Brave i DuckDuckGo omogućuju korisnicima blokiranje Googleovog praćenje u člancima

Brave i DuckDuckGo omogućuju korisnicima blokiranje Googleovog praćenje u člancima
Antonio Jularić

Kad je Google predstavio protokol Accelerated Mobile Page (ili AMP) 2015., obećano je da će ta tehnologija omogućiti brže surfanje za „ručne gadgete“ u kompletnoj online sferi. To bi možda i bio slučaj, ali ono što je također postalo jasno u godinama nakon toga jest da se AMP sve manje bavi brzinom, a više ustupanjem znatnije snage za baratanjem znatnijeg broja korisničkih podataka. Od čega Google itekako profitira.

Stoga, kao što uvod vjerojatno sugerira, stiglo je vrijeme za alternativu i nju nude tražilica DuckDuckGo i internetski preglednik Brave.

"AMP tehnologija je loša za privatnost jer omogućava Googleu pratiti korisnike još više nego dosad, a i dosad se to činilo u velikoj mjeri", objavili su iz DuckDuckGo.

Dakle, bilo je samo pitanje vremena kada će neki veliki igrači u tehnološkom prostoru smisliti način da to zaobiđu.

Upravo to smo vidjeli 20. travnja, kada su profesionalci za privatnost u Brave i DuckDuckGo najavili dvije odvojene inicijative koje su imale za cilj smanjiti dodatno praćenje koje Google postavlja na web-stranice s omogućenim AMP-om.

Braveova nova značajka, nazvana "De-AMP", bit će omogućena "prema zadanim postavkama" u desktop i Android verzijama njegovog istoimenog preglednika, s iOS funkcionalnošću u izradi. Nedugo nakon što se ta objava pojavila, DuckDuckGo je na Twitteru objavio da će sve njegove aplikacije i proširenja štititi i od AMP praćenja.

"Google koristi AMP kako bi dodatno učvrstio monopol, nametnuvši tehnologiju izdavačima dajući prioritet AMP linkovima u pretraživanju i dajući prednost Google oglasima na AMP stranicama", stoji u kritici DuckDuckGoa.

Brave je u međuvremenu ponudio jasniju sliku o tome kako se očekuje da će De-AMP raditi.

"Gdje je moguće preglednik će prepisati linkove i URL-ove kako bi spriječio korisnike da u potpunosti dođu na te verzije stranica kojima upravlja Google. Kada to nije moguće, preglednik Brave će tražiti web stranice za potencijalno prikazivanje koda s AMP-om na licu mjesta. I ako se to uoči, prestat će učitavati trenutnu stranicu i preusmjeriti korisnike na "pravu" verziju te stranice, sve prije nego što stranica bude čak i u potpunosti prikazana", naveli su iz Bravea pa zaključili:

"Etički web mora biti za korisnika ispred svega (eng. user-first web), gdje korisnici imaju kontrolu i svjesni su s kim komuniciraju. Nadamo se da će ovo novo ažuriranje to malo olakšati.