreću prema hibridnim metodama phishing napada koji kombiniraju e-mail i glasovne forme poznate kao 'vishing' ili 'voice/glasovni phishing'. Na taj način uspijevaju se probiti u korporativne mreže kako bi postavili temelje za ransomware ili neke druge hakerske napade vezane uz krađu podataka.

Dnevno se bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada

Dnevno se bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada

26.11.2022.

Kibernetički napadi su sve brojniji i intenzivniji, dnevno se bilježi čak do sedam milijuna kibernetičkih napada. Motivi ovih napada su razni – od financijskih iznuda, krađa podataka pa sve do kontrole vitalnih resursa. Vrijeme u kojem živimo i ratovi kojima, nažalost, svjedočimo više ne uključuju samo konvencionalno oružje, već i puno sofisticiranije, kibernetičko.

Suradnja SAD-a i Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala

Suradnja SAD-a i Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala

25.11.2022.

Hrvatska delegacija predvođena ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenica boravila je na studijskom putovanju u Sjedinjenim Američkim Državama posvećenom borbi protiv kibernetičkog kriminala.