DRUŠTVENE MREŽE

Europska komisija zahtijeva informacije od X-a o smanjenju moderiranja sadržaja

Europska komisija traži od X-a da dostavi detaljne informacije i interne dokumente o svojim resursima za moderiranje sadržaja u svjetlu svog posljednjeg izvješća o transparentnosti prema DSA-u

Europska komisija zahtijeva informacije od X-a o smanjenju moderiranja sadržaja
Depositphotos

Europska komisija poslala je X zahtjev za informacijama u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama. Zahtjevom se želi dobiti više pojedinosti o aktivnostima i resursima X-a za moderiranje sadržaja, o procjeni rizika koju je proveo X u vezi s implementacijom generativnih AI alata u EU-u kao i o drugim područjima obuhvaćenim postupcima koji su u tijeku.

Konkretno, Europska komisija traži od X-a da dostavi detaljne informacije i interne dokumente o svojim resursima za moderiranje sadržaja u svjetlu svog posljednjeg izvješća o transparentnosti prema DSA-u, koje je otkrilo da je X smanjio svoj tim moderatora sadržaja za gotovo 20 posto od prethodnog izvješća u listopadu 2023., smanjujući jezičnu pokrivenost unutar Europske unije s 11 jezika EU-a na 7. EK također traži dodatne pojedinosti o procjenama rizika i mjerama za ublažavanje povezanih s utjecajem generativnih alata umjetne inteligencije na izborne procese, širenje nezakonitog sadržaja i zaštita temeljnih prava.

U prosincu 2023. Komisija je pokrenula službeni postupak protiv X-a kako bi procijenila je li X možda prekršio Zakon o digitalnim uslugama (DSA) u područjima povezanima s upravljanjem rizikom, moderiranjem sadržaja, tamnim uzorcima, transparentnošću oglašavanja i pristupom podataka za istraživače. Zahtjev za informacijama daljnji je korak u istrazi koja je u tijeku. Nadovezuje se na prikupljanje dokaza i analizu do sada provedenu, uključujući u vezi s X-ovim izvješćem o transparentnosti objavljenom u ožujku 2024. i X-ovim odgovorima na prethodne zahtjeve za informacijama, koji su se, među ostalim, bavili mjerama za ublažavanje rizika povezanih s generativnom umjetnom inteligencijom.

X mora Komisiji dostaviti tražene informacije u vezi s resursima za moderiranje sadržaja i generativnom umjetnom inteligencijom do 17. svibnja 2024., a za preostala pitanja do 27. svibnja 2024. Europska komisija može nametnuti novčane kazne za netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije kao odgovor na zahtjev za informacija. U slučaju izostanka odgovora, Komisija može odlukom zatražiti informacije. U ovom scenariju, izostanak odgovora do roka mogao bi dovesti do nametanja periodičnih plaćanja kazne.