85 posto kibernetičkih napada u SAD-u dolazi iz SAD-a

85 posto kibernetičkih napada u SAD-u dolazi iz SAD-a

Foto: DepositPhotos

Kibernetički napadi su oružje koje kriminalci koriste kako bi onemogućile kibernetičku zaštitu na razini država ili organizacija te na taj način stigli do osjetljivih podataka. Naravno, napadi mogu biti i oružje u druge svrhe, no ovi su oni problematični u smislu najviše razine.

Prema podacima kojima barata Atlas VPN, čak 85 posto takvih napada u Sjedinjenim Američkim Državama dolaze "iznutra". To je ono što brine zadužene za sigurnost u toj zemlji, što se zapravo najteže brane od prijetnji koje dolaze s njihovog teritorija. A tako nešto iznimno je zabrinjavajuće u modernom dobu.

Ukupno, samo 9. svibnja zabilježeno je 204,41 milijun napada i 174,53 bilo je "iznutra". Potom slijedi daleko iza Rusija. Iz nje je prema SAD-u "stiglo" 10,58 milijuna napada. Nadalje, Velika Britanija je "izvor" 3,68 milijuna napada, Njemačka 2,56 milijuna i Južna Koreja 2,53 milijuna.

Kad se pak pogleda situacija po industrijama koje su napadnute, financijski sektor osjetio je 59,65 milijuna napada, poslovne organizacije 45,9 milijuna, zdravstvo 27,13 milijuna, računalstvo i IT 16,83 milijuna i obrazovanje 13,42 milijuna napada. Uz sve, ti sektori imaju podosta podataka koji se mogu preprodavati.

Svi ovi napadi jasno ukazuju na ranjivosti i ukoliko se ne poradi na njihovom rješavanju, problem bi mogao biti samo ozbiljniji kako prolazi vrijeme. Posebno u doba kad se radi i uči na daljinu više no ikad, kad se kupuje online više nego ikad i kad hakeri imaju više motiva za djelovanje no ikad prije.

Jer, prilike za zaradu od tih napada više je nego što je ikad prije bilo i to je potpuno logično. No nekako je nelogično da se na razini većih sustava i dalje ne ulaže dovoljno vremena i prvenstveno novca kako bi se razina sigurnosti povećala. Baš zbog te činjenice hakeri ne odustaju, ustrajni su i koncentrirani na metu koja je podosta unosna.

Još iz kategorije

Google najavio mogućnost direktnog snimanja priloga iz Gmaila u Google Photos

Google najavio mogućnost direktnog snimanja priloga iz Gmaila u Google Photos

18.06.2021.

Google se poigraos Gmailom i Photos pa uvrstio jednu zanimljivu mogućnost za korisnike, koju će otkriti u trenutku kad prime e-mail poruku s privitkom. Naime, po novom će ga moći direktno pospremiti na Photos.

Online navike potaknute pandemijom u budućnosti će postati norma

Online navike potaknute pandemijom u budućnosti će postati norma

18.06.2021.

Prelazak na online upravljanje ključnim elementima svakodnevnog života potaknuto globalnom pandemijom Covid-19 ostat će realnost za ljude širom svijeta dugo nakon što pandemija prođe, predviđa opsežan novi Ericssonov izvještaj o korisnicima.

Huaweijev centar pokazao 12 ključnih elemenata za kibernetičku sigurnost

Huaweijev centar pokazao 12 ključnih elemenata za kibernetičku sigurnost

17.06.2021.

Nakon što je otvorio sedmi po redu, a ujedno i najveći, globalni centar za kibernetičku sigurnost i zaštitu privatnosti u Kini, Huawei ga je po prvi puta predstavio javnosti. Na virtualnom eventu prikazano je 12 ključnih elemenata kojima Huawei jamči najveću moguću razinu sigurnosti te transparentnost sustava.