Sigurnost na prvom mjestu

A1 mrežna zaštita zaustavila 95 milijuna sigurnosnih prijetnji u 2022. godini

A1 mrežna zaštita zaustavila 95 milijuna sigurnosnih prijetnji u 2022. godini
Depositphotos / Ilustracija

Iz godine u godinu bilježi se porast prijetnji cyber sigurnosti, kako na globalnoj razini, tako i u Hrvatskoj. Neke od najčešćih prijetnji moguće je prevenirati još na razini mobilne mreže kako bi se maksimalno umanjila mogućnost kompromitacije korisničkih uređaja.

Tako je A1 usluga mrežne zaštite u 2022. blokirala više od 95 milijuna sigurnosnih prijetnji za gotovo 40 tisuća privatnih i poslovnih korisnika. Pri tome zabilježen je značajan porast, a time i prevencija, prijetnji poput lažnih nagradnih igara te lažnih internetskih stranica sa zdravstvenim savjetima, medicinskim proizvodima i dodacima prehrani. Takve maliciozne kampanje ciljale su žrtve putem internetskih stranica, SMS-ova, mailova te chat poruka.

Prošle je godine usluga A1 mrežne zaštite bila svakodnevno aktivna u prevenciji cyber kompromitacija privatnih i poslovnih korisnika, a kako mi tvrde, ovo inovativno rješenje brine za sigurnost podataka i uređaja povezanih na mobilnu mrežu bez potrebe za instalacijom dodatnog softvera.

Iz drugog po veličini domaćeg telekoma pojašnjavaju da je usluga dostupna za privatne korisnike kao A1 SafeNet, a za poslovne kao A1 Net Protect. Usluge A1 Net Protect za poslovne korisnike i A1 SafeNet za privatne korisnike na mrežnoj razni blokiraju upravo takve prijetnje, kao i pokušaje krađe identiteta, spam i hakirane stranice, mreže kompromitiranih računala, zlonamjerni softver te neovlašteno kriptorudarenje.

„Aktivacija ili deaktivacija zaštite moguća je u bilo kojem trenutku bez instalacije dodatnog softvera, odnosno aplikacije. Administrator korisničkog računa upravlja uslugom, dok ostali korisnici mogu pregledavati sigurnosne izvještaje. Zaštita je aktivna čitavo vrijeme dok je korisnik spojen na A1 mrežu, bilo u zemlji ili inozemstvu. Svakih 15 minuta,  provjerava mrežu i posjećene mrežne lokacije te postavlja zlonamjerne web stranice na crnu listu. Korisniku javlja status stranice koju namjerava posjetiti, odnosno označava kompromitirane stranice i blokira njihovo otvaranje.  Sama usluga je prilagodljiva potrebama pojedinog korisnika pa su tako moguće dodatne funkcionalnosti poput individualnog dodjeljivanja whitelist/blacklist prava, zaprimanja e-mail ili SMS izvještaja o blokiranim sadržajima te izvještaja i konfiguracije usluge aplikacijom Moj A1“, ističu iz A1 Hrvatska.