BEREC preporučuje usvajanje posebnog ex-ante regulatornog okvira za digitalne platforme sa značajnom posredničkom snagom

BEREC preporučuje usvajanje posebnog ex-ante regulatornog okvira za digitalne platforme sa značajnom posredničkom snagom

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Kao odgovor na javnu raspravu Europske komisije (EK) o paketu zakona o digitalnim uslugama (Digital Service Act -DSA) i o novom alatu za zaštitu tržišnog natjecanja, (New Competition Tool - NCT), Tijelo europskih regulatora za elektroničke komunikacije (BEREC) preporučuje usvajanje posebnog ex-ante regulatornog okvira za digitalne platforme sa značajnom posredničkom snagom.

U svojem odgovoru BEREC prepoznaje prednosti koje digitalne platforme donose za inovacije i odabir potrošača. One su stvorile  i omogućile inovativne poslovne modele te malim poduzetnicima i startupovima omogućile pristup novim tržištima širom Europe i njihovo širenje. Olakšale su poslovnim i krajnjim korisnicima pristup robi, uslugama i informacijama te pružile širok raspon učinkovitosti smanjenjem transakcijskih troškova te troškova potražnje i distribucije.

Međutim, BEREC također priznaje da postoji sve veća zabrinutost zbog postojeće snage nekih velikih digitalnih platformi i kontrole koju imaju nad širokom raznovrsnošću robe, usluga, podataka i informacija, kao i nad pristupom i imovinom ključnima za poticanje učinkovitog tržišnog natjecanja i inovacija. Da bi se riješili ti problemi, BEREC preporučuje donošenje posebnog ex-ante regulatornog okvira prilagođenog specifičnostima digitalnog okruženja.

Važno je naglasiti da takva ex-ante intervencija ne bi bila usmjerena na regulaciju svih digitalnih platformi, kao niti na regulaciju interneta u cjelini, već na rješavanje specifičnih zabrinutosti vezanih uz digitalne platforme sa značajnom posredničkom snagom, a kako bi se osiguralo poticanje tržišnog natjecanja i inovacija, zaštita prava krajnjih korisnika te otvorenost i konkurentnost digitalnog okruženja u korist europskih građana i poduzetnika.

BEREC i njegovi članovi imaju značajno iskustvo u primjeni ex-ante regulacije u sektoru elektroničkih komunikacijskih usluga (ECS) za rješavanje strukturnih problema tržišnog natjecanja, kao i društvenih izazova u tom području (npr. otvoreni internet). Ex-ante asimetrična regulacija, potkrijepljena regulatornim paketom, već se pokazala učinkovitom za poticanje tržišnog natjecanja i konkurentnosti te prilikom ostvarenja niza različitih ciljeva, imajući pozitivan učinak na korisnike i društvo u cjelini.

Na ovom temelju BEREC smatra da njegova stručnost može biti vrlo vrijedna prilikom dizajniranja učinkovitog, proporcionalnog i predvidljivog modela za regulatornu intervenciju. Štoviše, njegov se okvir suradnje može smatrati referentnim modelom koji dobro funkcionira, a BEREC i njegovi članovi - europski nacionalni regulatori, u dobrom su položaju da učinkovito preuzmu aktivnu ulogu u definiranju i provedbi ovog posebnog regulatornog okvira.

Cilj BEREC-a je nastaviti doprinositi regulatornoj raspravi o digitalnim platformama, dodatno razviti pojedina pitanja i analizirati implikacije BEREC-ovog prijedloga. BEREC želi naglasiti svoju spremnost nastaviti surađivati s europskim institucijama i drugim relevantnim dionicima na tom području.

Vezano za javnu raspravu o novom alatu za tržišno natjecanje, povratne informacije BEREC-a usredotočene su na njegov međusobni odnos s postojećim ex-ante regulatornim okvirom za elektroničke komunikacijske usluge, kojeg su članovi BEREC-a uspješno primjenjivali više od 20 godina, kao i s predloženim ex-ante okvirom za digitalne platforme sa značajnom posredničkom snagom.

Europska komisija je 8. rujna 2020. zatvorila dvije javne rasprave, jednu o paketu zakona o digitalnim uslugama (DSA) i drugu o novom alatu za zaštitu tržišnog natjecanja.

Još iz kategorije

Komunikacija u novom obliku uz chatbot grada Karlovca

Komunikacija u novom obliku uz chatbot grada Karlovca

22.09.2020. komentiraj

Grad Karlovac u završnoj je fazi izrade Smart City Chatbota, odnosno aplikacije koja interaktivno informira širu javnost, te tako znatno olakšava komunikaciju i rad u potpuno novom obliku, ističu iz gradske uprave i dodaju da je prva demo verzija karlovačkog chatbota pod radnim imenom Korana predstavljena je na prošlotjednoj konferenciji SmartCity Upgrade u Rijeci gdje je izazvala veliki interes zbog svoje učinkovitosti, ali i činjenice da je Grad Karlovac prvi grad u Hrvatskoj koji će informacije iz svog djelokruga rada pružiti svojim građanima na ovaj suvremen način

Podizanje svijesti o važnosti kibernetičke sigurnosti

Podizanje svijesti o važnosti kibernetičke sigurnosti

21.09.2020. komentiraj

CARNET-ov Nacionalni CERT i ove godine u listopadu obilježava Europski mjesec kibernetičke sigurnosti te već tradicionalno brojnim aktivnostima radi na podizanju svijesti hrvatskih građana o kibernetičkoj sigurnosti s naglaskom na mrežnu i informacijsku sigurnost te promociju sigurnijeg korištenja interneta za sve korisnike.

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

18.09.2020. komentiraj

Tehnološke kompanije u svom uzletu nisu previše marile za privatnost korisnika jer to jednostavno nisu ni morale. Vremena su se promijenila, ali iste te kompanije muku muče s prilagodbom. Naime, teško se riješiti starih i profitabilnih navika.