INTERNETSKA BRORBA

Veliki problemi za TikTok u SAD-u

Veliki problemi za TikTok u SAD-u

Zastupnički dom Kongresa SAD-a usvojio je zakon koji bi prisilio TikTokovu matičnu tvrtku ByteDance da proda popularnu platformu društvenih medija kako bi prekinula sve veze između TikToka, njegove trenutne matične tvrtke i kineske vlade. Zakon, službeno nazvan "Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontrolira strani neprijatelj", navodi da je TikTok barem neizravno pod kontrolom Komunističke partije Kine, dopuštajući potonjoj da "nadzire i utječe na američku javnost" i stoga predstavlja "neprihvatljiv rizik za Nacionalna sigurnost SAD-a.”

Prijedlog zakona u biti kaže da ByteDance mora prodati TikTok ili barem njegov američki ogranak tvrtki koja nema veze sa "stranim protivnikom" u roku od šest mjeseci. Ako to nije slučaj, bilo bi protuzakonito da trgovine aplikacijama i tvrtke za web hosting distribuiraju aplikaciju u Sjedinjenim Državama. Ali ima puno prepreka koje treba riješiti: osim činjenice da se prijedlog zakona još uvijek suočava s dugim zakonodavnim postupkom i da se općenito smatra da neće proći Senat, bilo bi teško pronaći kupca za ono što je jedno od najpopularnijih platforme društvenih medija u SAD-u i globalno. Paradoksalno, nekolicini tvrtki koje bi si mogle priuštiti kupnju TikToka vjerojatno bi to bilo zabranjeno. Na primjer, Meta, koja je već pod lupom antimonopolskog nadzora zbog svoje dominacije na društvenim medijima, FTC nikada ne bi dopustila da preuzme još jednu iznimno popularnu platformu društvenih medija.

Posljednjih godina TikTok je porastao u popularnosti u SAD-u i diljem svijeta, osvajajući korisnike sadržajem koji se lako konzumira. Sa svojim inovativnim video formatom kratke forme, TikTok je postao kulturni fenomen, utječući na trendove u glazbi, plesu, komediji i šire. Njegov sustav za preporuku sadržaja vođen algoritmom pokazao se vrlo učinkovitim u održavanju angažiranosti korisnika, nadahnjujući druge platforme društvenih medija da također pretvore lean u preporuke algoritama (pozdrav Instagramu!).

Prema Statista Consumer Insights, 4 od 10 odraslih Amerikanaca u dobi od 18 do 64 godine redovito je koristilo TikTok u 2023., što ga čini četvrtom najpopularnijom platformom društvenih medija u SAD-u, iza samo Facebooka, YouTubea i Instagrama. To je porast u odnosu na samo 14 posto u 2020., što pokazuje koliko se brzo TikTok etablirao kao ključni igrač u krajoliku društvenih medija nakon lansiranja u Sjedinjenim Državama 2018. Kao što pokazuje naš grafikon, aplikacija je osobito popularna među mlađim korisnicima s gotovo 60 posto 18 do 29-godišnjaka koji ga redovito koriste. To je također najpopularnija platforma društvenih medija za američke tinejdžere prema drugom nedavnom istraživanju, zbog čega se neki zakonodavci boje da bi je KPK mogla koristiti za "indoktrinaciju" američke mladeži.