OČEKIVAN TREND

I Canalys potvrdio rast tržišta pametnih telefona u kontinentalnoj Kini u prvom kvartalu 2024.

General AI-sposoban pametni telefon predstavlja važne prilike za kineske dobavljače da se diferenciraju u high-end 2024. kako bi izazvali Apple na njihovom domaćem tržištu

I Canalys potvrdio rast tržišta pametnih telefona u kontinentalnoj Kini u prvom kvartalu 2024.
Depositphotos

Najnovije istraživanje Canalysa pokazuje da je tržište pametnih telefona u kontinentalnoj Kini konačno doživjelo oporavak nakon dvije godine. Tržište je zabilježilo isporuke od 67,7 milijuna jedinica u prvom kvartalu 2024.

Značajno je da se Huawei vratio na prvo mjesto nakon 13 tromjesečja, isporučivši 11,7 milijuna pametnih telefona i zauzevši 17 posto tržišnog udjela, zahvaljujući entuzijastičnom odgovoru tržišta na njegove serije Mate i Nova. OPPO se popeo na drugo mjesto, vođen dobrim performansama serije Reno 11, isporučenih 10,9 milijuna jedinica. Nasuprot tome, nakon snažnog četvrtog kvartala prošle godine, HONOR, vivo i Apple usporili su svoju prodaju u ovom kvartalu i zauzeli treće, četvrto i peto mjesto. HONOR je bio treći s 10,6 milijuna jedinica, s povećanjem od 9 posto na godišnjoj razini. vivo je zauzeo četvrto mjesto s 10,3 milijuna jedinica i zabilježio pad od 9 posto u odnosu na prethodnu godinu. Apple je najviše pao među prvih pet, s 10,0 milijuna jedinica, što je pad od 25 posto na godišnjoj razini.

"Rast tržišta kontinentalne Kine još uvijek zaostaje za globalnim oporavkom od 11 posto, što je Huaweiju omogućilo da preuzme tržišni udio i brzo povrati krunu. S kontinuiranim širenjem ekosustava HarmonyOS, Huawei se pojavljuje kao treći OS za pametne telefone i druga rubna računalstva uređaja, prekinuvši utrku dva konja Androida i iOS-a u kontinentalnoj Kini," rekao je Toby Zhu, viši analitičar u Canalysu.

"Unatoč snažnom početku Huaweija, zadržavamo skromnu prognozu oporavka za ukupnu tržišnu izvedbu u 2024. uz rast od 1 posto. Tema razgovora unutar industrije je intenziviranje konkurencije i stvaranje jarka za inovacije. Vodeći dobavljači smanjuju svoj tržišni udio, što znači istraživanje mogućnosti rasta u različitim kanalima ključno je za hvatanje kratkoročnih mogućnosti dobavljača za izlazak na tržište u višekanalnom upravljanju, kontroli cijena i upravljanju zalihama", dodala je Amber Liu, voditeljica istraživanja u Canalysu.

"General AI-sposoban pametni telefon predstavlja važne prilike za kineske dobavljače da se diferenciraju u high-end 2024. kako bi izazvali Apple na njihovom domaćem tržištu", rekao je analitičar Canalys Research Lucas Zhong.

"Canalys predviđa da će pametni telefoni koji podržavaju AI generaciju doseći 12 posto isporuka u 2024. u kontinentalnoj Kini, ispred globalnog prosjeka od 9 posto. Dobavljači aktivno angažiraju potrošače razvijajući zanimljive slučajeve upotrebe AI-a i integrirajući značajke AI-a u svoje najnovije vodeće lansiranje s veliki marketinški izdaci za edukaciju potrošača. U prvom tromjesečju Xiaomi je prednjačio na tržištu pametnih telefona sposobnih za Gen. AI sa svojom vodećom serijom 14, dok je HONOR istražio svoju visokoprofilnu seriju Magic 6 sa značajkama AI za više uređaja sa svojim MagicBook Pro 16. OPPO, s druge strane, napreduje s golemim marketinškim ulaganjima na nacionalnim TV kanalima, pozicionirajući svoj brend sa značajkama umjetne inteligencije i inovacijama. Ove godine vidimo sve veće razlike u strategijama proizvoda kineskih dobavljača za istraživanje i razvoj i umjetne inteligencije, što zajedno potiče daljnju svijest potrošača i usvajanje. koji će poslužiti kao održivi model monetizacije“, zaključuje Zhong.