Aktivnost na Facebooku od 2017. pala za čak 26 posto

Aktivnost na Facebooku od 2017. pala za čak 26 posto

Foto: DepositPhotos

Alarmantne podatke za Facebook otkrio je u svom izvješću Active Inc., a pokazuju da je od 2017. do listopada ove godine prosječna korištenost te društvene mreže pala za 26 posto! To je više no jedna četvrtina u samo dvije godine, a posljedice su vrlo jasne - gubitak povjerenja.

Konkretnije, riječ je o aktivnosti i tiče se samo Sjedinjenih Američkih Država. U prosjeku, kroz 2017. su Amerikanci provodili mjesečno 14 sati na Facebooku, a ove godine riječ je o devet sati. Osim toga, Amerikanci koršte u prosjeku 5,8 različitih društvenih mreža, a oni u dobnoj skupini od 12 do 34 godine gravitiraju prema drugim društvenim mrežama - kao TikTok, Snapchat i Instagram.

Nije ni to sve. Ako se gleda Sjeverna Amerika, najveća društvena mreža na svijetu bilježi 244 milijuna aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od samo jedan posto u odnosu na drugi kvartal 2018. Nije mnogo bolje ni u Europi, koja broji 385 milijuna aktivnih korisnika i to je rast od dva posto.

Azijsko-pacifička regija pak bilježi rast od 12 posto i ima milijardu aktivnih korisnika mjesečno dok ostatak svijeta bilježi rast od osam posto i ima 782 milijuna aktivnih korisnika. Samo, svjesni su u Facebooku da prihode donose korisnici iz razvijenijih zemalja svijeta, a one pripadaju ponajprije SAD-u, Kanadi i Europi.

U brojkama, 48 posto prihoda u prošlom kvartalu stiglo je upravo iz sjeverne Amerike, a 24 posto iz Europe. Ukupno, to je 72 posto prihoda, koji ne rastu koliko bi u Facebooku željeli.

Također, nije to jedini problem za Facebook. Njegove aplikacije se ne preuzimaju kao nekad. Sensor Tower u izvještaju pokazuje da su kombinirano Facebook i Instagram aplikacije tijekom trećeg kvartala pale za 13 posto po pitanju njihova preuzimanja. Detaljnije, Facebook je pao za 15 i Instagram za devet posto.

Ova situacija ponajprije je takva jer mlađi korisnici napuštaju te društvene mreže u korist nekih novijih, koje više štite njihovu privatnost. Stoga, iako je Facebook miran narednih nekoliko godina, mora raditi na dugoročnoj strategiji kako za desetak godina ne bi nekome od konkurenata gledao u leđa...

Još iz kategorije

WhatsApp probio brojku od 2 milijarde aktivnih korisnika

WhatsApp probio brojku od 2 milijarde aktivnih korisnika

18.02.2020. komentiraj

Facebook ima razloga za ponos jer WhatsApp koji je kupio 2014. i pritom nije učinio neke značajne promjene s aplikacijom te njenim mogućnostima, ima nevjerojatnih dvije milijarde aktivnih korisnika mjesečno! To je pola milijarde više no 2018. kad ih je bilo 1,5 milijardi.

Platforma za upravljanje influencerima

Platforma za upravljanje influencerima

18.02.2020. komentiraj

Webfluential global otvorio je u ured u Zagrebu, a kako bi olakšao brendovima i agencijama olakšao angažman influencera, vođenje influencer kampanja te im omogućio praćenje rezultata i marketinških investicija u ovom kanalu komunikacije.

Dugotrajni cyber napad na INA-u

Dugotrajni cyber napad na INA-u

17.02.2020. komentiraj

INA Grupa je pod kibernetičkim napadom koji je započeo oko 22 sata 14. veljače 2020. te uzrokovao poteškoće u radu pojedinih informatičkih sistema, što povremeno može utjecati na normalan rad, primjerice, izdavanja bonova za mobitele, elektroničkih vinjeta, plaćanja komunalnih računa, ističu iz najveće domaće naftne kompanije.  Opskrba tržišta je sigurna, ističu iz INA-e i dodaju da je prodaja goriva na njihovim maloprodajnim mjestima se nastavlja neometano. Provedba svih plaćanja je sigurna, neovisno o tome radi li se o gotovinskom plaćanju, INA kartici ili bankovnoj kartici, pojašnjavaju dalje iza INA-e. Pritom napominju kako rade na tome kako bi žurno otklonili poteškoće u radu sustava.