Cloud serveri postali najčešća metoda ulaza za cyber napade

Cloud serveri postali najčešća metoda ulaza za cyber napade
DepositPhotos

Pandemija koronavirusa natjerala je kompanije okrenuti se radu na daljinu, a neke su i nakon njena završetka nastavile raditi u takvom obliku, no zbog toga moraju imati pojačanu pažnju u smislu kibernetičke sigurnosti.

Naime, hakeri ne miruju i rad na daljinu su iskoristili do maksimuma, odnosno, sve ranjivosti takvog načina funkcioniranja poslovanja. A najčešće bi uspjeh za proboj u sustave postigli preko cloud servera.

Otkrilo se to kroz istraživanje Hiscoxa, a prezentirano od strane Atlas VPN-a. U njemu je sudjelovao 5181 profesionalac unutar odjela kibernetičke sigurnosti raznih organizacija iz Sjedinjenih Američkih Država i Europe. Istraživanje je trajalo od 30. studenoga prošle do 21. siječnja ove godine.

Dakle, proboji kroz cloud servere činili su 41 posto svih napada, poslovni e-mail je odmah iza s 40 posto, a ne zaostaju previše ni korporativni serveri s 37 posto. Remote serveri poslužili su kao "ulaz" u 31 posto slučajeva, uređaji koji su u vlasništvu zaposlenika u 29 posto, a DDoS napadi u 26 posto slučajeva.

Među ispitanicima, 48 posto njih ustvrdilo je da su im organizacije doživjele napad u ovoj godini, njih 43 posto kazalo je da se barem jedan zbio u prošloj i 39 posto u 2020. Najviše napada organizacije su iskusile u Nizozemskoj (57 posto), Francuskoj (52 posto), Španjolskkoj (51 posto), Irskoj (49 posto), SAD-u (47 posto), Njemačkoj (46 posto), Belgiji (43 posto) i Velikoj Britaniji (42 posto).

Iako na posljednjem mjestu u ovom smislu, Velika Britanija je prva kad se radi o medijanskom ili srednjem trošku svih napada - 28.000 američkih dolara.

Iako sve to zvuči podosta ozbiljno, činjenica je da su se organizacije ipak dobro snašle u situaciji kad su morale napraviti efikasnu i vrlo brzu transformaciju, koju su ili željele obaviti kroz naredne godine, ako su uopće željele...