Brave i DuckDuckGo omogućuju korisnicima blokiranje Googleovog praćenje u člancima

Brave i DuckDuckGo omogućuju korisnicima blokiranje Googleovog praćenje u člancima

Foto: Antonio Jularić

Kad je Google predstavio protokol Accelerated Mobile Page (ili AMP) 2015., obećano je da će ta tehnologija omogućiti brže surfanje za „ručne gadgete“ u kompletnoj online sferi. To bi možda i bio slučaj, ali ono što je također postalo jasno u godinama nakon toga jest da se AMP sve manje bavi brzinom, a više ustupanjem znatnije snage za baratanjem znatnijeg broja korisničkih podataka. Od čega Google itekako profitira.

Stoga, kao što uvod vjerojatno sugerira, stiglo je vrijeme za alternativu i nju nude tražilica DuckDuckGo i internetski preglednik Brave.

"AMP tehnologija je loša za privatnost jer omogućava Googleu pratiti korisnike još više nego dosad, a i dosad se to činilo u velikoj mjeri", objavili su iz DuckDuckGo.

Dakle, bilo je samo pitanje vremena kada će neki veliki igrači u tehnološkom prostoru smisliti način da to zaobiđu.

Upravo to smo vidjeli 20. travnja, kada su profesionalci za privatnost u Brave i DuckDuckGo najavili dvije odvojene inicijative koje su imale za cilj smanjiti dodatno praćenje koje Google postavlja na web-stranice s omogućenim AMP-om.

Braveova nova značajka, nazvana "De-AMP", bit će omogućena "prema zadanim postavkama" u desktop i Android verzijama njegovog istoimenog preglednika, s iOS funkcionalnošću u izradi. Nedugo nakon što se ta objava pojavila, DuckDuckGo je na Twitteru objavio da će sve njegove aplikacije i proširenja štititi i od AMP praćenja.

"Google koristi AMP kako bi dodatno učvrstio monopol, nametnuvši tehnologiju izdavačima dajući prioritet AMP linkovima u pretraživanju i dajući prednost Google oglasima na AMP stranicama", stoji u kritici DuckDuckGoa.

Brave je u međuvremenu ponudio jasniju sliku o tome kako se očekuje da će De-AMP raditi.

"Gdje je moguće preglednik će prepisati linkove i URL-ove kako bi spriječio korisnike da u potpunosti dođu na te verzije stranica kojima upravlja Google. Kada to nije moguće, preglednik Brave će tražiti web stranice za potencijalno prikazivanje koda s AMP-om na licu mjesta. I ako se to uoči, prestat će učitavati trenutnu stranicu i preusmjeriti korisnike na "pravu" verziju te stranice, sve prije nego što stranica bude čak i u potpunosti prikazana", naveli su iz Bravea pa zaključili:

"Etički web mora biti za korisnika ispred svega (eng. user-first web), gdje korisnici imaju kontrolu i svjesni su s kim komuniciraju. Nadamo se da će ovo novo ažuriranje to malo olakšati."

Još iz kategorije

Googleovi stručnjaci u 2021. otkrili rekordan broj iznimnih sigurnosnih ranjivosti u softveru

Googleovi stručnjaci u 2021. otkrili rekordan broj iznimnih sigurnosnih ranjivosti u softveru

21.05.2022.

Googleov Project Zero prati iskorištene ranjivosti „nultog dana“ od 2014. i prema evidenciji, nijedna godina nije bila toliko porazna kao prošla. Ta objava iz ponajveće kompanije na svijetu svakako je razlog za zabrinutost jer kibernetički kriminalci očito uvijek imaju korak, ili više njih, ispred onih koji štite od njih.

LAQO osiguranje drugu godinu zaredom ima najbolje korisničko iskustvo i najbolji call centar

LAQO osiguranje drugu godinu zaredom ima najbolje korisničko iskustvo i najbolji call centar

20.05.2022.

Croatijin LAQO drugu godinu zaredom ima najbolje korisničko iskustvo i najbolji kontaktni centar do 30 radnih mjesta. Ova vrijedna priznanja Croatijinom LAQO osiguranju stižu prema izboru stručnog žirija CX.portala.

Kubernetes predstavlja Ahilovu petu za obranu od napada ucjenjivačkim softverom

Kubernetes predstavlja Ahilovu petu za obranu od napada ucjenjivačkim softverom

19.05.2022.

Veritas Technologies predstavila je rezultate novog istraživanja koje otkriva kako velika većina organizacija nije spremna za suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama usmjerenima protiv njihovih Kubernetes okruženja.