Budućnost Google Newsa upitna zbog EU Direktive o autorskim pravima

Budućnost Google Newsa upitna zbog EU Direktive o autorskim pravima

Foto: Antonio Jularić

Google News trn je u očima izdavača dugi niz godina, ali oni europski uskoro bi mogli slaviti pobjedu jer mogli bi ga se riješiti zahvaljujući Direktivi o autorskim pravima u Europskoj uniji, koja će se uskoro finalizirati. S njom bi stigao i tzv. “porez na linkove”, a tako nešto ponajveća kompanija na svijetu ne bi mogla ni željela podnijet i jednostavno bi se povukla s tržišta vezanog za izdavaštvo i medije općenito.

Cilj je oporezivati one linkove koji se pojavljuju u Google tražilici jer se smatra da od njih ta platforma generira prihode. Što, naravno, ljudi iza nje opovrgavaju.

"Bilo bi šteta da se uvede takva praksa jer Google News nema oglase, ne generira prihode i smatramo tu uslugu vrijednom za društvo. Ponosni smo zbog toga i onoga što omogućava korisnicima", rekao je Richard Gingras, potpredsjednik Google News.

No, EU je u Direktivi o autorskim pravima kroz članak 11 i 13 prebacila odgovornost za one koji koriste sadržaj i za cilj joj je zaštiti autore tog sadržaja. Pa ako je netko nešto objavio i to se pojavi na drugom mjestu, trebalo bi se kroz posebne tarife naplatiti to pojavljivanje. Zamršena situacija, potpuno nepraktična s današnjim dobom i Google News je primjer za to, možda i najbolji.

Jer, mediji i izdavači kroz pojavu na Google tražilici dobivaju potrebne posjetitelje, koji potom mogu konzumirati ono što se nudi na web stranici. Što se Google News tiče, jasno navodi izvore i preusmjerava korisnika prema tim izvorima. Bez Googlea dogodilo bi se što i u Španjolskoj, posjeta bi osjetno pala i zapravo bi oni koji se sad bore protiv njega, izgubili. Tako se dogodilo 2014., kad je Španjolska pokušala naplatiti prikazani sadržaj na Google News. Kompanija se povukla iz te zemlje, a posjeta je pala.

Malo će taj primjer ikoga pogoditi, europski dužnosnici vide samo jedno, potencijalnih 5,67 milijardi američkih dolara godišnje od oporezivanja Googlea, Amazona, Facebooka, Microsofta... Nažalost, ne vide i pad prometa od 45 posto kod izdavača u odnosu na razdoblje otprije Direktive.

Što će Google napraviti s Google Newsom jako će odrediti smjer razvoja medijskog tržišta jer upravo se regulativa mijenja kako bi i izdavači, odnosno proizvođači dobili priliku, ali pritom ne treba zaboraviti da Google ima veliki utjecaj. Kada je prije nekog vremena promijenio svoje algoritme "organic reach" za mnoge je drastično pao, a Google je to komentirao da upraov štiti one koji sadržaj i proizvode.

Još iz kategorije

Cijene .com domena kreću prema gore

Cijene .com domena kreću prema gore

19.02.2020. komentiraj

Američka Nacionalna uprava za telekomunikacije i informacije (NTIA) pri američkom Ministarstvu trgovine produljila je 2018. sporazum s Verisignom, koji određuje način na koji može koristiti „.com“ jer on se veže ugovorom s Internetskom korporacijom za dodjelu imena i brojeva (ICANN).

5 smjernica za bolju sigurnost IoT uređaja

5 smjernica za bolju sigurnost IoT uređaja

19.02.2020. komentiraj

Internet stvari (IoT) s dolaskom mobilnih mreža pete generacije (5G) polako dobiva zamah i ispunjava zacrtani potencijal, što znači da se ponovno na površinu “izbacuje” činjenica da ta tehnologija još uvijek nije dovoljno sigurna za korisnike, kao ni dovoljno transparentna.

WhatsApp probio brojku od 2 milijarde aktivnih korisnika

WhatsApp probio brojku od 2 milijarde aktivnih korisnika

18.02.2020. komentiraj

Facebook ima razloga za ponos jer WhatsApp koji je kupio 2014. i pritom nije učinio neke značajne promjene s aplikacijom te njenim mogućnostima, ima nevjerojatnih dvije milijarde aktivnih korisnika mjesečno! To je pola milijarde više no 2018. kad ih je bilo 1,5 milijardi.